avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Cumparare directa pe OUG 34/2006-contract cu ...
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Cumparare directa pe OUG 34/2006-contract cu neplatitori de TVA

Buna ziua,
Am o nelamurire legata de achizitiile directe pe oug 34/2006. Primaria, in cadrul unui proiect posdru, achizitioneaza direct servicii si produse nedepasind pragul impus de OUG 34/2006, de 30.000 lei. In cadrul unei solicitari de pret pentru un serviciu, valoarea estimativa(spre exemplu) 10.000 lei fara TVA, au depus oferte 3 operatori economici cu sume care au depasit valoarea estimativa( spre exemplu) 11.000-13.000 mii lei fara TVA. Am ales ofertantul cu pretul cel mai scazut si am atribuit contractul pt. ca am considerat ca oferta selectata e ok, pentru ca nu a depasit valoarea totala cu TVA( nefiind platitor de TVA) si oricum cumpararea directa nu este o procedura. Acum exista niste dispute cu ceilalti colegi care sustin ca nu am procedat bine, pt ca desi ofertantii nu sunt platitori de TVA, au depasit valoarea estimativa fara TVA din contract si nu ar fi trebuit sa le accept ofertele. Va rog sa ma ajutati cu un puct de vedere si daca se poate si un temei legal. multumesc
Cel mai recent răspuns: vlad nicolae , moderator 13:05, 26 Iunie 2015
Indiferent ca ofertantii sunt sau nu sunt platitori de TVA, valoarea ofertei (fara TVA) se raporteaza la valoarea estimata, fara TVA, deci oferta, fara TVA (indiferent ca este platitor de TVA sau nu) nu poate depasi 10.000 lei.

Exista totusi exceptia de la art.36, alin.1,lit.e^1 din HG 925.

Adica, conform art. 36, alin.1,lit.e^1, valoarea achizitiei poate fi de pana la 11.000 lei (+10%), fara TVA, daca se pot disponibiliza fonduri suplimentare si daca suma totala a achizitiilor similare nu depaseste 30.000 euro.

Chiar daca, conform art.19 din OUG 34, ar reiesi ca nu sunt aplicabile prevederile OUG 34 pentru o achizitie directa, conform.art 2 din HG 925 si in cazul achizitiei directe sunt aplicabile principiile din OUG 34, adica pe romaneste, cam tot aia.


Daca nu ati facut-o pana acum, sfatul meu este sa intocmiti un document justificativ (referat, nota, etc.) prin care sa mentionati ca in vederea semnarii contractului, a fost posibil si s-a obtinut aprobarea disponibilizarii de fonduri suplimentare, in cuantum de 10% din valoarea estimata a achizitiei.

Tinand cont ca este pe posdru, verificati si daca, conform cererilor aprobate, aveti posibilitatea suplimentarii valorii achizitiei, inclusiv eventual din surse proprii.
Ultima modificare: Vineri, 26 Iunie 2015
vlad nicolae, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cu sau fara tva ? Alexis_Tease Alexis_Tease Se da urmatoarea situatie: - un operator economic a participat la o procedura de achizitie publica prin cerere de oferte; - valoarea estimata a contractului ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare fonduri creatza_70 creatza_70 Buna ziua! La o licitatie deschisa, finalizata cu licitatie electronica, se prezinta un ofertant cu pretul mai mare cu pana in 10% fata de estimat. Avand ... (vezi toată discuția)
Modificarea oug34/2006 cu 76/2010 elisa18 elisa18 Buna ziua, Cum interpretati modificarile cu privire la obligativitatea retinerii garantiei de participare , art 43'1 alin a). \"cuantumul garantiei de ... (vezi toată discuția)