Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati in problema patajului.
Abia am terminat divortul si vreau, cand primesc hotararea sa facem si partajul. Avem un apartament luat cu bani prin CEC in 1998, iar acesta este ipotecat (grad 2) la banca, creditul fiind in euro. La inceput, creditul a fost de 5000 euro, dar in perioada in care sotul a facut facultatea si fiind la inceput de drum, am avut mai multe imprumuturi. Pe atunci se putea sa imprumuti la mai multe banci odata. Cand am ajuns in impas, deoarece crescusera mult dobanzile, am cumulat toate bancile, inclusiv suma ramasa de la CEC si am ipotecat cu apartamentul, iar creditul a crescut la 17.000 euro. A doua ipoteca am facut-o pentru o nevoie de bani si pentru a lua o masina mai buna. La partaj as dori sa obtin eu creditul la banca, sa pot pastra apartamentul pentru copil. Pot pastra eu acest credit in continuare si ce implica?
Masina care este la el de cand a plecat, bunurile din casa, stiu ca o sa se imparta, dar mai avem datorii (rate lunare) la un CAR, o diferenta la un credit mic, am facut si descoperire de card, toate facute in timp, pentru a putea plati anumite datorii cumulate.Ce se va intampla cu aceste datorii ramase neachitate sau achitate partial de mine dupa plecarea sotului de acasa acum zece luni? De atunci nu mai lucreaza nicaieri, nu are nici somaj si nu a mai platit nimic. Creditele sunt pe numele lui, eu sunt coplatitor, iar de cand a plecat am platit doar eu ratele.
Si mai am o intrebare, la partaj conteaza cine a contribuit mai mult financiar la bugetul familiei in perioada casatoriei?
Multumesc!
Multumesc!
Sa vad ce voi putea face. Concubina sotului este "chitita" pe tot, daca se poate... Am inteles ca deja mi-a facut inventarul bunurilor cand sotul nu plecase inca de acasa, iar eu eram la servici.
Apartamentul a fost dobandit in timpul casatoriei , prin contract de vanzare-cumparare.
Asadar, bunul face parte din comunitatea matrimoniala, este bun comun.( proprietate devalmasa a sotilor ).
Proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre copartasi nu are individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.
In urma impartelii (realizata pe cale notariala , prin buna invoiala ) sau in fata instantei de judecata, cota -parte ideala , abastracta, matematica poate fi instrainata, cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.
Bunul indiviz nu poate fi instrainat fara a exista acordul de vointa sotiei dumneavoastra.
Nici macar cota-parte din dreptul de proprietate nu este individualizata.
Asadar, ori sistati starea de indivizune pe cale notariala , prin partaj conventional, ori va adresati instantei de judecata, in vederea instrainarii bunului indiviz.
Instanta de judecata va avea in vedere, pentru imparteala, modalitatea de dobandire a bunului imobil.
In probatiune vor fi administrate inscrisuri, interogatoriu , proba testimoniala cu doi martori si expertiza tehnica de specialitate.
De asemenea, datoriile contractate in timpul casatoriei pot fi impartite.
Va multumesc!
Nu stiu daca vom face partaj amiabil, dar poate am norocul sa accepte, deoarece masina n-am mai vazut-o la el, conduce o alta mult mai ieftina, ma gandesc poate a vandut-o. Am inteles ca se poate daca masina este pe numele lui, chiar daca cartea masinii si actele sunt la mine, (mai putin certificatul). Cine stie... ma astept la orice...
Pot cere partaj ?
sara12
Buna seara, doresc sa divortez de sotul meu, dar acesta nu doreste sa imi acorde divortul. Nu avem copii impreuna, in schimb el, cand a cumparat apartamentul ... (vezi toată discuția)