avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Agentie somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Agentie somaj

Buna ziua,

care e procedura de acordare a somajului, dupa ce se depune dosarul?
Am inteles ca lunar ar trebui sa ma prezint la o data stabilita ( cand, cum si de cine ) la agentia de somaj a sectorului 3 ( nu stiu exact ce se face acolo ) ca sa pot primi acei bani. Banii nu se livreaza intr-un cont?
Daca nu ma pot prezenta exact la data stabilita ( nu mi-e clar cum aflu cand trebuie sa ma prezint si ce trebuie sa fac acolo ) ce se intampla? Pierd indemnizatia pe luna respectiva?Chestia asta chiar mi se pare descurajanta...
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:17, 2 Iulie 2015
1. - Cand v-ati inregistrat la Agentia de Somaj vi s-a inmanat un carnet de somer unde se scrie de fiecare data ziua din fiecare luna in care sa va prezentati pentru viza.
- Neprezentarea lunara la Agentia de Somaj duce la suspendarea platii indemnizatiei de somaj.

2. Indemnizatia de somaj se primeste prin posta sau in cont (cum alegeti dvs.).

3. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au urmatoarele obligatii:
a) sã se prezinte lunar, pe baza programãrii sau ori de câte ori sunt solicitate, la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã la care sunt înregistrate, pentru a primi sprijin în vederea încadrãrii în muncã;
b) sã comunice în termen de 3 zile agenţiei pentru ocuparea forţei de muncã la care sunt înregistrate orice modificare a condiţiilor care au condus la acordarea drepturilor;
c) sã participe la serviciile pentru stimularea ocupãrii şi de formare profesionalã oferite de agenţia pentru ocuparea forţei de muncã la care sunt înregistrate;
d) sã caute activ un loc de muncã.
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.
...

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
a) la data la care nu şi-a îndeplinit obligaţia prevãzutã la art. 41 alin. (1) lit. a);
...

4. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 27.
(1) Mãsura suspendãrii plãţii indemnizaţiei de şomaj, prevãzutã la art. 45 alin. (1) lit. a) din lege, pentru neîndeplinirea obligaţiei prevãzute la art. 41 alin. (1) lit. a) din lege, se revocã în situaţia în care beneficiarul probeazã cu acte justificative cã nu şi-a îndeplinit aceastã obligaţie din motive neimputabile lui.

(2) Se considerã motive neimputabile beneficiarului urmãtoarele situaţii:
a) naşterea unui copil;
b) cãsãtorie;
c) îmbolnãvire;
d) decesul soţului, soţiei sau al rudelor pânã la gradul al doilea inclusiv;
e) forţa majorã.

(3) Beneficiarul trebuie sã prezinte actele justificative prevãzute la alin. (1) în termen de 30 de zile de la data prevãzutã la art. 45 alin. (1) lit. a) din lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical in timpul somajului 45rodica 45rodica Daca esti in perioada de somaj cu indemnizatie si trebuie sa te internezi o perioada de vreo 30 zile fiind bolnav.In acest caz se intrerupe somajul cat ai ... (vezi toată discuția)
Primul somaj zimplu zimplu buna ziua, sora mea, a mers luni si a depus actele pentru intrare in somaj si a fost chemata sa ridice carnetul si cartea de munca pe 04.07 dar o sa fie ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate fanyk fanyk Voi intra in somaj la 1 noiembrie deoarece se desfiinteaza intreprinderea.Tot cam atunci trebuie sa intru in concediu de maternitate.cum trebuie sa ... (vezi toată discuția)