avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Daune in gradinita privata
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Daune in gradinita privata

Am inscris copilul de 6 ani la o gradinita privata de vara, care in restul timpului lucra si ca after-school.

La inscriere, cand am semnat contractul cu d-na educatoare, i-am spus ca primul lucru care ma intereseaza este siguranta copilului, sa fie supraveghiat, sa nu i se intample nimic.

A doua zi, dupa ce copilul a inceput frecventarea gradinitei, sunt sunata de d-na directoare care imi da copilul la telefon sa imi povesteasca ce s-a intamplat. Astfel aflu ca el a pus mana pe laptopul educatoarei si a spart ecranul.
Apoi directoarea imi spune si nieste preturi estimative.

Cand am luat copilul de la gradi am aflat urmatoarele:
- ca laptopul a fost lasat pe masca de la calorifer
- ca laptopul fusese functional ultima oara acasa, inainte de transportarea spre gradinita
- ca martorii care au vazut copilul meu la laptop au fost colegii sai, alti minori, cu varste nementionate de personal , insa nu a fost vazut de niciun adult
- ca bunul a ramas nesupraveghiat in clasa cand au fost la joaca afara
- ca nu s-a sesizat nimeni pe moment ca al meu copil ar fi putut produce vreo paguba

Apoi primesc instiintare de la d-na directoare ca minorul a apasat pe husa de la bun, producandu-i paguba. Ca colegii de clasa, precum si copilul meu au recunosc ca el a provocat dau si mi se cere sa dispun plata, conform contractului dintre ei si mine si al regulamentului lor intern.

Cerusem din prima zi o copie al protocolului si am fost refuzata pe motiv ca poate fi copiat si folosit si de alte institutii.

Am cerut filmarea din ziua cu pricina, la verificare nu existau decat vreo 7-8 zile filmate in ultimele 30 de zile, din care lipsea si cea vizata.

S-a mers cu bunul la un centru IT, ei nu au putut afirma fara dubii ca dauna s-a produs ca urmare a inchederii capacului peste un mic obiect uitat in laptop (o cauza indicata de specialisti) sau de apasare prin coate ale copilului meu (versiune sustinuta de d-na directoare).

Sunt obligata sa platesc?
Sau este un abuz?
Ultima modificare: Vineri, 3 Iulie 2015
parinte_copil, utilizator
Cel mai recent răspuns: parinte_copil , utilizator 13:42, 19 Iulie 2015
Nu sunteti obligata sa platiti.
Daca vor sa isi recupereze prejudiciul le comunicati ca pot apela la calea instantei civile unde sunt obligati sa prezinte probe indubitabile ca dauna a fost produsa de copilul dvoastra.
Insa atata timp cat gradinitia are obligatia sa suspravegheze copiii sa nu se produca pagube sau raniri ale acestora nu au nici cea mai mica sansa de reusita.
Notificati administratorul gradinitei (nu pe directoare care este o simpla angajata) cu privire la modul in care directoarea acesteia intelege sa comunice parintilor problemele aparute in timpul derularii cursurilor, parintelui fiindu-i descris evenimentul de catre copil !!
De asemenea, considerati ca vina apartine educatoarei care a lasat atat copiii nesupravegheati cat si bunurile gradinitei.
Marturiile copiilor nu pot fi luate in considerare.
Regulamentul intern nu poate fi pus la dispozitie decat in conditiile in care este precizat ca anexa la contract.
In schimb aveau obligatia sa vi-l puna la dispozitie odata cu contractul ptr a putea semna in cunostinta de cauza.
Daca instiintarea directoarei a fost trimisa in forma scrisa atunci in aceasta trebuia mentionat ce prevederi din RI au fost incalcate si in baza carui articol din RI trebuie ca parintele sa despagubeasca gradinita.
Ii informati ca in cazul in care inteleg sa va solicite in continuare despagubiri, sa o faca pe calea instatei deoarece nu veti plati, urmand ca si dvoastra sa actionati in mod identic pentru lipsa de supraveghere a copilului care se putea rani, etc., etc.;)
In instiintare ei fac referire la contract si regulamentul lor intern. In prim dimineatza m-au pus sa semnez un protocol pe care eu nu am apucat sa-l citesc in intregime. Chiar i-am rugat sa mi-l trimita pe email, dar am fost refuzata din motive de ”securitate” intelectuala, ca poate fi copiat si folosit de alte gradinite
In instiintare se precizeaza punctual ce prevederi din RI si contract nu au fost respectate de catre copil?
Sau se face doar o trimitere generala la regulament si contract fara a se preciza articolele?
Cititi cu atentie obligatiile gradinitei din contract si va "legati" in mod special de supravegherea copiilor. Necunoscand obligatiile partilor nu va putem da un sfat mai la obiect.
In orice caz, incidentul s-a produs ca urmare a nesupravegherii si neglijentei educatoarei care a lasat laptopul la indemana copiilor.
Parerea mea este sa nu cedati si sa nu le platiti nimic.
Le spuneti ca veti muta copilul la alta gradinita, poate si mai buna si mai ieftina, iar daca vor sa isi recupereze prejudiciul sa va dea in judecata, va garantez ca nu vor avea castig de cauza. De asemenea le lasati de inteles ca le veti face o reclama "pozitiva" privind serviciile oferite.
Isi vor da seama ca vor pierde mai mult, in primul rand pierd un client, adica bani. In al 2 lea rand, nu vor alege calea instantei deoarece nu probe concrete.
Marturiile unor copii de 6 ani pot fi luate in considerare cel mult la procesul vrajitoarei din Alba ca zapada pentru tentativa de omor.
Si nu in ultimul rand, prevederile RI care pot fi considerate in unele cazuri abuzive, ce daune pot provoca niste copii intr-o gradinita privata unde se platesc niste bani atat ptr educatie cat si ptr supraveghere, spargerea unei cani sau farfurii, incendierea gradinitei, etc.? Sa fim seriosi!
Atrageti-le atentia ca isi pot recupera prejudiciul de la educatoarea neglijenta intrucat conform prevederilor art. 254 din codul muncii angajatul este raspunzator pentru daunele produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lui.
Carei autoritati ma pot adresa pt neglijenta in serviciu, nerespectarea contractului (”supravegherea copilului pe timpul activitatilor” si ”asigurarea unui mediu sigur”), cat si pt incercarea de abuz de a scoate bani de la noi?
Ultima modificare: Duminică, 5 Iulie 2015
parinte_copil, utilizator
Toate institutiile de invatamant preuniversitar indiferent de forma de proprietate, de stat sau privata, trebuie sa fie autorizate de catre Comisia de Evaluare si Acreditare a Invatamantului Preuniversitar.

Strada Spiru Haret nr. 12,
Sector 1, Bucureşti – 70738
Tel: (021) 310 42 13
(021) 405 56 18
Fax: (021) 319 20 96
E-mail: aracip@medu.edu.ro

[ link extern ]

Pentru nerespectarea prevederilor contractului trebuie sa va adresati instatentei de judecata fiind vorba despre un contract intre o societatea comerciala si o persoana fizica.
In contract trebuie sa fie specificat cum se procedeaza in cazul nerespectarii clauzelor contractuale la capitolul "litigii" sau ceva asemnator. De asemenea trebuie sa fie indicata si modalitatea de solutionare, pe cale amiabila sau in instanta, cititi cu atentie contractul.

Pentru nesupraveghere sesizati ARACIP, despre abuz va puteti adresa cu o sesizare la politie ptr imbogatire fara justa cauza. Un avocat va poate sfatui mai bine.

Alte discuții în legătură

Daune in gradintia privata parinte_copil parinte_copil Am inscris copilul de 6 ani la o gradinita privata de vara, care in restul timpului lucra si ca after-school. La inscriere, cand am semnat contractul cu ... (vezi toată discuția)
Psiholog (copilul se teme sa ramana fara adulti in apropiere) marcelastoian marcelastoian am o fetita de 4 ani care se teme sa ramana in camera fara un adult chiar daca mai sunt copii cu care se joaca. (vezi toată discuția)
La început de drum... Alexa_Lina Alexa_Lina Buna seara, As dori sa stiu cat de grav este ca am plecat mai repede cu 10 minute de la grădinița. (Nu mai aveam copii). Mentionez ca sunt suplinitor la o ... (vezi toată discuția)