avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurare de sanatate persoana fara venit
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurare de sanatate persoana fara venit

Fiul meu in varsta de 25 de ani a suferit o fractura care necesita interventie chirurgicala. Nu are asigurare, medic de familie a avut cat a fost elev pana acum 7 ani, nu are venituri pt ca pe unde a mai lucrat ocazional a fost fara contract si deci nu figureaza cu venituri impozabile in ultimii 7 ani. Cum pot sa rezolv aceasta problema in decurs de cateva zile pana i se va face externarea din spital? Am inteles ca trebuie platita contributia pe 6 luni a 5.5% din salariul minim dar cine stabileste aceasta suma, direct la trezorerie? trebuie intai sa-l inscriu la un medic de familie ce fiind fara venituri? trebuie sa aduc un certificat fiscal ca nu are venituri impozabile si cu acesta sa ma duc la medicul de familie?
Eu sunt pensionar si am asigurare dar am inteles ca nu pot sa-l iau ca si coasigurat pentru ca este fiu si nu sot/sotie sau parinte. Interventia chirurgicala se impune in 24 de ore dar cei de la spital nu mi-au putut da alte indicatii decat ca as putea suporta intregul cost al interventiei ca si spitalizarea, mai putin interventia de la camera de garda care figureaza ca fiind "urgenta". Puteti sa-mi indicati calea cea mai potrivita ca sa pot rezolva aceasta problema, eventual si cu cele mai mici cheltuieli legale. 5.5% din 975 brut ori 6 luni reprezinta o suma de 321.75 lei si probabil un adaus de penalizare in valoare de cat...La aceasta se mai adauga si plata contributiei in avans pe cateva luni pentru acoperirea tratamentului si recuperarii. Va rog sa-mi recomandati pasii de facut si eventual sa-mi confirmati costul estimat, o zi buna!
Ultima modificare: Duminică, 28 Iunie 2015
ursu2003, utilizator
Cel mai recent răspuns: CatalinCD , utilizator 20:26, 29 Iunie 2015
Potrivit Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate. Daca nu are nici un venit se poate asigura in sistemul de sanatate prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sau poate deveni coasigurata a sotiei/sotului.

Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (975 lei), iar contributia lunara de plataeste de 5,5% din venitul asigurat.
In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 54 lei pe luna.
Incepand cu 01.07.2015, contributia va fi de 58 lei/luna

Actele necesare pentru incheierea contractului de asigurare, cu care trebuie sa va prezentati la CJAS:
- copie carte identitate/buletin
- certificat de atestare fiscala pentru a dovedi ca nu obtineti venituri din alte surse

Art. 259 din Legea 95/2006:
.......
(7) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat:
a) sa achite contributia legala lunara pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale, calculata la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere;
b) sa achite pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate, precum si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada;
c) sa achite atat contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la lit. b) pentru perioada in care au realizat venituri impozabile, cat si contributia legala lunara, precum si majorarile de intarziere prevazute la lit. a) sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada in care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni. Aceasta prevedere se aplica situatiilor in care in cadrul termenelor de prescriptie fiscala exista atat perioade in care s-au realizat venituri impozabile, cat si perioade in care nu s-au realizat astfel de venituri. In cazul in care perioada in care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere si obligatiile fiscale accesorii, dupa caz.
...la 25 ani parca ar fi trebuit sa produca pana acum ceva valoare adaugata, aport la PIB...
Ce vreti Dvs. e sa faceti RCA dupa ce s-a produs accidentul ...
Mult succes !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Card sanatate rin131971 rin131971 Buna ziua Eu sunt somer de 4 ani fara idemnizatie de somaj sau alte venituri. Intrebare 1,Mi-se elibereaza Cardul de Sanatate in aceste conditii? (din ... (vezi toată discuția)
Contributii cass mihai62 mihai62 Am fost asigurat la cass pana acum 2 ani,am card de asigurat dar nu am platit contributia.Unde,cum si cat pot plati pentru a fi asigurat cu plata la zi a ... (vezi toată discuția)
Asigurari de sanatate aidav aidav Buna ziua, Daca nu lucrez si doresc sa imi platesc din mana contributia la asigurarile de sanatate , cat as plati lunar? Nu mai lucrez de 3 ani si in acest ... (vezi toată discuția)