avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... restituire indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

restituire indemnizatie crestere copil

Buna ziua! Anul trecut am primit o recomandata de la ANAFprin care eram instiintata ca trebuie sa restitui statului suma de 600 reprezentand indemnizatia din luna octombrie 2011 ca urmare a intoarcerii mele la munca,apoi din cate stiu eu s-a dat o lege prin care nu mai trebuia sa restitui suma ,acum 4 zile am primit o somatie de la aceeasi institutie care imi cere sa platesc aceasta suma,eu nu stiu ce sa fac.Va rog indrumati-ma catre ceea ce trebuie sa fac.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:03, 25 Iunie 2015
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 19
(1) Beneficiarul drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta este obligat sa comunice in scris primariei orice modificare intervenita in situatia sa, de natura sa determine incetarea sau suspendarea platii drepturilor, in termen de 15 zile lucratoare de la aparitia acesteia.

(2) Comunicarea prevazuta la alin. (1) se transmite de catre primarie agentiei teritoriale in termen de 5 zile lucratoare de la data inregistrarii.

2. - Daca dvs. ati anuntat in termen ca ati reluat activitatea nu trebuie sa restituiti banii.
- Daca nu ati anuntat atunci sunteti buna de plata.
Nu intrati sub incidenta Legii nr.126/2014.

Legea nr. 126/2014 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în vederea recuperării debitelor înregistrate cu titlu de indemnizaţie pentru creşterea copilului

Art. III.

(1) Debitele cu titlu de indemnizaţie pentru creşterea copilului/stimulent/stimulent de inserţie acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările şi completările ulterioare, sau a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, constituite din culpa debitorului, materializată în folosirea cu intenţie de către acesta a unor documente despre care cunoştea că au fost eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către acesta a unor date neconforme realităţii sau nedeclararea unor informaţii nu fac obiectul scutirii la plată, conform prevederilor art. II.

(2) Debitele prevăzute la alin. (1) se recuperează integral de la persoanele care au încasat necuvenit drepturile, inclusiv sumele reprezentând contribuţii de asigurări sociale de sănătate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie recalculare indemnizatie dupa 4 ani jumate arhana arhana Buna ziua, am primit la sfarsitul lunii dec.2014 instiintare precum in urma unei decizii din 2012 s a recalculat indemnizatia dupa primul copil. Primul copil ... (vezi toată discuția)
Legea nr.126/2014 barthiaurelia barthiaurelia As vrea sa stiu daca Legea 126/2014, de modificare a O.U.G/2010, privind concediul si indemnizatia lunara de crestere a copilului si masuri de recuperare a ... (vezi toată discuția)
Amnistia fiscala pentru mame ursu felicia ursu felicia Buna ziua, Am primit ieri o hartie de la Agentia Pt Plati si Inspectie Sociala prin care imi comunicau ca a fost respinsa cererea de scutire de la plata a ... (vezi toată discuția)