avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... reintoarcere concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

reintoarcere concediu crestere copil

Dupa terminarea CCC, firma imi spune ca postul meu a fost desfiintat,atributiile mele si departamentul pe care il conduceam au fost preluate de sefa unui alt departament. Acum imi ofera o functie de executie in departamentul pe care l-am condus in locul functiei de conducere. Am vreo sansa sa mi primesc departamentul inapoi, daca ei imi spun ca s- a schimbat organigrama si ori accept conditiile lor pe acelasi salariu, ori pot pleca?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:01, 9 Aprilie 2015
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.

Interpretarea textului de lege este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau CCM sa stabileasca o perioada mai mica.

Asadar, textul de lege nu prevede o durata fixa pentru interzicerea concedierii .

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.
Multumesc pt raspuns, intrrbarea este daca ma pot co cedia prin desfiinyarea locului de munca?
V-am spus ca , textul de lege prevede interdictia concedierii pe o durata c u cel mult 6 luni de la data revenirii din CCC.
Mi-au oferit o alta functie. Inttrbarea este daca functia nu este de conducere, o pot refuza fara a-mi pierde locul de munca, si sa fiu reincadrata pe pozitia din CIM. Suntobligati de lege sa revina la organigrama de dinainte sa intru in CCC?
Sunt obligati de lege sa va acorde un post echivalent celui detinut anterior intrarii in CCC

Art. 37 din legea 202/2002:
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 100.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (1), (2), (3) si (4), art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11, art. 12-22 si art. 29.
(2) Constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art. 10 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, discriminarea bazata pe doua sau mai multe criterii.
(3) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute de prezenta lege se fac de catre:
a) Inspectia Muncii, inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca,
in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11-13, precum si art. 29;
....

In caz de refuz, puteti sesiza Inspectia Muncii /ITM-ul.

Alte discuții în legătură

Revenire din cic dupa 2 ani cristinacaciula cristinacaciula Buna ziua! Pe 5 aprilie 2015 va trebui sa revin la servici, dupa concediul de crestere si ingrijire copil de 2 ani. In acesti 2 ani, firma la care lucram a ... (vezi toată discuția)
Revenire din ccc ionelay ionelay Buna ziua, La revenirea din concediu de crestere copil dupa 2 ani, angajatorul mi-a spus ca datorita faptului ca in perioada in care s-a derulat procesul de ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu angajatele in maternitate in caz de preluare uditza uditza Buna ziua, Firma la care lucrez a fost preluata de oa alta firma in timp ce eu sunt in Concediu de Ingrijire Copil. Datorita faptului ca nu toate pozitiile ... (vezi toată discuția)