avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1130 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Formulă de calcul penalizări restanță întârziere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Formulă de calcul penalizări restanță întârziere

Lege nr. 230 din 06/07/2007
Art. 49. -
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.

Intretinere Ianuarie 2015: 400 lei
Data inchiderii mentionata la avizier: 28.02.2015
Data afisare la avizier: 04.03.2015
Numar de zile pana la data scadenta (trecut pe liste): 15

Prima intrebare: termenul scadent este de 15 zile de la calculare (adica 15.03.2015) sau de la afisare (adica 19.03.2015)?

Data platii intretinerii: 29.04.2015.
Cota penalizare intarziere: 0.2%.

Intarziere de la data afisare + 15 zile termen: 41 zile
Intarziere de la data calculare + 15 zile termen: 45 zile

Daca se interpreteaza art.1 ca penalitatile se aplica doar ZILELOR ce depasesc termenul + 30 zile:

Intarziere de la data afisare + 15 zile termen + 30 zile: 11 zile
Intarziere de la data calculare + 15 zile termen + 30 zile: 15 zile

A doua intrebare: in situatia de mai sus, pentru cate zile se calculeaza penalitati de intarziere si de ce? Care ar trebui sa fie suma de plata pentru penalizare?
Ultima modificare: Marți, 23 Iunie 2015
Shareban, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:51, 23 Iunie 2015
Termenul scadent este de 15 zile de la afisare (legea spune maxim 20 zile).
Atentie: data scadenta se scrie pe lista (nu reiese asta din expunere).
Aveti o perioada de gratie de 30 de zile de la termenul scadent afisat (adica 30+15=45 zile de la afisare).
Penalizarea se calculeaza incepand cu ziua 31 de la data scadenta afisata (sa presupunem ca data scadenta afisata este 19 martie).
Pana pe 19 aprilie sunteti in perioada de gratie, scutit deci.
Pana pe 29 aprilie sunt 10 zile de penalizare.
Asadar, 400x0.20/100x10=8 lei
La noi scrie "Data inchiderii 28.02.2015 iar numarul de zile pana la data scadenta este 15". Atat si nimic mai mult.

S-a afisat la avizier pe 04.03.2015.

Data inchiderii: 28.02.2015 + 15 zile = 15.03.2015 (Termen de plata)

15.03.2015 + 30 zile = 14.04.2015 (Perioada de gratie)

29.04.2015 - 15.03.2015 = 45 zile.

In 29.04.2015, administratia mi-a calculat de plata penalizari de 400 lei * 0.2% * 45 zile = 36 lei.

Rog si alti administratori sa confirme daca metoda de calcul este ilegala, asa cum cred si eu si afirma si amvirdan.
@Shareban,
Legea da aceste limite dar concret comitetul executiv poate adopta concret un sistem propriu de penalizari, sigur tinand cont de limitele stabilite in lege. Asa ca in mod concret penalizarile in asociatia dumneavoastra se aplica in conformitate cu sistemul dumneavoastra.
Daca ar fi sa aplicam penalizari pe datele dumneavoastra si pe sistemul de penalizari ala asociatiei noastre, iata cum ar fi:

Data afisarii listelor 04.03.2015
Scadenta (+15 zile) la 19.03.2015
Suma se actita la 29.04.2015

Tinand cont de cele 30 de zile de la scadenta ajungem la 19.03 + 30 = 18.04
Daca s-ar fi achitat pana la 18.04 nu s-ar fi calculat penalizari.
Achitand dupa cele 30 de zile adica pe 29.04.2015, noi aplicam penalizari incepand de la data de 20.03.2015 adica din ziua urmatoare scadentei afisate (19.03.2015)
Din 19.03 pana in 29.04 sunt 41 zile
400 x 0,2% x 41 = 32.80 lei

Asa prevede sistemul nostru de penalizari, conform legii si in corelatie cu modul de aplicarea a penalizarilor de catre furnizorii de utilitati. Uitati-va pe o factura de la apa, gaz sau energie electrica si o sa vedeti ca seamana cu ceea ce am scris eu mai sus.

Este irelevant modul de calcul al penalizarilor de catre furnizori, acolo e vorba de contracte comerciale.

Pe cand in cazul proprietarilor, legea spune ca "se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată".
Adriantot a scris:

noi aplicam penalizari incepand de la data de 20.03.2015 adica din ziua urmatoare scadentei afisate (19.03.2015)

Asa prevede sistemul nostru de penalizari,

Consider ca nu este corecta aplicarea penalitatilor din ziua urmatoare scadentei afisate la toate cheltuielile atata timp cat legea prevede, asa cum a mentionat si @Shareban, "se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată".

Acordarea dreptului asociatiei de a stabili un sistem propriu de penalitati conduce la abuzuri, asta este parerea mea. Sistemul trebuia stabilit prin lege si nu la discretia AP.

Sunt de acord si cu @Adriantot ca penalitatile trebuie corelate cu penalitatile furnizorilor de utilitati insa consider ca aplicarea penalizarilor incepand cu ziua urmatoare datei scadentei trebuie sa se aplice doar pentru penalizarile aplicate de furnizori (apa, energie, gunoi, etc.) si la nivelul acestora iar procentul de max. 0,2% pe zi (acordat prin lege asociatiei) sa se aplice la restul de cheltuieli de intretinere.

Asociatia penalizeaza proprietarul de la 5 pana la 10 ori mai mult decat penalizeaza furnizorul de utilitati. In lumea "financiara" o astfel de practica poarta o denumire pentru care unii ajung sa nu mai doarma acasa.

Daca furnizorii nu aplica penalitati asociatia are dreptul sa aplice penalitati?

Alte discuții în legătură

Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Calcul penalitati nutzzu nutzzu Buna ziua.As dori sa stiu modul de calcul al penalitatilor pentru sumele de bani neachitate la intretinere intrucat am solicitat acest lucru administratorului ... (vezi toată discuția)
Precizari art 49 - 230/2007 - sistemul propriu de penalizari IIC IIC Buna ziua, Am nevoie de ajutorul vostru pentru a lamuri o chestie simpla, dar pentru care am nevoie de o confirmare a celor mai cu experienta. Legea ... (vezi toată discuția)