avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1186 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Termen stadiu de cercetare penala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Termen stadiu de cercetare penala

1) De la data depunerii unei plangeri penale, organul de cercetare penala are un termen anumit pentru solutionare a cercetarii penale? In cat timp trebuie sa dispuna o solutie cu propunere de IUP sau NUP un organ de cercetare penala?

2) Plangerea fiind depusa personal la parchet, am dreptul de a consulta dosarul cu privire la stadiul cercetarii penale? Ma pot adresa parchetului in vederea unei cercetari a dosarului pentru a vedea care este stadiul de cercetare penala?
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2015
Narcisa_, utilizator
Cel mai recent răspuns: Marcel2017 , utilizator 14:44, 6 Ianuarie 2024
1-Nu exista termen legal prevazut pentru finalizare cercetare penala
Termenulde solutionare cercetare penala este conditionat de bagajul de activitate al procurorului de caz+politistului care realizeaza cercetarea penala,de interesul acestora si de alti factori independenti de vointa partilor
2-Aveti dreptul sa solicitati oficial procurorului responsabil sa va comunice stadiul cercetarilor,eventual solutia dispusa in cauza
Pai atunci daca in nici macar un an de zile nu s-a facut ceva, putem soune ca cercetarea efectuata de catre organul de cercetare penala este una rezonabila?
Am putea deduce faptul ca organul de cercetare penala nu face altceva decat sa urmareasca sa treaca cat mai mult timp ca apoi fapta sa se prescrie ???
ynocentta a scris:

1-Nu exista termen legal prevazut pentru finalizare cercetare penala

Într-o situație asimiliară m-am aflat și eu, situația este că organele de cercetare penală și procurorii trag de timp, nu este vorba de bagajul încărcat de dosare, ci din pură neglijență și nepăsare.

Art. 8 NCPP
Organele judiciare au obligaţia de a desfăşura urmărirea penală şi judecata cu respectarea garanţiilor procesuale şi a drepturilor părţilor şi ale subiecţilor procesuali, astfel încât să fie constatate la timp şi în mod complet faptele care constituie infracţiuni, nicio persoană nevinovată să nu fie trasă la răspundere penală, iar orice persoană care a săvârşit o infracţiune să fie pedepsită potrivit legii, într-un termen rezonabil.

Trebuie sa respecte un termen rezonabil, daca depasesc un an de zile puteti depune contestatie.
ART. 488^1 c.p.p.
Introducerea contestaţiei
(1) Dacă activitatea de urmărire penală sau de judecată nu se îndeplineşte într-o durată rezonabilă, se poate face contestaţie, solicitându-se accelerarea procedurii.
(2) Contestaţia poate fi introdusă de către suspect, inculpat, persoana vătămată, partea civilă şi partea responsabilă civilmente. În cursul judecăţii, contestaţia poate fi introdusă şi de către procuror.
(3) Contestaţia poate fi formulată după cum urmează:
a) după cel puţin un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale;
b) după cel puţin un an de la trimiterea în judecată, pentru cauzele aflate în cursul judecăţii în primă instanţă;
c) după cel puţin 6 luni de la sesizarea instanţei cu o cale de atac, pentru cauzele aflate în căile de atac ordinare sau extraordinare.
(4) Contestaţia poate fi retrasă oricând până la soluţionarea acesteia. Contestaţia nu mai poate fi reiterată în cadrul aceleiaşi faze procesuale în care a fost retrasă.
patrascu razvan a scris:

Trebuie sa respecte un termen rezonabil, daca depasesc un an de zile puteti depune contestatie.
ART. 488^1 c.p.p.
Introducerea contestaţiei
(1) Dacă activitatea de urmărire penală sau de judecată nu se îndeplineşte într-o durată rezonabilă, se poate face contestaţie, solicitându-se accelerarea procedurii.

(3) Contestaţia poate fi formulată după cum urmează:
a) după cel puţin un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale;

1) - Plangerea fiind depusa la parchet, trecand deja un an de zile de la depunerea plangerii, se considera ca s-a inceput urmarirea penala daca nici pana in prezent organul de cercetare penala nu a propus o solutie, iar parchetul nu mi-a comunicat solutia adoptata prin o ordonanta sau rezolutie? (Într-un alt mesaj deschis zilele trecute, mi s-a raspuns ca nu va fi admisibila cererea de contestatie daca nu s-a inceput urmarirea penala). Atunci inseamna ca de la depunerea unei plangeri, daca nu s-a propus nici o solutie de catre organul de cercetare penala, nu poate fi considerat ca s-ar fi inceput urmarirea penala?

2) Contestatia unde trebuie sa o depun? Exista un nr. de dosar inregistrat la parchet, dar nu s-a dispus nici o solutie, pentru ca banuiesc ca, organul de cercetare inca nu a propus o solutie, iar organul de urmarire penala nu a dispus nici o solutie prin o ordonanta sau rezolutie.

Alte discuții în legătură

Plangere pentru agresiune danielbaran danielbaran buna ziua :) ce este de facut? te loveste unu pe strada, sunt martori dar se feresc , unu singur zice favorabil, te duci la spital cu ambulanta , la iml ... (vezi toată discuția)
Musamalizare cercetare caz la parchet dodorel62 dodorel62 Buna ziua . Am depus o plangere la Parchet acum 6 luni si vad ca nici dupa atatea luni nu am primit nici un raspuns . Am fost iar la Parchet sa vad in ce ... (vezi toată discuția)
Procurorii trag de timp? Just-drept Just-drept Dupa cum stim, procurorii nu au termen pentru solutionare un dosar, insa constitutia Romaniei si CEDO spune ca persoanele vatamate au dreptul la un proces ... (vezi toată discuția)