Multumesc frumos de raspuns. As mai avea o intrebare daca eu acuma termin facultatea si doresc sa intru in somaj pot beneficia de acesta timp de 6 luni, si dupa acele 6 luni pot sa bag in continuare somajul de la servici chiar daca mie mi-a incetat raportul de munca acuma? Adica as dori sa incerc sa fac cum e mai bine dar sa nu pierd nici somajul in urma terminarii studiilor si nici cel in urma incetarii contractului de munca pe care l-am avut. Este posibli asa ceva? Mi-a zis o prietena ca actele de somaj sunt valabile 12 luni adica le poti introduce in 12 luni de la momentul incheieri.:help:
Intr-adevar, potrivit art.38 alin. 3 din Legea 76/2002 , termenul maxim de depunere a actelor pentru somaj este de12 luni de la data incetarii c.i.m. .
art.38 din Legea 76/2002
(1)Indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art. 17, la cerere, dupa caz, de la data:
a)incetarii raporturilor de munca;
b)incetarii raporturilor de serviciu;
c)incetarii mandatului pentru care au fost numite sau alese;
d)expirarii duratei sau desfacerii contractului militarilor angajati pe baza de contract.
e)incetarii calitatii de membru cooperator;
f)incetarii contractului de asigurare pentru somaj;
g)incetarii motivului pentru care au fost pensionate;
h)incetarii motivului pentru care au fost suspendate raporturile de munca sau de serviciu;
j)ramanerii definitive a hotararii judecatoresti;
k)incetarii activitatii desfasurate exclusiv in baza unui raport juridic, altul decat cele de natura celor prevazute la lit. a)-e) si lit. g) si h), in considerarea caruia s-a datorat, potrivit legii, contributia individuala de asigurari pentru somaj;
l)expirarii perioadei de 60 de zile, prevazuta la art. 17 alin. (2) lit. a);
m)absolvirii, pentru cazurile prevazute la art. 17 alin. (2) lit. b);
(2)Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.
(3)Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
(4)Termenul de maximum 12 luni prevazut la alin. (3) este termen de decadere din drepturi.
deci sa inteleg ca este in regula si imi vor acorda si somajul de la facultate si cel in urma incetarii c.i.m? aveti idee cat mai este indemnizatia acordata in urma terminarii studiilor cum este la mine (master) , dar cat este si in urma incetarii cim daca eu am fost incadrata cu minim pe economie?
Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca :
art.40
(1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (2) pe o perioada de 6 luni si este o suma fixa, lunara, al carei cuantum reprezinta 50% din valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data stabilirii acesteia.
(2) Indemnizatia de somaj prevazuta la alin. (1) se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (2) lit. a) si b), o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita.
ISR = indicatorul social de referinta are o valoare de 500 lei.
In speta, indemnizatia de somaj in cazul unui absolvent este de 250 lei si se acorda pe o durata de 6 luni.
Buna ziua va rog frmos sa imi ziceti si mie daca eu acuma mi-am depus actele de somaj si peste 1 luna de zile sustin examenul de admitere la subofiteri, in cazul in care voi fi declarat admis eu mai pot lua indemnizatia de somaj in continuare?