Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu informatia privind actul normativ care precizeaza detaliile / conditiile pentru a beneficia de ajutor de somaj.
O persoana care a in ultimii 5 ani a fost (cu o mica exceptie - aprox. o luna) in concediu pentru cresterea copiilor, iar inainte de aceasta perioada a lucrat o perioada de cativa ani cu norma de 2 ore si 4 ore, poate beneficia de somaj?
Dupa perioada de concediu pentru cresterea copiilor a incetat activitatea la fostul loc de munca, iar dupa doua saptamani s-a angajat cu norma intreaga la o alta companie.
Multumesc pentru suport!
b]Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........
Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....
Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......
Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.
In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.
Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori si nu numai de la unul singur.
Incetarea c.i.m. cu acordul partilor,prin demisie sau prin desfacerea disciplinara a c.i.m. etc. nu da posibilitatea sa beneficieze de indemnizatia de somaj, intrucat acestea sunt considerate motive imputabile salariatului.
Multumesc pentru raspunsul detaliat, insa acum va rog sa clarificam urmatoarele:
- ”stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii”; - Aici este o problema, tinand cont ca in ultimii 5 ani a fost (cu o mica exceptie - aprox. o luna) persoana a fost in concediu pentru cresterea copiilor, iar inainte de aceasta perioada a lucrat o perioada de cativa ani cu norma de 2 ore si 4 ore.
Se iau in calcul ultimele 24 luni lucrate efectiv, deci inainte de cei 5 ani?
Daca in perioada aceea persoana a lucrat 2 ore / zi , poate beneficia de somaj?
Se iau in considerare ultimele 24 de luni de la data premergătoare datei înregistrării cererii.
Un c.i.m. cu timp partial de 2 ore/zi , activitate timp de 2 ani, nu da posibilitatea sa se beneficieze de somaj. In acest caz, avem doar 6 luni de stagiu de cotizare.
Un c.i.m. cu timp partial de 4 ore/zi , activitate timp de 2 ani, da posibilitatea sa se beneficieze de somaj, daca nu exista perioade care nu constituie stagiu de cotizare la somaj - CFP, absente nemotivate etc. In acest caz, avem 12 luni de stagiu de cotizare.