avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cerere de lichidare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cerere de lichidare

Buna ziua am lucrat 2 luni la o firma in romania care m-a detasat in italia ca si camerista am avut contract de munca incheiat in romania pe perioada nedeterminata si act aditional la contract pentru detasare dupa 2luni lucrate firma care ma detasat a reziliat contractul cu hotelul unde lucram si am revenit in tara am informat patronul ca nu mai doresc sa colaborez pe viitor cu firma lui si am cerut sa mi se explice pasi necesari pentru incheierea raporturilor de activitate cu firma in cauza am fot amanata de fiecare data ...am fost suspendata in revisal dar nu doreste sa im inchida cartea am cerut sa imi dea o adresa de mail unde sa ii trimit cererea de lichidare dar nu vrea patroana respectiva in fapt ea imi mai datoreaza plata sariului pe 15 zile si nu pot sa mai scot bani de la respectiva vreau sa stiu daca nedepunerea cereri de lichidare ii da dreptul sa nu imi plateasca zilele lucrate .Va multumesc



Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:39, 28 Iunie 2015
1. Puteti trimite prin posta (scrisoarere comandata cu confirmare de primire) cererea dvs de incetare a c.i.m. cu acordul partilor sau prin demisie.

Conform reglementarilor art.81 alin.2 din Codul Muncii, angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului, nerespectarea acestei prevederi fiind sanctionata de lege cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

2. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

- unei demisii fara preaviz
Demisia fara preaviz nu este posibila decat in situatia in care angajatorul nu-si indeplineste obligatiile asumate prin c.i.m. , potrivit art.81 alin.8 c.mun.
In speta, neplata salariului poate constitui motiv de a demisiona fara preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata salariu, oprire bun material in locul banilor miteak miteak Buna ziua, Lucrez la o firma care nu a mai platit salariile de 3 luni. Vreau sa-mi dau demisia si m-ar interesa daca pot opri laptop-ul cu conditia returnarii ... (vezi toată discuția)
Sunt concediat motivatia fiind ca nu mai sunt bani. gabi987 gabi987 Mi-se cere sa semnez demisia fara a avea un peraviz si fara a fii platit in ultimele doua luni .Din care 3 saptamani lucrate in Belgia. As dori sa stiu unde ... (vezi toată discuția)
Probleme cu salarizarea Arnisia Arnisia Buna ziua. Lucrez in cadrul unui ONG pe fonduri europene, mai precis pe un proiect POSDRU. ONG-ul desfasurand in paralel mai multe proiecte POSDRU. Nici eu ... (vezi toată discuția)