avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Moarte bunică
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Moarte bunică

Lucrez la o întreprindere de stat.
Bunica mea a murit săptămâna trecută, dar eu nu mi-am putut lua atunci ziua de concediu, garantat prin lege.
Acum m-am dus cu cererea la noi, la departamentul în cauză, dar mi s-a spus că nu pot acorda această zi liberă acum, pentru că este prea târziu...
Au ei dreptate, acea zi liberă se poate lua numai și numai după 1-3 zile de la deces?
Sau am posibilitatea de a-l lua oricând în acest an calendaristic?
Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:40, 28 Iunie 2015
In general, in practica, acordarea zilei libere platita in cazul unor evenimente familiale deosebite se face in preajma evenimentului.

De asemenea, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern se poate prevedea procedura de acordare a acestor zile. Verificati daca la nivel de angajator este o astfel de procedura.
Vă mulțumesc pentru promptitudine. O să verific și revin cu un răspuns.
In caz de deces nu se acorda doar o zi ci 3 zile libere platite. Avand in vedere destinatia lor este firesc ca aceste zile sa va fie acordate in perioada de priveghi si inmormantare si nu dupa.
Chiar daca este normal sa se acorde in preajma acestor evenimente , nici HG nr. 250/1992 si nici OG nr.6/2007 nu prevad ca nu se pot lua si dupa aceste evenimente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile deces libere unchi adamar adamar Am dreptul.la vreo zi libera in cazul in care a murit unchiul? La.mine la.firma de acorda si un ajutor de inmormantare.. pt rudele familiei..oare pot ... (vezi toată discuția)
Muncesc la o firmă privată.am dreptul la zile libere platite ... Myrr Myrr Muncesc la o firmă privată.Am dreptul la zile libere platite pentru inmormantarea sotului? (vezi toată discuția)