avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... alocatie europeana
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

alocatie europeana

Buna ziua,deranjez cu cateva intrebari.Am 2 copii o fata de 11 ani si baiatul de 13 luni si suntem in Spania de multi ani atat eu cat si sotul.Fata este nascuta in tara dar sotul nu a putut sa o recunoasca deoarece era plecat in afara.Eu am facut demersurile ptr alocatia ei in tara.
Intrebarile mele sunt:-daca renunt la alocatia din Romania pot beneficia de alocatia europeana.
-ptr cel mic nu am facut nici un demers ptr alocatia europeana,desi eu ca mama muncitoare iau 100€ lunar timp de 3 ani.Amindoi avem contracte de munca.sotul lucreaza doar 9 luni pe an cu contract.
As vrea sa stiu de unde pot lua aceste formulare din Spania,ce acte am nevoie ptr a depune aceste formulare.
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:28, 25 Iunie 2015
Daca lucrati cu contract de munca in Spania puteti renunta la alocatia din Romania in favoarea celei europene. Trebuie sa solicitati de la angajatorul dvs. din Spania formularele europene E 401 si E 411 pe care le vor completa autoritatile din Romania, Agentia Judeteana pentru plati si inspectie sociala . Aveti nevoie de urmatoarele acte
.-Certificatele de naştere ale tuturor membrilor familiei inclusiv copii
-Cărțile de Identitate
-Certificatul de căsătorie
-Sentinţa de divorț sau/și încredinţare a copiilor dupa caz
-Certificatul de deces pentru văduvi
-Certif de handicap copil/părinte
-Copii după cupoane de pensie, şomaj sau adeverințe fiscale de venituri din România
-Contractele de muncă din străinătate ale persoanei care lucrează ca salariat sau documentul care atestă activitatea independentă sau dovada că se primeşte şomaj
-Adresa din ţara de unde se locuieşte - copie după actul din străinătate
-Nr.personal de asigurare din ţara respectivă (N.I.E-Spania, codice fiscale –Italia, insurance number-Anglia).
* În cerere se va menționa modalitatea în care se vor trimite formularele completate de AJPPIS , pe adresa instituţiei emitente sau pe adresa de domiciliu a solicitantului(exclus fax).
Copiii ai căror părinţi lucrează legal într-o ţară membră a Uniunii Europene pot primi alocaţiile care se plătesc în ţara respectivă.

În Romania, instituţia responsabilă cu plata prestaţiilor familiale este Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale, care la nivel local este reprezentată de Agenţiile Judeţene pentru Prestaţii Sociale. Procedura se demareaza prin depunerea formularului E411 completat în partea A la instituţiile abilitate cu plata prestatiilor familiale din România sau din ţara în care lucrătorul migrant îşi desfăşoară activitatea. Plata “alocatiei europene” va fi efectuata dupa completarea integrala a formularului E411 si depunerea acestuia la institutia responsabila din statul UE competent cu plata “alocatiei”.

Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 1408/1971, stabileste ca alocatia europeana pentru copii este o forma de ajutor familial pentru asigurarea unui trai corespunzator a tuturor copiilor nascuti in Uniunea Europeana. Potrivit prevederilor lui, fiecare stat U.E., in functie pe posibilitatile proprii, va acorda o alocatie pentru copiii care sunt in intretinerea angajatilor de pe teritoriul sau. Regulamentul dateaza din 1971, dar romanii beneficiaza de prevederile lui din 2007, odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Procedura consta in completarea a doua formulare:
- formularul E 411 – cererea de informatii privind dreptul la prestatiile familiale in statul de resedinta al familiei
si
- formularul E 401 – atestat privind componenta familiei in vederea acordarii prestatiilor familiale.

Formularele E411 si E401 - Ghid practic de accesare a alocatiilor europene pentru copii
www.avocatnet.ro/content/for...
Daca descarc aceste formulare de pe internet credeti ca sunt valabile?
Este nevoie de imputernicire in tara ca sa fie completate de organele competente?
In afara de cartea de identitate ce alte documente sunt necesare la completarea formularelor?
Daca de aceste formulare se ocupa o alta persoana decat persoana indreptatita, atunci acea persoana va trebui sa detina o procura in acest sens.

Detalii gasiti si aici : www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatii europene gabriela0007 gabriela0007 daca am copii cu mine in tara straina si sotul mai pot lua alocatia europeana din tara in care lucrez ? (vezi toată discuția)
Cum se transfera alocatia copiilor cu parinti care lucreaza in strainatate? simona44 simona44 Buna ziua, As dori sa stiu daca pot transfera alocatia copilului meu care se afla in Romania la domiciliul tatalui, daca eu lucrez in strainatate, in ... (vezi toată discuția)
Alocatie europeana SteeelBlade SteeelBlade Buna ziua! Mama mea lucreaza in Austria ca si ingrijitoare batrani. Iar eu sunt in liceu , acum am terminat clasa a XI-a. Mama mea lucreaza de 10- 11 luni. ... (vezi toată discuția)