avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Daune in gradinita privata
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Daune in gradinita privata

Am inscris copilul de 6 ani la o gradinita privata de vara, care in restul timpului lucra si ca after-school.

La inscriere, cand am semnat contractul cu d-na educatoare, i-am spus ca primul lucru care ma intereseaza este siguranta copilului, sa fie supraveghiat, sa nu i se intample nimic.

A doua zi, dupa ce copilul a inceput frecventarea gradinitei, sunt sunata de d-na directoare care imi da copilul la telefon sa imi povesteasca ce s-a intamplat. Astfel aflu ca el a pus mana pe laptopul educatoarei si a spart ecranul.
Apoi directoarea imi spune si nieste preturi estimative.

Cand am luat copilul de la gradi am aflat urmatoarele:
- ca laptopul a fost lasat pe masca de la calorifer
- ca laptopul fusese functional ultima oara acasa, inainte de transportarea spre gradinita
- ca martorii care au vazut copilul meu la laptop au fost colegii sai, alti minori, cu varste nementionate de personal , insa nu a fost vazut de niciun adult
- ca bunul a ramas nesupraveghiat in clasa cand au fost la joaca afara
- ca nu s-a sesizat nimeni pe moment ca al meu copil ar fi putut produce vreo paguba

Apoi primesc instiintare de la d-na directoare ca minorul a apasat pe husa de la bun, producandu-i paguba. Ca colegii de clasa, precum si copilul meu au recunosc ca el a provocat dau si mi se cere sa dispun plata, conform contractului dintre ei si mine si al regulamentului lor intern.

Cerusem din prima zi o copie al protocolului si am fost refuzata pe motiv ca poate fi copiat si folosit si de alte institutii.

Am cerut filmarea din ziua cu pricina, la verificare nu existau decat vreo 7-8 zile filmate in ultimele 30 de zile, din care lipsea si cea vizata.

S-a mers cu bunul la un centru IT, ei nu au putut afirma fara dubii ca dauna s-a produs ca urmare a inchederii capacului peste un mic obiect uitat in laptop (o cauza indicata de specialisti) sau de apasare prin coate ale copilului meu (versiune sustinuta de d-na directoare).

Sunt obligata sa platesc?
Sau este un abuz?
Ultima modificare: Vineri, 3 Iulie 2015
parinte_copil, utilizator
Cel mai recent răspuns: parinte_copil , utilizator 13:42, 19 Iulie 2015
Nu am inteles din relatarea dumneavoastra daca copilul a fost sau nu in incapere fara vreun adult in momentul in care a stricat laptopul. Din cele relatate, inteleg ca el recunoaste faptul ca l-a stricat si ca si ceilalti copii sustin acest lucru.
1. Daca in incapere mai era un adult in acel moment, trebuie sa platiti paguba - nu mai comentez de ce.
2. Daca in incapere nu era niciun adult, atunci nu aveti nicio obligatie de plata.
Comentarii gen "plecati si faceti-le reclama negativa in oras" sunt absolut puerile.
elvirabt a scris:

1. Daca in incapere mai era un adult in acel moment, trebuie sa platiti paguba - nu mai comentez de ce.


Chiar va rog sa comentati, nu prea pricep unde "bateti"!
Daca mai era un adult in incapere iar copilul ii scotea un ochi altui copil cu un creion, cine era vinovat? Copilul bineinteles, doar era adultul in incapere!

"daca copilul a fost sau nu in incapere fara vreun adult in momentul in care a stricat laptopul".


De multe ori amenintarile "puerile" au efectul scontat!;)
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2015
Admin, administrator
Gradinita privata pe perioada de vara? Dar nu credeti ca copilul are si el nevoie de vacanta?

Referitor la litigiu, doua lucruri:

Este de vina educatoarea doarece intr-o clasa de copii la gradinita nu trebuie lasate lucruri ce pot fi sparte, deteriorate, rupte etc.

Pe de alta parte, in mod normal trebuie sa aveti o asigurare de raspundere civila pentru copil pe care trebuie s-o dati la scoala in cazul in care sparge ceva, asigurarea plateste, dar in toate cazurile, un laptop nu trebuie lasat pe masa in clasa copiilor, ci in biroul educatoarei sau intr-un local special amenajat pentru informatica si unde este legat de masa sa nu poata fi rasturant de copii etc.

Regulamentul intern nu are valoare de lege, pot exista clauze abuzive sau lacune
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2015
Frank21, utilizator
Asta cu asigurarea civila e buna!
Independent de cate lucruri se afla intr-o clasa, nu vad cum puteti dv., de la munca, sa supervizati copilul.
Daca educatorii considera ca nu sunt pregatiti sa introduca in colectiv un copil nou, atunci nu se fac inscrieri pe vara. Daca nu stiau cum e acel copil, cat de activ, de vioi, atunci trebuia sa se solicite o perioada de adaptare.
In toate cazurile, un copil nou introdus intr-un colectiv deja format presupune o urmarire atenta in perioada lui de adaptare.
Nu vad cum pot copiii sa evalueze daca laptopul era functional sau nu si daca acesta s-a deteriorat ca urmare a actiunilor copilului dv. Chiar si asa, dv. v-ati indeplinit raspunderea parinteasca, anume nu ati lasat copilul nesupravegheat, ci l-ati incredintat unor persoane specializate pentru asta. Care si-au facut sau nu treaba.
Nu vad relevant daca era un adult prezent sau nu, adultul trebuie intotdeauna sa fie prezent. Si daca e, se pune problema cat de eficient a fost. Poate a fost, poate nu.
elvirabt a scris:

Nu am inteles din relatarea dumneavoastra daca copilul a fost sau nu in incapere fara vreun adult in momentul in care a stricat laptopul. Din cele relatate, inteleg ca el recunoaste faptul ca l-a stricat si ca si ceilalti copii sustin acest lucru.
1. Daca in incapere mai era un adult in acel moment, trebuie sa platiti paguba - nu mai comentez de ce.
2. Daca in incapere nu era niciun adult, atunci nu aveti nicio obligatie de plata.
Comentarii gen \"plecati si faceti-le reclama negativa in oras\" sunt absolut puerile.


Frumos... Daca in incapere era femeia de serviciu sau educatoarea care se uita pe geam si admira peisajul si o durea undeva de copii, sau poate un alt parinte care a venit sa-si ia copilul, iar copiii rasturnau mese si scaune si se tranteau unii pe altii, \"trebuie sa platiti paguba\" ... ca doar in incapere se afla un adult, nu ? hi hi hi...interesanta ratiune, bravos.
Ultima modificare: Joi, 9 Iulie 2015
Admin, administrator

Alte discuții în legătură

Daune in gradintia privata parinte_copil parinte_copil Am inscris copilul de 6 ani la o gradinita privata de vara, care in restul timpului lucra si ca after-school. La inscriere, cand am semnat contractul cu ... (vezi toată discuția)
Psiholog (copilul se teme sa ramana fara adulti in apropiere) marcelastoian marcelastoian am o fetita de 4 ani care se teme sa ramana in camera fara un adult chiar daca mai sunt copii cu care se joaca. (vezi toată discuția)
La început de drum... Alexa_Lina Alexa_Lina Buna seara, As dori sa stiu cat de grav este ca am plecat mai repede cu 10 minute de la grădinița. (Nu mai aveam copii). Mentionez ca sunt suplinitor la o ... (vezi toată discuția)