avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Formulă de calcul penalizări restanță întârziere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Formulă de calcul penalizări restanță întârziere

Lege nr. 230 din 06/07/2007
Art. 49. -
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.


Intretinere Ianuarie 2015: 400 lei
Data inchiderii mentionata la avizier: 28.02.2015
Data afisare la avizier: 04.03.2015
Numar de zile pana la data scadenta (trecut pe liste): 15

Prima intrebare: termenul scadent este de 15 zile de la calculare (adica 15.03.2015) sau de la afisare (adica 19.03.2015)?

Data platii intretinerii: 29.04.2015.
Cota penalizare intarziere: 0.2%.

Intarziere de la data afisare + 15 zile termen: 41 zile
Intarziere de la data calculare + 15 zile termen: 45 zile

Daca se interpreteaza art.1 ca penalitatile se aplica doar ZILELOR ce depasesc termenul + 30 zile:

Intarziere de la data afisare + 15 zile termen + 30 zile: 11 zile
Intarziere de la data calculare + 15 zile termen + 30 zile: 15 zile

A doua intrebare: in situatia de mai sus, pentru cate zile se calculeaza penalitati de intarziere si de ce? Care ar trebui sa fie suma de plata pentru penalizare?
Ultima modificare: Marți, 23 Iunie 2015
Shareban, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:51, 23 Iunie 2015
Ca sa dispara chestia psihologica trebuie lipit anuntul pe usa restantierului cu un adeziv care se curata foarte greu, eventual cu fierastraul. Atunci cred ca nu o sa mai fie un anunt banal!:)
Abia acesta este un abuz si o violare a proprietatii private. Sigur ca se pot practica metode care sa atraga atentia. De exemplu evidentierea restantierului pe lista de plata de la afisier, cu o culoare care sa atraga atentia. Aceasta o poate vedea restantierul si vecinii o luna intreaga.
Cat priveste actionarea in instanta a restantierului imediat dupa 90 de zile de intarziere, e o gluma. Sunt adesea persoane corecte, persoane respectabile, cinstite... dar care ajung uneori sa plateasca la intretinere dupa 3-4-5 luni si nu moare nimeni, nu da faliment nimeni s.a.m.d. Sigur ca acestea sunt exceptii.
Prin ianuarie am actionat in instanta un restantier care are debite echivalente cu aproximativ 12-14 luni. Spun aproximativ pentru ca la 3-4 luni vine la asociatie si plateste cate ceva dat niciodata nu plateste tot si asa are mereu restante cumulate echivalent a 12-14 luni chiar daca a platit ceva acum 3 luni, acum 8 luni sau acum 10 luni.
Proimul termen a fost dupa vreo 3-4 luni iar de curand am avut al doilea termen. La acesta judecatoarea a mai acordat un termen in septembrie (urmeaza vacanta) cand cand restantierul trebuie sa prezinte dovada veniturilor pentru ca instanta sa ia in discutie cererea acestuia de a plati esalonat. Sigur ca e de rasul curcilor aceasta situatie atat timp cat restantierul a semnat cu asociatia un angajament de plata cu esalonare cu cateva luni inainte de actionare in judecata dar nu l-a respectat; apoi are venituri cu 50% peste venitul mediu salarial din Romania si de trei ori mai mare decat pensia medie din Romania. Dar judecatorul e stapanul in instanta si nu avem ce face; acum asteptam pana in septembrie. Iar daca asociatia actiona in judecata imediat dupa 3 luni de intarziere, parcurgeam aceleasi etape si acelasi tabiet.
Asa ca nu merita sa te judeci pentru maruntisuri si inainte de judecata trebuie incercate celelalte cai. Uneori notificarea, privilegiul si medierea pot duce la rezolvarea problemei fara a ajunge in instanta. Alteori, parcurgand aceste etape, pana al formularea cererii in instanta pot trece cateva luni si asa ajungi in instanta cu restante pe 8-10-14 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Calcul penalitati nutzzu nutzzu Buna ziua.As dori sa stiu modul de calcul al penalitatilor pentru sumele de bani neachitate la intretinere intrucat am solicitat acest lucru administratorului ... (vezi toată discuția)
Precizari art 49 - 230/2007 - sistemul propriu de penalizari IIC IIC Buna ziua, Am nevoie de ajutorul vostru pentru a lamuri o chestie simpla, dar pentru care am nevoie de o confirmare a celor mai cu experienta. Legea ... (vezi toată discuția)