avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale SRL vs PFA !
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

SRL vs PFA !

Buna ziua
- detin un SRL cu doua magazine de imbracaminte/incaltaminte, un angajat +patronul. Am o linie de credit in desfasurare ( ipoteca pe casa) si un credit auto pt masina de aprovizionare.
Avand in vedere ca in ultima perioada vanzarile au scazut f mult, abia mai pot plati ratele la credite ma gandesc daca ar fi bine sa trec din SRL la PFA ?!
Intrebarea ar fi daca am ceva avantaje in situatia mea ?
Pot sa mai am angajat ? Va fi vreo problema cu banca chiar daca eu voi plati ratele incontinuare ?
Care ar fi diferentele dintre SRLsi PFA ?

multumesc
Cel mai recent răspuns: A. Ionut , Consilier juridic 23:13, 8 Iulie 2009
PFA si intreprinderile individuale (acestea pot avea angajati) sunt reglemenatte de OUG 44/2008.
Probabil vreti sa inchideti activitatii SRL-ului, nu este posibila o "trecere" din SRL in PFA, fiind reglementate de alte legi.
Pentru PFA sau II va puetti autoriza independent de activiattea SRL.
grace_r a scris:

PFA si intreprinderile individuale (acestea pot avea angajati) sunt reglemenatte de OUG 44/2008.
Probabil vreti sa inchideti activitatii SRL-ului, nu este posibila o "trecere" din SRL in PFA, fiind reglementate de alte legi.
Pentru PFA sau II va puetti autoriza independent de activiattea SRL.

Dar totusi, am vreun avantaj daca trec activitatea pe PFA? Am auzit ceva in leg. cu neplata TVA...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Toata lumea , indiferent ca e srl, pfa, chiar si p f in anumite situatii devin platitori de tva daca fac intr-un an vinzari de 35000 eur ( atentie si la fractia de an , depinde de anul infiintarii - discutam daca intereseaza )
Din srl in pfa nu puteti trece . SRL-ul trebuie inchis ( procedura lunga si costisitoare, sa mai lasa si cu control de fond ) iar PFA-ul deschis .
Pe pfa nu veti putea avea angajati decit cu alta profesie decit cea pentru care va autorizati ( daca veti avea autorizatie comert , nu veti putea angaja vinzatoare , de exemplu)
Singura "pierdere " asa cum vad eu la prima vedere ar fi ca anul asta , de la 01.05 veti plati impozit minim, care se va calcula in functie de cifra de afaceri de la 31.12.2008 si daca vinzarile au scazut in 2009 , aici veti fi in dezavantaj.
Daca inchideti srl-ul vati avea costuri importante cu transferul creditelor, cred ca si cu mutarea ipotecii ( nu sint sigura , aici juristii stiu mai bine ) e de facut un calcul : total costuri inchidere SRL versus costuri infiintare PFA , dar asa, la prima vedere , cred ca e mai scump sa inchideti SRL-ul.
Plus stresul cu inchiderea nu va va lasa sa va concentrati asupra afacerii ...
Magda Staicu a scris:

Pe pfa nu veti putea avea angajati decit cu alta profesie decit cea pentru care va autorizati ( daca veti avea autorizatie comert , nu veti putea angaja vinzatoare , de exemplu)

PFA nu pot avea deloc angajati, singura forma de organizare care va permite sa aveti angajati este Intreprinderea Individuala, angajarile putandu-se efectua si pe profesii, adica raportandu-ne la cazul dvs. veti putea angaja vanzatoare calificata.
Cind am spus ca pfa nu poate avea angajati decit cu alta profesie decit cea pentru care exista autorizare , am avut in vedere acest text :
Art. 17. - (1) PFA nu poate angaja cu contract de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care a fost autorizata si nici nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza potrivit art. 16, chiar daca colaborarea este exclusiva.
din og 44.
Eu asa interpretez : ca de exemplu un pfa frizer nu poate angaja cu contract de munca un frizer, dar poate angaja o secretara , de exemplu...

Alte discuții în legătură

Angajati sau colaboratori?impozite, venituri, noile norme cod fiscal?? ContSters156394 ContSters156394 Va salut. pentru o frizerie, care ar fi forma de organizare cea mai avantajoasa, in vederea impozitarii cat mai scazute? in cazul unui SRL, angajarea a 2 ... (vezi toată discuția)
Transformare srl in pfa OANACAMPAN OANACAMPAN AM UN SRL CU DOMENIUL DE ACTIVITATE SALON DE INFRUMUSETARE.AS DORI SA L TRANSFORM IN PFA.CARE ESTE CEA MAI ACCESIBILA SI IEFTINA METODA DE A FACE ACEASTA ... (vezi toată discuția)
Se paote trece de la srl la i.i. ??? light_207 light_207 Buna ziua, Revin cu o intrebare: Se poate trece de la SRL la I.I.??? Daca da, va rog sa imi spuneti de ce acte este nevoie pentru acest lucru. Va ... (vezi toată discuția)