avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Forma legala de activitate sau de angajare pentru 4 ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Forma legala de activitate sau de angajare pentru 4 zile

Buna ziua

As vrea sa stiu ce variante am pentru ca o persoana sa poata desfasura activitati de barman (preparare bauturi dar si incasari) timp de doar 4 zile pentru un SRL.
Contract d emunca cu perioada determinata mi se pare f costisitor si complicat, fiind vorba doar de 4 zile.
Mai exista varianta de contract de colaborare sau prestari servicii, sau zilier?
Imi poate spune cineva ce variante si implicatii sunt?
Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:41, 25 Iunie 2015
1. Contractul de prestari servicii se poate incheia numai pentru activitati ocazionale , in baza Codului Civil.

2. Legea nr.52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri nu va permite sa angajati zilieri ca barmani.
art.11 din lege:
(1) Munca necalificată cu caracter ocazional se poate presta în următoarele domenii prevăzute în Clasificarea activităţilor din economia naţională, actualizată:

a) agricultură, vânătoare şi servicii anexe, cu excepţia crescătorilor de animale în sistem semiliber, tradiţional şi transhumanţă – diviziunea 01;
b) silvicultură, cu excepţia exploatări forestiere – diviziunea 02;
c) pescuit şi acvacultură – diviziunea 03;
d) colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase – clasa 3821 şi 3811;
e) recuperarea materialelor – grupa 383;
f) comerţ cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii – grupa 462;
g) activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor – grupa 823;
h) publicitate – grupa 731;
i) activităţi de interpretare artistică – spectacole – clasa 9001, activităţi suport pentru interpretarea artistică – spectacole – clasa 9002 şi activităţi de gestionare a sălilor de spectacole – clasa 9004;
j) activităţi de cercetare-dezvoltare în ştiinţe sociale şi umaniste – clasa 7220 (săpături arheologice);
k) activităţi desfăşurate în sere, spaţii verzi, parcuri şi grădini zoologice – cod 0141;
l) hoteluri şi alte facilităţi de cazare – diviziunea 55 (tabere organizate de Ministerul Tineretului şi Sportului direct sau prin unităţile din subordinea acestuia);
m) activităţi ale bazelor sportive – diviziunea 9311;
n) activităţi ale cluburilor sportive – diviziunea 9312.
(2) Activităţile de manipulare mărfuri şi activităţile de curăţenie şi întreţinere se prestează numai în domeniile de activitate prevăzute la alin. (1).
Se poate considera activitate ocazionala activitatea unui barman timp de 4 zile in cadrul unui eveniment (festival) organizat in parteneriat asociatie -srl ?
multumesc
Niciun text de lege nu ne da o definitie exacta a sintagmei "activitate ocazitionala".

Codul fiscal defineste activitatea dependenta ca fiind orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare. In schimb, activitatea independenta reprezinta orice activitate desfasurata cu regularitate de catre o persoana fizica, alta decat o activitate dependenta.

De asemenea, orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii stipulate in Codul fiscal:
- beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
- in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
- platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
- platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.
www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Folosire zilier aivilale aivilale Buna ziua, Pentru codul caen 3832 pot folosi zilieri sa prelucreze fier vechi prin debitare cu aparat de taiat? (vezi toată discuția)
Zilieri in pfa laurentiuhandmade laurentiuhandmade buna ziua .daca am o lucrare ca pfa cum pot avea zilieri daca nu am angajati?si ce trebuie sa fac?va multumesc. (vezi toată discuția)
Registru evidenta zilieri asociatie crescatori de bovine Halmen Halmen BUna ziua, Va contactez pentru a lamuri situatia unei asociatii cu scop cresterea bovinelor, care conform informatiilor angajatilor de la ITM Sibiu nu mai ... (vezi toată discuția)