avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Daune in gradinita privata
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Daune in gradinita privata

Am inscris copilul de 6 ani la o gradinita privata de vara, care in restul timpului lucra si ca after-school.

La inscriere, cand am semnat contractul cu d-na educatoare, i-am spus ca primul lucru care ma intereseaza este siguranta copilului, sa fie supraveghiat, sa nu i se intample nimic.

A doua zi, dupa ce copilul a inceput frecventarea gradinitei, sunt sunata de d-na directoare care imi da copilul la telefon sa imi povesteasca ce s-a intamplat. Astfel aflu ca el a pus mana pe laptopul educatoarei si a spart ecranul.
Apoi directoarea imi spune si nieste preturi estimative.

Cand am luat copilul de la gradi am aflat urmatoarele:
- ca laptopul a fost lasat pe masca de la calorifer
- ca laptopul fusese functional ultima oara acasa, inainte de transportarea spre gradinita
- ca martorii care au vazut copilul meu la laptop au fost colegii sai, alti minori, cu varste nementionate de personal , insa nu a fost vazut de niciun adult
- ca bunul a ramas nesupraveghiat in clasa cand au fost la joaca afara
- ca nu s-a sesizat nimeni pe moment ca al meu copil ar fi putut produce vreo paguba

Apoi primesc instiintare de la d-na directoare ca minorul a apasat pe husa de la bun, producandu-i paguba. Ca colegii de clasa, precum si copilul meu au recunosc ca el a provocat dau si mi se cere sa dispun plata, conform contractului dintre ei si mine si al regulamentului lor intern.

Cerusem din prima zi o copie al protocolului si am fost refuzata pe motiv ca poate fi copiat si folosit si de alte institutii.

Am cerut filmarea din ziua cu pricina, la verificare nu existau decat vreo 7-8 zile filmate in ultimele 30 de zile, din care lipsea si cea vizata.

S-a mers cu bunul la un centru IT, ei nu au putut afirma fara dubii ca dauna s-a produs ca urmare a inchederii capacului peste un mic obiect uitat in laptop (o cauza indicata de specialisti) sau de apasare prin coate ale copilului meu (versiune sustinuta de d-na directoare).

Sunt obligata sa platesc?
Sau este un abuz?
Ultima modificare: Vineri, 3 Iulie 2015
parinte_copil, utilizator
Cel mai recent răspuns: parinte_copil , utilizator 13:42, 19 Iulie 2015
Mutumesc frumos pt raspunsuri. Adultul se afla in incapere, ajutand un copil la teme.
Gradinita inseamna colectivitate. Colectivitatea inseamna reguli. Din pacate, in ziua de azi, majoritatea copiilor nu mai cunosc semnificatia cuvantului "regula", iar parintii nu isi mai cunosc limitele.
Privata sau nu, gradinita (cresa, after-school-ul) nu iti asigura paza "om la om" a copilului tau. El trebuie sa vina de acasa cu un bagaj de reguli de bun simt. Mai ales cand are 6 ani si se considera ca te poti intelege cu el intr-o mare masura. Atitudinea asta de mahala e specifica parintilor care au impresia ca pentru 2-300 de euro cumpara tot in jur. Ei, bine - nu e asa. Educatoarea nu era obligata sa ascunda laptopul pentru ca il folosea pentru buna desfasurare a activitatilor grupei. Daca punem asa problema, atunci hai sa educam copiii intr-o sala goala cu pereti mov. Sunt sigura ca daca copilul ar fi stricat laptopul mamei acasa ar fi primit o mustrare pe masura si ar fi fost considerat vinovat.
Din punctul meu de vedere nu exista niciun motiv pentru a nu plati laptopul. Doar lipsa bunului simt.
Si cred ca ar fi cazul sa va revizuiti atitudinea fata de serviciile de educatie private - nu e nimeni obligat sa suporte proasta crestere.
Pilu a scris:

elvirabt a scris:

Nu am inteles din relatarea dumneavoastra daca copilul a fost sau nu in incapere fara vreun adult in momentul in care a stricat laptopul. Din cele relatate, inteleg ca el recunoaste faptul ca l-a stricat si ca si ceilalti copii sustin acest lucru.
1. Daca in incapere mai era un adult in acel moment, trebuie sa platiti paguba - nu mai comentez de ce.
2. Daca in incapere nu era niciun adult, atunci nu aveti nicio obligatie de plata.
Comentarii gen \"plecati si faceti-le reclama negativa in oras\" sunt absolut puerile.


Frumos... Daca in incapere era femeia de serviciu sau educatoarea care se uita pe geam si admira peisajul si o durea undeva de copii, sau poate un alt parinte care a venit sa-si ia copilul, iar copiii rasturnau mese si scaune si se tranteau unii pe altii, \"trebuie sa platiti paguba\" ... ca doar in incapere se afla un adult, nu ? hi hi hi...interesanta ratiune, bravos.


Era evident ca ma refeream la un adult abilitat sa supravegheze copilul, nu la omul de la cablu. Dar... fiecare dupa propriile puteri.
Ultima modificare: Joi, 9 Iulie 2015
Admin, administrator
Serviciile oferite de catre institutiile de invatamant private au tarife mult mai mari tocmai pentru a asigura copiilor o educatie si supraveghere superioara decat in cele de stat.
Copilul o parte din educatie o primeste in familie iar o parte de la institutia de invatamant. Daca stam putin sa ne gandim cat timp sta copilul impreuna cu familia si cat in gradinita/scoala/after-school vom constata ca marea majoritate a timpului si-o petrece la scoala. La fel este si in viata de adult, din 24 ore mai mult timp il petreci la serviciu decat in familie, 8-10 ore/zi la serviciu, mai adaugi 1-2 ore pentru drumul la/de la serviciu si vei constata ca acasa ajungi doar sa mananci si sa dormi, foarte putin timp fiind alocat familiei. Bineinteles ca fiecare isi aloca timpul cum considera de cuviinta dar sa consideri ca copilul nu este educat iar parintii duc lipsa de bun simt @elvirabt ma face sa cred v-ati ales gresit profesia de "profesor".
Fara indoiala greseala apartine educatoarei care nu si-a indeplinit corespunzator atributiile de serviciu lasand copiii nesupravegheati.
Prin urmare, parintele nu are ce daune sa plateasca iar daca gradinita doreste ceva bani ori sa actioneze pe calea instantei de judecata ori sa isi recupereze banii de la educatoare.

art. 254- Legea nr. 53/2003 – Codul muncii
(1) Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.
elvirabt a scris:

Gradinita inseamna colectivitate. Colectivitatea inseamna reguli. Din pacate, in ziua de azi, majoritatea copiilor nu mai cunosc semnificatia cuvantului \"regula\", iar parintii nu isi mai cunosc limitele.



Doamna Elvira,
1. copilul de 6 ani era acolo pt supraveghere si educare.
2. in contract scria ca se ofera un mediu sigur
3. ce cauta un laptop neasigurat financiar, pus intr-o geanta pe pervazul unui geam, acolo unde copii stau cu coatele si se uita afara? Initial geanta cu el cu tot fusese pe un dulap, apoi pe masa educatoarei. Nu se da aprobare de functionare pana nu sunt asigurate bunurile folosite in activitate.
4. copilul nici nu stia ca acolo este un laptop, pt ca nu fusese scos din geanta pana atunci.
5. nu mi s-a adus dovada ca minorul l-a stricat, nici ca ar fi posibil de la IT, nici filmare, nici nimic.
6. copiii toti pot cel mult sa recunosca faptul ca minorul l-a atins, dar nu stie nimeni daca este unica persoana care l-a atins sau daca atingerea respectiva i-a provocat dauna. Am cerut si sfatul celor de la IT si este mai probabila alta varianta, probabilitatea ca un copil de 6 ani sa-l strice prin apasare este foarte scazuta. Calculatorul nu a fost deschis imediat, asa ca nu se stie, totul este supozitie... prin lipsa de alti suspecti...
7. daca copilul meu ar fi venit cu tableta si il lasa pe un scaun in protectie si cineva se impiedica de scaun sau se aseza pe el si il strica, cine il platea?
8. educatoarea nu are nicio responsabilitate ca si-a lasat bunul unde a nimerit?

Nu a fost depasirea limitelor de catre copil sau parinti, pt ca copilul nu a facut-o cu intentie si nici cu rautate. Nu este un copil agresiv, ca sa se incadreze in cazul dv de copii fara reguli sau parinti fara limite. Cum era daca ma suna ca ii cazuse pe picior si-si fracturase degetele? Daca unui copil de 6 ani i se poate impune si imputa ca la aceasta varsta el are suficient discernamant si ascultare incat sa-si controleze pe deplin comportamentul prevazator pentru a nu incalca nicio regula, atunci propun sa le dam buletinul de la 5-6 ani si sa-i trimitem la munca sa-si plateasca greselile...
Ultima modificare: Duminică, 19 Iulie 2015
parinte_copil, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune in gradintia privata parinte_copil parinte_copil Am inscris copilul de 6 ani la o gradinita privata de vara, care in restul timpului lucra si ca after-school. La inscriere, cand am semnat contractul cu ... (vezi toată discuția)
La început de drum... Alexa_Lina Alexa_Lina Buna seara, As dori sa stiu cat de grav este ca am plecat mai repede cu 10 minute de la grădinița. (Nu mai aveam copii). Mentionez ca sunt suplinitor la o ... (vezi toată discuția)
Psiholog (copilul se teme sa ramana fara adulti in apropiere) marcelastoian marcelastoian am o fetita de 4 ani care se teme sa ramana in camera fara un adult chiar daca mai sunt copii cu care se joaca. (vezi toată discuția)