avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inundatii repetate vecin
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inundatii repetate vecin

Buna ziua,

As dori sa prezint un caz foarte intalnit pe internet, insa pentru care am auzit destul de mult variante de solutii, multe fara rezultate.

Locuiesc intr-o garsoniera si am fost inundat de vecina de deasupra mea de cel putin o data pe an in ultimii 4 ani. Trebuie sa mentionez ca este chiriasa si nu este o persoana cu care poti discuta rational, desi am incercat de mai mult ori.

De fiecare data cand s-a intamplat a avut o scuza, insa nu am facut prea mare caz fiindca am fost despagubit de compania de asigurari.

La fiecare dosar de dauna am avut si constatari facute de primarie, si de fiecare data i s-a trimis somatie sa isi repare defectiunile la instalatia de apa, sunt 4 dosare deschise la Directia de Gospodarire. Nu stiu daca acele somatii au ajuns cu adevarat la proprietar sau au fost retinute de persoana care sta in chirie.

Sincer nu-l cunosc pe proprietar, cei de la administratie un singur nume trecut in Cartea Imobilului fara nici o data de contact, iar chiriasa refuza sa ne dea acest gen de informatii.

Problema este ca in ultimele doua luni s-a intamplat sa ma inunde de trei ori, iar de ultima data tavanul se umezeste continuu, deci trebuie sa actionez intr-un fel.

Primaria a spus ca nu mai poate face nimic in afara de a mai trimite inca o somatie, si ca singura mea cale de rezolvare este instanta de judecata. Am evitat acest lucru fiindca m-am gandit ca ar fi un proces lung si anevoios pana se va rezolva ceva.
Prima mea intrebare ar fi: care sunt sansele mele de succes daca incep actiunea de judecata, pot obliga proprietarul sa isi repare defectiunile ? Am primit sfaturi de la cateva cunostinte care au mai trecut prin asta si parerile au fost impartite, unii spun ca nu rezolv nimic cu tribunalul, altii ca am sanse sigure sa castig.

Am mai fost sfatuit sa ii fac o planger penala la Parchet pentru Distrugere din culpa (mentionez ca la ultima inundatie mi-a fost afectata si instalatia electrica de iluminat). Am vreo baza in care pot face asta ?

Sincer eu as fi dorit sa pot face rost de numarul de telefon al proprietarului si sa putem avea o discutie cu un final amiabil, dar nu vad nici o modalitate in care sa gasesc acest numar de telefon.

Ma sfatuiti sa procedez in alt fel ?


Multumesc.
Cel mai recent răspuns: laursmaili , utilizator 12:48, 1 Iulie 2015
Sincer?
Eu va sfatuiesc sa luati legatura cu administratorul si cu presedintele asociatiei de proprietari, sa aduca un instalator la ea acasa care sa se uite de unde provine scurgerea de apa.
In baie pot fi mai multe cauze:
- daca umezirea tavanului ar fi permanenta, ar insemna sa fie vreo teava de pexal crapata, fie sub cada, fie in ghena tevilor sau poate fi coloana verticala (inclusiv imbinarea dintre teava verticala si orizontala, asa-zisa coloana "T" fisurata);
- cum dv. sustineti ca inundatia este aleatorie, asta inseamna ca ori face baie in cada si, neapreciind cantitatea de apa, asta se poate revarsa peste margini sau se mai poate intampla sa-i scape furtunul de evacuare de la masina de spalat (daca are asa ceva in baie) din locul unde il fixeaza si apa sa se scurga pe podea, sa intre prin spatiile dintre placile de zid/podea sau chiar sa deverseze apa prin sifonul de jos, din podea, si acesta sa fie fisurat sau spart, apa sa ajunga la dv. pe tavan.

Sunt mai multe cauze si, in functie si de frecventa si locul umezirii tavanului s-ar putea constata macar cauza. E posibil ca in vreuna din cauze sa nu fie nevoie de vreo reparatie, ci numai de atentia ei, a vecinei.

Sincer, nu cred ca veti face mare lucru la judecatorie in afara de a fi obligata sa-si repare defectiunea, dar asta numai daca se constata prin expertiza tehnica ca este vorba de o defectiune la coloanele de apa, nicidecum de o manevra defectuoasa.
Eu nu stiu alt mod de a rezolva acest gen de probleme, indiferent de cauza producerii lor, decat cu aportul conducerii asociatiei.
Indiferent de modul cum veti actiona trebuie sa dati de proprietar si sa solicitati sprijinul autoritatilor in acest sens. Numai proprietarul poate fi dat in judecata si obligat sa repare atat defectiunile din baia proprie, cat si cele ale vecinilor.

Va sfatuiesc sa discutati si cu cei de la firma de asigurari pt ca s-ar putea ca acestia sa cunoasca numele si adresa proprietarului pt ca - dupa ce vi se platesc dvs despagubirile - ei incearca sa recupereze sumele astfel platite de la proprietar. Si deci sa fie inaintea dvs cu procedurile de aflare a detinatorului apartamentului respectiv.
Incercati sa aflati datele proprietarului formuland o sesizare la politie.
La ce etaj este apartamentul?
Poate ca presedintele asociatiei decide sa-i opreasca apa pana isi remediaza defectiunea.
Sunteti interesat sa aflati numele proprietarului ?
Faceti demersuri fie la asigurator care categoric are relatii de vreme ce precizati ca ati avut mai multe evenimente,fie la registrul national de intabulare a proprietatilor imobiliare
Daca intentionati sa ii fac o planger penala la Parchet pentru Distrugere din culpa ,nu aveti sanse de reusita deoarece proprietarul de drept al apartamentului va motiva ca nu locuieste si nu utilizeaza in fapt si in drept bunul imobil
Asociatia de proprietari sa notifice oficial proprietarul apartamentului ,la adresa din imobil,cu obligatia prev de disp 14,16,17 din L nr 230/2007,sub sanctiunea obligarii la plata a cheltuielilor aferente solutionarii in instanta
Daca se ajunge in instanta,aceasta va solicita serviciului de evidenta populatiei comunicarea datelor de identificare proprietar
In primul rand vreau sa va multumesc tuturor pentru raspunsuri, si o voi lua punctual pentru ca am trecut prin toate actiunile propuse de dumneavoastra:

- cu asiguratorul am discutat si nu urmareste recuperarea sumei despagubite; fiind tavanul din baie (suprafata mica), oricat de grava ar fi situatia, despagubirea nu poate depasi 1000 de lei, suma pentru care nu va cere recuperarea banilor de la proprietar.

- presedintele asociatiei si administratia a verificat si in apartamenul meu si in cel de deasupra doar coloanele de apa comune, sustinand ca nu este de competenta lor sa constate daca exista vreo defectiune cu instalatia de apa ce nu are legatura cu partile comune ale blocului, desi le-am invocat articolele de lege 14,16,17 din L nr 230/2007. Desi dupa cum s-s spus, aproape sigur este vorba despre o scurgere sparta, ori sub cada ori in pardoseala.

- in privinta plangerii penala, m-am gandit initial ca ar putea sa-l sperie pe proprietar sa isi repare. Insa spuneti ca poate invoca faptul ca nu utilizeaza in fapt si in drept bunul imobil , totusi cineva locuieste acolo, plateste intretinere si trebuie sa raspunda pentru faptele sale.

Voi incerca sa aflu datele proprietarului de la registrul national de intabulare a proprietatilor imobiliare si cu o sesizare la politie daca e nevoie.


Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Parti comune - instalatii sanitare apartamente mousy mousy Buna seara! Ma intereseaza sa aflu care sunt partile comune in ce priveste instalatia de apa calda/rece/evacuare dintr-un apartament. Mai exact, tevile de ... (vezi toată discuția)
Teava scurgere vana... cine plateste? cme2097 cme2097 Buna ziua, vecina de sub mine se plange ca i se imbiba tavanul cu apa, de la scurgerea mea de la vana. Am fost la ea, am constatat problema. Am chemat ... (vezi toată discuția)
Am un vecin deasupra care are o defectiune la scurgerea din baie ... Piciu Dumitru Piciu Dumitru Am un vecin deasupra care are o defectiune la scurgerea din baie in urma careia i-mi distruge tavanul baii L-am anuntat dar nu ia nici o masura Cum ar trebuii ... (vezi toată discuția)