avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Buna ziua!
M-am separat de sotul meu din 2013 cand am pierdut apartamentul in care locuiam impreuna. De atunci ne-am separat, copilul ramanand cu mine. Daca nu suntem divortati, pot cere pensie alimentara? Mentionez ca sotul nu contribuie cu nimic la cresterea si educarea copilului. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:59, 2 Iulie 2015
Desigur, chiar este indicat acest lucru. Mergeti la instanta de tutela si solicitati exercitarea autoritatii parintesti, pensia de intretinere in coantum de 1/4 din salariul sotului, fixarea domiciliului minorului la domiciliul dvs si bineinteles un program de vizita. De divortat puteti divorta mai tarziu. Nu este necesar decat sa faceti o cerere in 3 ex. la care sa anexati copii dupa actele de identitate si de stare civila. Succes!

Pensia de intretinere pentru un copil poate atinge plafonul maximal de 25 % din venitul net obtinut, venit ce are caracter de continuitate .


Veniturile sporadice cum sunt primele, premiile , recompensele, sporurile , diurnele nu sunt retinute pentru plata pensiei de intretinere.



La calcularea cuantumului pensiei de întreţinere nu se iau în considerare decât veniturile obţinute in mod constant, nu şi cele întâmplătoare: cele pentru ore suplimentare, indemnizaţiile de deplasare, de transferare, de concediere şi, în general, sumele care nu au caracter permanent, cum sunt şi salariile compensatorii, în cazul disponibilizării debitorului pensiei.



Veniturile nete reprezinta acele venituri care intra efectiv în patrimoniul debitorului obligatiei de întretinere sub forma unei sume de bani.


"ART. 530
Modalităţile de executare
(1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.
(2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.
(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere. Dispoziţiile art. 529 alin. (2) şi (3) rămân aplicabile."



Succes.
Nu cereti nimic altceva decat ce vreti si ce va trebuie, adica pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara DanielBc74 DanielBc74 Ce pensie alimentara pot primi 3 copii daca sotul nu lucreaza in Romania? (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Severinada Severinada Buna ziua. Daca ma stabilesc definitiv in strainatate, impreuna cu copilul, care este in custodia mea, tatal ii mai plateste pensia alimentara ? Multumesc. (vezi toată discuția)
Pensie alimentara florentina-doina florentina-doina Buna seara.as dori sa stiu daca pot da in judecata sotul pentru a-mi plati pensia alimentara la 2 copii chiar daca nu sunt divortata...specific ca suntem ... (vezi toată discuția)