avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Diferenta dintre contestatie la executare, contestatie ...
Discuție deschisă în Executare silită

Diferenta dintre contestatie la executare, contestatie la titlu si suspendare

Puteti sa imi spuneti si mie concret care este diferenta esentiala intre contestatia la executare , contestatia la titlu si suspendarea executarii ? Stiu din lege (art. 714, art. 718 NCPC) ca impotriva executarii silite promovate de executorul judecatoresc se poate face contestatie la executare. Insa care este intr-o prima faza diferenta intre contestatia la executare si contestatia la titlu ? Practic prin contestatia la executare nu se contesta un titlu ? Sau contestatia la executare vizeaza somatia executorului, in timp ce contestatia la titlu vizeaza hotararea judecatoreasca in baza careia se pune in executare somatia executorului? cat priveste suspendarea executarii, vreau doar sa va intreb daca prin ea insasi, contestatia la executare nu suspenda din start executarea...?! Va multumesc
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 22:52, 3 Iulie 2015
Prin contestatia la executare se contesta executarea si nu titlul!!!

Titlul reprezinta un contract, o hotarare judecatoreasca, etc... fiecare in parte a avut un termen de contestare la momentul aparitiei acestuia.

Executorul pune in aplicare, prin executare silita, acest titlu.

Practic, prin contestatia la executare, puteti contesta, modul de executare, intinderea executarii, forma executarii, etc...

Contestatia la executare suspenda executarea numai daca se solicita in mod expres acest lucru prin contestatie si numai daca in urma solicitarii, instanta se pronunta afirmativ pe aceasta suspendare.

Trebuie sa stiti ca suspendarea executarii desi se poate solicita fie pe cale separata fie prin insusi contestatia la executare, judecatorul se pronunta prin incheiere asupra suspendarii, inainte de a incepe sa judece efectiv contestatia la executare.

Contestatie la executare se poate formula impotriva oricaror acte facute de executor: instiintare, somatie, poprire, etc. Pentru fiecare in parte termenul de formulare a contestatiei la executare este de 15 zile de la data comunicarii.
Contestatia la executare vizeaza actele de executare sau executarea insasi. Ea nu suspenda automat executarea inceputa, ci doar la solicitarea dvs dupa plata cautiunii si doar daca judecatorul constata intemeiata aceasta cerere.

Contestatia la titlu vizeaza titlul pus in executare, care poate fi o hotarare judecatoreasca ( ce nu poate fi atacata cu contestatie la titlu pt ca ati avut la dispozitie caile de atac legale si pe aceasta cale nu se poate tinde la rejudecare, hotararea bucurandu-se de autoritate de lucru judecat), contract sau alte titluri executorii declarate astfel prin prevederile legii.

De exemplu, contestatia la titlu poate viza suma pretinsa printr-un contract de credit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie la titlu executoriu-amenda contraventionala raduiulian92 raduiulian92 Ma poate indruma cineva cum pot redacta o contestatie la un titlu executoriu emis pe baza unui proces verbal de constatare a unei contraventii? (vezi toată discuția)
Executare florinadrian01 florinadrian01 buna ziua .am primit o somatie de executare silita in 5 zile in baza unui titlu executoriu din 2011 si as dori sa stiu daca mai pot face vreo contestatie (vezi toată discuția)
Contestatie la executare galati galati buna ziua, am o rugaminte, imi puteti spune va rog cand trebuia formulata o contestatie in anulare prima data cand s-a primit somatia sau se poate si ... (vezi toată discuția)