avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Formulă de calcul penalizări restanță întârziere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Formulă de calcul penalizări restanță întârziere

Lege nr. 230 din 06/07/2007
Art. 49. -
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.


Intretinere Ianuarie 2015: 400 lei
Data inchiderii mentionata la avizier: 28.02.2015
Data afisare la avizier: 04.03.2015
Numar de zile pana la data scadenta (trecut pe liste): 15

Prima intrebare: termenul scadent este de 15 zile de la calculare (adica 15.03.2015) sau de la afisare (adica 19.03.2015)?

Data platii intretinerii: 29.04.2015.
Cota penalizare intarziere: 0.2%.

Intarziere de la data afisare + 15 zile termen: 41 zile
Intarziere de la data calculare + 15 zile termen: 45 zile

Daca se interpreteaza art.1 ca penalitatile se aplica doar ZILELOR ce depasesc termenul + 30 zile:

Intarziere de la data afisare + 15 zile termen + 30 zile: 11 zile
Intarziere de la data calculare + 15 zile termen + 30 zile: 15 zile

A doua intrebare: in situatia de mai sus, pentru cate zile se calculeaza penalitati de intarziere si de ce? Care ar trebui sa fie suma de plata pentru penalizare?
Ultima modificare: Marți, 23 Iunie 2015
Shareban, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:51, 23 Iunie 2015
Sa stiti ca procedura de a actiona restantierii in judecata dupa 90 zile este deosebit de anevoioasa, poate dura inca cateva luni pana se rezolva din cauza aglomerarii judecatoriilor si plus de asta are costuri de timp mult prea mari care nu se justifica fata de procedura aplicarii penalizarilor.

Sa nu-mi spuneti ca administratorii sau presedintii sunt comozi pentru ca as putea sa va spun ca .... asa este, dar cand nu-ti pasa de comunitate, tie ca restantier, comunitatii de ce i-ar pasa de buzunarul tau?
Cine nu vrea sa plateasca penalizari poate plati la timp sau macar partiale din cote pana isi rezolva problemele temporar sau....pur si simplu pot face credite la banci unde plata dobanzilor le va scoate mai putini bani din buzunar decat penalizarile de la asociatie, dar vor fi obligati sa plateasca lunar rata ca altfel si acolo neplata se penalizeaza tot atat de mult.

In aceasta problema intotdeauna va fi o falie de netrecut intre restantieri si cei care sunt siliti luna de luna sa se uite cu doua perechi de ochi la banii stransi in pusculita de unde trebuie sa plateasca facturile blocului. Si numai cine n-a avut o asemenea activitate o poate privi sub semnul intrebarii. Cand esti in mijlocul situatiei si ai responsabilitatea functionarii tuturor utilitatilor si responsabilitatea pentru toata comunitatea, judeci altfel.

Am incercat sa argumentez fara speranta ca voi convinge pe cineva imediat, dar voi continua s-o fac, poate in cele din urma se va schimba si mentalitatea oamenilor.
Parerea mea este ca restantierii ori nu stiu ca pot fi dati in judecata, ori stiu si mizeaza pe lipsa de preocupare a asociatiei de a recupera banii de la ei.

Am stat de vorba cu administratorul si presedintele de la asociatia noastra, se tooot plingeau ca proprietarii nu depun fluturasii cu indecsii de la apa, i-am intrebat daca proprietarii stiu cind trebuie sa depuna fluturasii si daca sunt in cunostinta de cauza ca vor plati un consum majorat conform hotararii CEx. Cum sa nu, toti stiu, pai atunci de ce nu-i depun? Puneti la avizier un afis prin care ii informati cu privire la perioada de depunere iar in caz contrar se calculeaza un consum de 5 mc de persoana. A doua zi a aparut la avizier anuntul iar in luna urmatoare au mai fost doar vreo 2 cascati.

Asa si in cazul restantierilor, trebuie pus un anunt prin care sunt informati ca in conformitate cu prevederile legii vor fi actionati in instanta pentru neplata cheltuielilor de intretinere si ca asociatia are privilegiu imobiliar.

Un afis permanent are un impact mult mai mare decat o prevedere legala care nu este afisata. Daca de cate ori intra in scara blocului au afisul in fata ochilor ca pot sa isi piarda locuinta este posibil sa fie "sensibilizati". Probabil mai putin pe restantierii "de meserie".

Daca sunt mai multi restantieri si se fac formalitatile pentru cativa, chiar daca procedura este anevoioasa, ceilalti vor intelege ca nu este de gluma si isi vor plati cheltuielile.
Si totul afisat lunar,
"In luna xx.2015 au fost actionati in judecata pentru recuperarea cheltuielilor de intretinere proprietarii de la apart.1, 2, si n.
Achitati-va intretinerea la termen.:foottap: Nu glumim:weg:. Avem acest drept.:rtfm:
Va dorim o zi placuta in condominiu.:)
CEx."
Ultima modificare: Marți, 23 Iunie 2015
cyan, moderator
Ati auzit de banalizarea afiselor stradale pana la nivelul la care nu mai sunt observate? Este o chestie psihologica. Sau mai bine zis e ca aceea cu "Vine lupul, vine lupul..." si lupul nu mai vine, iar cand vine si ai sentinta definitiva in mana.... ii cam iei boii de la bicicleta, daca mai are si un credit bancar sau deja are popriri pe salariu sau pensie.
Am experimentat asta de nenumarate ori, periodic. Asi! Vezi sa nu!

Cand intri in amanuntele chestiunii, va spun eu ca lucrurile se incurca.
Oricum marea majoritate vin si platesc, n-ai de ce sa-i impungi cu judecata (decat daca te preseaza lipsa banilor). Mai bine le iei banii din penalizari si daca le place asa, n-au decat sa plateasca.....
Va rog sa nu ma tratati ca un criminal de joasa speta pentru restanta respectiva. :)

Sunt de acord ca restantele sa fie penalizate, 0.2% pare putin excesiv dar de inteles deci acceptabil. Ce ma deranjeaza e ca dupa 45 de zile nu platesti penalitati, dupa 46 zile platesti penalitati pentru 31. Total aberant. E in mod evident o exprimare incorect a legii de care administratorii au abuzat.
Pai si furnizorii? Si ei abuzeaza?
Ca scadenta pe factura RADET sau Apa Nova e la 15 zile de la emiterea facturii, nu de cand o primesc eu (dupa 5-6 zile de la emitere) si.... daca n-o platesc in termen de 30 zile de la scadenta, furnizorul ma penalizeaza, incepand cu ziua imediat dupa scadenta. Si daca nici asa nu platesc, dupa 7 zile vine la bloc si incepe sa dea tarcoale subsolului.
Am trecut prin asta si nu mai vreau sa pun un bloc intreg sa stea fara apa pentru restantieri, iar eu sa umblu cu burqa pe mine sa nu ma recunoasca vecinii, va rog sa ma credeti.
Ca lucrurile nu raman la faza soft, ci vin oamenii la usa mea si-mi bat de zici ca au venit mascatii sa ma ridice.

Daca abereaza furnizorii, musai sa aberam si noi, ca altfel ii bai mare.
Nu va tratez ca pe un talhar, ci ca un utilizator care vrea sa stie ce si cum.
Daca ati locui in blocul meu, ati vedea ce blanda sunt si zambitoare. Nu umblu cu paru' dupa restantieri, nici macar "du-te mai incolo" nu le zic. Nici la usa lor nu ma duc sa fac deranj.

Alte discuții în legătură

Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Calcul penalitati nutzzu nutzzu Buna ziua.As dori sa stiu modul de calcul al penalitatilor pentru sumele de bani neachitate la intretinere intrucat am solicitat acest lucru administratorului ... (vezi toată discuția)
Precizari art 49 - 230/2007 - sistemul propriu de penalizari IIC IIC Buna ziua, Am nevoie de ajutorul vostru pentru a lamuri o chestie simpla, dar pentru care am nevoie de o confirmare a celor mai cu experienta. Legea ... (vezi toată discuția)