avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Revenirea la serviciu dupa ccc 2 ani- refuz de primire ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Revenirea la serviciu dupa ccc 2 ani- refuz de primire inapoi de catre angajator

Buna ziua,

Am urmatoarea problema, pe data de 29 iunie trebuie sa revin la munca deoarece am terminat concediul de crestere al copilului pana la 2 ani. Am anuntat in cursul acestei saptamani angajatorul cu privire la aceasta situatie, insa acesta nu a fost foarte incantat tratand problema mai mult personal decat profesional spunandu-mi ca nu ma mai vrea in compania lui (motivul cel mai intemeiat este dupa parerea mea faptul ca am stat in ccc doi ani) si ca departamentul (la fel si postul) unde ma aflam a fost mutat in alta localiatate la 400 de km fata de localitatea unde ma aflu si propunandu-mi sa merg acolo. Eu nu am putut accepta aceasta realocare, avand 2 copii drept pentru care mi-a propus fortat sa imi dau demisia de buna voie, iar in urmatoarea luna sa ma angajeze pe o alta firma pe care o detine cu salariu minim pentru o luna determinat apoi dupa incetarea de drept a contractului sa raman in somaj.

Intreabarea mea este daca este legal ce face si daca pot refuza realocarea si daca pot solicita un post echivalent, chit ca nu cred ca as mai avea trai bun daca as face acest lucru dar nu mi se pare drept ce face.

Ce ma sfatuiti sa fac in acest caz

Astept raspunsul dvs
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:28, 26 Iunie 2015
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Timp de 6 luni nu puteti fi concediata.
- Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va poate oferi un alt loc de munca in conditii echivalente cu cel din CIM.
- Daca nu are un astfel de loc de munca sau daca dvs. nu il acceptati atunci va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. Puteti sa folositi si varianta propusa de dvs. daca angajatorul este de acord.
Problema este ca angajatorul refuza sa imi dea alt loc de munca echivalent cu cel pe care l-am avut si ma obliga sa imi dau demisia, nu vrea sa ma concedieze cu art. 65, iar eu nu vreau sa imi dau demisia si sa fiu mutatata pe alta firma pe perioada de o luna cu salariu minim pe economie .

ce as putea face?
Faceti uregnt o sesizare la ITM.
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.

Interpretarea textului de lege este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau CCM sa stabileasca o perioada mai mica.

Asadar, textul de lege nu prevede o durata fixa pentru interzicerea concedierii .

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

5. Daca angajatorul refuza sa va primeasca , atunci fie sesizati ITM-ul , fie promovati o actiune in instanta impotriva acestuia.

6. Art. 37 din Legea 202/2002
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 100.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (1), (2), (3) si (4), art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11, art. 12-22 si art. 29.
(2) Constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art. 10 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, discriminarea bazata pe doua sau mai multe criterii.
(3) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute de prezenta lege se fac de catre:a) Inspectia Muncii, inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca, in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11-13, precum si art. 29;
....

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Si eu m-am gandit la acest lucru si anume sa sesizez ITM-ul, doar ca imi este teama de urmari. Angajatorul nu ar recunoaste refuzul de primire inapoi iar eu nu am cum sa demonstrez acest lucru, luni am fost deja chemata sa imi depun demisia, daca refuz sa mi-o depun pe motivul ca nu vreau probabil ca pana la urma o sa imi gaseasca un loc echivalent dar o sa aiba grija sa am zile amare de acum inainte.

Va multumesc pentru raspunsuri

Alte discuții în legătură

Intoarcere din concediu de crestere al copilului dallya dallya Buna ziua, am cateva nelamuriri in legatura cu intoarcerea la serviciu din concediul de crestere al copilului. In decembrie ar trebui sa ma intorc la servici ... (vezi toată discuția)
Intoarcere din cic AndreiMiruna AndreiMiruna Buna ziua, in data de 11 ian 2016 trebuie sa ma intorc la serviciu dupa incetare CIC. Sefa mea mi-a comunicat telefonic ca prefera sa nu ma intorc intrucat ... (vezi toată discuția)
Reintoarcere concediu crestere copil ninel79 ninel79 Dupa terminarea CCC, firma imi spune ca postul meu a fost desfiintat,atributiile mele si departamentul pe care il conduceam au fost preluate de sefa unui alt ... (vezi toată discuția)