avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... revenire din CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

revenire din CCC

Buna ziua,
La revenirea din concediu de crestere copil dupa 2 ani, angajatorul mi-a spus ca datorita faptului ca in perioada in care s-a derulat procesul de restructurare am fost in concediu de crestere copil, urmeaza sa primesc in 6 luni de la reluareda activitatii decizia de concediere. Eu cand am revenit la serviciu am fost incadrata pe aceeasi functie dar mai exista o alta persoana cu aceleasi atributii ca si ale mele dar functia ei este alta. Stiu sigura ca inca de pana sa plec in concediu urma sa se transforme postul din IAA in FA si toti colegii mei din alte sucursale au ramas pe aceleasi posturi dar le-a fost schimbata functia. as putea sa fac ceva sa evit concedierea din moment ce eu stiu sigur ca nu mi-a fost desfiintat postul ci doar schimbata denumirea functiei? Daca s-a desfiintat postul meu de ce asteapta 6 luni ca sa ma dea afara si nu ma concediaza imediat, doar au dreptul nu? Aveau obligatia sa ma anunte de restructurarea postului? poate daca eram anuntata reveneam eu mai devreme la serviciu.

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:01, 14 August 2015
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.

Interpretarea textului de lege este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau CCM sa stabileasca o perioada mai mica.

Asadar, textul de lege nu prevede o durata fixa pentru interzicerea concedierii .

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

5. Daca angajatorul refuza sa va primeasca , atunci fie sesizati ITM-ul , fie promovati o actiune in instanta impotriva acestuia.

6. Art. 37 din Legea 202/2002
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 100.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (1), (2), (3) si (4), art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11, art. 12-22 si art. 29.
(2) Constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art. 10 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, discriminarea bazata pe doua sau mai multe criterii.
(3) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute de prezenta lege se fac de catre:a) Inspectia Muncii, inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca, in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11-13, precum si art. 29;
....

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Multumesc de raspuns, dar nu mi-a fost oferit nici un alt loc de munca echivalent desi postul meu a fost desfiintat dar atributiile din fisa postului meu sunt identice cu cele din fisa unui nou post creat.
Puteti sesiza ITM-ul si/sau promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire din cic cata80 cata80 La revenirea din CIC (2 ani) o angajata este mutata la alt punct de lucru, alt post inferior celuilalt, desi postul ei nu a fost desfiintat. Ce poate face ... (vezi toată discuția)
Reintoarcere concediu crestere copil ninel79 ninel79 Dupa terminarea CCC, firma imi spune ca postul meu a fost desfiintat,atributiile mele si departamentul pe care il conduceam au fost preluate de sefa unui alt ... (vezi toată discuția)
Legislatie privind intoarcerea din maternitate mihaelamarius2006 mihaelamarius2006 M-am intors acum 1 luna din concediul de maternitate si in urma cu o saptamana am primit un mail de la serviciu conform caruia eu nu as mai face parte din noua ... (vezi toată discuția)