avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Formulă de calcul penalizări restanță întârziere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Formulă de calcul penalizări restanță întârziere

Lege nr. 230 din 06/07/2007
Art. 49. -
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.


Intretinere Ianuarie 2015: 400 lei
Data inchiderii mentionata la avizier: 28.02.2015
Data afisare la avizier: 04.03.2015
Numar de zile pana la data scadenta (trecut pe liste): 15

Prima intrebare: termenul scadent este de 15 zile de la calculare (adica 15.03.2015) sau de la afisare (adica 19.03.2015)?

Data platii intretinerii: 29.04.2015.
Cota penalizare intarziere: 0.2%.

Intarziere de la data afisare + 15 zile termen: 41 zile
Intarziere de la data calculare + 15 zile termen: 45 zile

Daca se interpreteaza art.1 ca penalitatile se aplica doar ZILELOR ce depasesc termenul + 30 zile:

Intarziere de la data afisare + 15 zile termen + 30 zile: 11 zile
Intarziere de la data calculare + 15 zile termen + 30 zile: 15 zile

A doua intrebare: in situatia de mai sus, pentru cate zile se calculeaza penalitati de intarziere si de ce? Care ar trebui sa fie suma de plata pentru penalizare?
Ultima modificare: Marți, 23 Iunie 2015
Shareban, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:51, 23 Iunie 2015
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sistemul propriu de penalizari permite asociatiei sa faca venituri din penalizari chiar daca asociatia nu este penalizata de furnizori.
Legea spune ca penalizarile se aplica dupa un termen de gratie de 30 de zile: deci 20 de zile este termenul afisat plus inca 30 de zile. Asadar, penalizarea se aplica cu ziua 51.
amvirdan a scris:

Legea spune ca penalizarile se aplica dupa un termen de gratie de 30 de zile: deci 20 de zile este termenul afisat plus inca 30 de zile. Asadar, penalizarea se aplica cu ziua 51.


Termenul este de "maximum 20 de zile calendaristice". Deci asociatia il poate decide ca fiind de 20, 15, 5 sau 1 zile.

Dar la perioada de gratie sunt de acord cu dvs. Nu cred ca legiuitorul a dorit ca cine plateste in a 30-a zi sa nu achite nici o penalizare, si cine achita o singura zi mai tarziu, sa achite penalizari pentru 31 de zile.
Ultima modificare: Marți, 23 Iunie 2015
Shareban, utilizator
Nu sunt impotriva aplicarii penalitatilor, inteleg ca asociatia poate strange venituri din penalitati pentru reparatii dar nu vad motivul pentru care asociatia sa aiba dreptul sa aplice penalitati mult mai mari decat cele ale furnizorilor.

Din cauza unor astfel de sisteme proprii de penalizare proprietarii cu datorii ajung la datorii si mai mari. In niciun caz nu ma gandesc ca trebuie "intelesi" si "iertati" atata timp cat ceilalalti proprietari isi achita la timp cheltuielile dar sistemul trebuie sa fie flexibil.

Eu i-as intreba pe toti care au aplicat maximul de 0,2% de ce nu au aplicat penalitati mai mici, 1.00%, 0,75%, 0,50%.
Care au criteriile care au stat la baza aplicarii maximului acordat de lege? Doar pentru ca asa prevede legea?
Daca prevedea un maximum de 10% l-ar fi aplicat pe acela?

Termenul maximum 20 zile trebuie corelat cu termenul acordat de furnizori, daca un furnizor are un termen de 15 zile atunci nu se lua in considerare un termen de 20 de zile ptr ca intri in penalitatile furnizorului.
Ultima modificare: Marți, 23 Iunie 2015
cyan, moderator
@cyan
Mai bine i-ati intreba pe cei care nu platesc deloc luni de zile - la acestia penalizarile sunt relevante ca sume - de ce nu platesc, in loc sa va intrebati de ce asociatia aplica 0.2% / zi.
O sa va dau un raspuns pe care l-au dat niste proprietari buni platnici in AG unor restantieri care intrebau acelasi lucru, restantieri care nu si-ar lua de la cheltuielile personale nici 1 leu ca sa plateasca intretinerea.
Le-au zis asa: "cand o sa platiti si voi ce consumati, atunci asociatia o sa faca coeficientul mai mic. Eu n-am chef sa-ti subventionez berea si tigarile tale din fondul meu de rulment. Adica eu pot sa-mi iau de la gura, tu nu poti? Atunci plateste-mi pentru serviciul pe care ti-l fac ca te imprumut cu bani luni si ani de zile".

Discutia aceasta se gaseste pe forum in zeci de topicuri, cu argumente pro si contra.
In fond, fiecare asociatie are libertatea sa-si aleaga coeficientul, sa-si stabileasca termenul scadent (5, 10, 15, 20 zile), sa-si calculeze de cand vrea sa calculeze penalizarile, dupa scadenta sau dupa termenul de gratie, are libertatea sa ii protejeze pe restantieri sau dimpotriva sa-i protejeze prin bunii platnici, are libertatea sa-si creeze fonduri de rezerva pentru cazuri de reparatii urgente la care fondul de penalizari poate contribui din plin, are libertatea sa aiba acest fond de penalizari cu destui bani in el, astfel ca in caz de criza economica, de somaj endemic si alte calamitati sa aiba de unde sa se imprumute pentru plata facturilor la furnizorii principali.
In fine, are libertatea sa nu faca nimic din toate acestea, are libertatea sa nici nu perceapa penalizari, are libertatea sa-i incurajeze si pe altii sa nu mai plateasca intretinerea in ideea ca s-or gasi destui prosti s-o plateasca in locul lor, are libertatea sa traiasca de pe azi pe maine, sa n-ai bani de niciunele, sa se pomeneasca cu utilitatile taiate din pricina ca a incurajat neplata intretinerii prin nepenalizare sau printr-o penalizare soft suportabila de oricine.

Sistemul de penalizare trebuie vazut ca un factor de descurajare al restantierilor din orice motiv si ca o rezerva de bani pentru cazuri de necesitate.
Uitati-va pe site-ul meu (adresa in profil) la listele de intretinere (ati mai facut-o!). Niciunul dintre restantierii care depasesc1.000 lei nu traiesc rau, nu sunt saraci, absolut niciunul. Dar s-au invatat sa plateasca din an in paste sau deloc.
Uitati-va la cei care sunt cu plata la zi si o sa va zic ca cel putin 12 dintre ei sunt pensionari cu pensii foarte mici care n-au platit in viata lor 1 ban penalizare si care vin sa plateasca intretinerea de cum isi iau pensia. Ba unii imi dau si telefon sa ma intrebe inainte de afisare "cat o sa vina luna asta intretinerea, ca vreau sa-mi pun banii de-o parte?"

Cazurile sociale, atunci si daca exista cu adevarat se pot rezolva ca exceptii, nu ca sistem pentru toti.

@Shareban

Daca sunteti atat de sigur cum se calculeaza penalizarile, de ce mai intrebati?
Sistemul de penalizare al furnizorilor este foarte relevant pentru ca majoritatea restantelor la facturi se inregistreaza la acesti furnizori principali, iar sistemul de penalizare se aplica unitar. Nu se poate aplica intr-un fel pentru restante privind facturile la anumiti furnizori, altfel la alti furnizori si deloc sau altfel la cheltuielile administrative si de salarizare, ca nici nu se poate tine o asemenea evidenta si ar iesi un haos de nimeni n-ar mai putea verifica nimic.

Si noi aplicam sistemul descris de @adriantot. Termenul de gratie este pentru ragaz de plata, dar daca nu ai folosit ragazul, atunci platesti de la scadenta.
Am mai spus asta, termenul scadent este tocmai pentru a face aceasta diferenta intre ragazul de plata si momentul de incepere al calcularii penalizarii, altfel acest termen scadent nu si-ar mai avea sensul. S-ar scrie in lege ca penalizarea incepe sa se calculeze si sa se aplice din ziua 46 sau 51 de la afisare, fara niciun termen scadent intermediar.
Nu am afirmat ca datornicii trebuie iertati sau intretinuti de cei bun platnici.

Daca asociatia are dreptul de a acţiona în justiţie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit de ce nu procedeaza la recuperarea cheltuielilor pe aceasta cale?

Asa nu il lasa pe proprietar sa acumuleze datorii si il "motiveaza" sa nu mai fie subventionat de ceilalti.
Cei care au datorii profita de faptul ca presedintele nu aplica legea si normal ca nu platesc.

In sfarsit, fiecare este liber sa aplice legea cum vrea, sa impuna sistemul de penalitati pe care il vrea, daca este hotarat de majoritate te supui majoritatii.
Daca majoritatea vrea maximum atunci asa se aplica.

Mai este cineva pe forum :yeah: :frantic: care face parte dintr-o asociatie mamut si nu stie ce sa faca. Sa se mute individual! Asta este solutia pentru lipsa penalitatilor.:)

Alte discuții în legătură

Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Calcul penalitati nutzzu nutzzu Buna ziua.As dori sa stiu modul de calcul al penalitatilor pentru sumele de bani neachitate la intretinere intrucat am solicitat acest lucru administratorului ... (vezi toată discuția)
Precizari art 49 - 230/2007 - sistemul propriu de penalizari IIC IIC Buna ziua, Am nevoie de ajutorul vostru pentru a lamuri o chestie simpla, dar pentru care am nevoie de o confirmare a celor mai cu experienta. Legea ... (vezi toată discuția)