avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1130 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Termen stadiu de cercetare penala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Termen stadiu de cercetare penala

1) De la data depunerii unei plangeri penale, organul de cercetare penala are un termen anumit pentru solutionare a cercetarii penale? In cat timp trebuie sa dispuna o solutie cu propunere de IUP sau NUP un organ de cercetare penala?

2) Plangerea fiind depusa personal la parchet, am dreptul de a consulta dosarul cu privire la stadiul cercetarii penale? Ma pot adresa parchetului in vederea unei cercetari a dosarului pentru a vedea care este stadiul de cercetare penala?
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2015
Narcisa_, utilizator
Cel mai recent răspuns: Marcel2017 , utilizator 14:44, 6 Ianuarie 2024
Buna ziua ! Puteti formula in baza disp art 94 Cpp o cerere de studiu dosar si o cerere de efectuare fotocopii din dosar. Veti primi o ordonanta de admitere a cererii dumneavoastra in cuprinsul careia se va mentiona data si ora la care sa va prezentati la Parchet pentru studierea dosarului dumneavoastra si dupa ce veti consulta dosarul o sa fiti lamurita daca in cauza au fost efectuate sau nu acte de urmarire penala .
Organul de cercetare penala nu are termen de soluționare, exista termenul de prescriere a fiecărei fapte. În cazul în care doriți o soluționare a cauzei intr-un termen rezonabil, se introduce plangerea la Parchet, organele de coordonare penala având termen de 1 an în soluționarea cauzei, în caz contrar intrând sub incidenta art 488 NCPP pentru tergiversare. Faceți o plângere de tergiversare la judecătorul de drepturi și libertăți la instanta competenta. Puteți de asemenea sa faceți o plângere împotriva actelor procurorului în baza art 339 alin (1) NCPP la procurorul ierarhic superior.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Iunie 2023
Elisabeta Pora, Contabil
Cu alte cuvinte, plângerea la politie este pierdere de resurse...Mai eficientă este plângerea la Parchet.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere pentru agresiune danielbaran danielbaran buna ziua :) ce este de facut? te loveste unu pe strada, sunt martori dar se feresc , unu singur zice favorabil, te duci la spital cu ambulanta , la iml ... (vezi toată discuția)
Musamalizare cercetare caz la parchet dodorel62 dodorel62 Buna ziua . Am depus o plangere la Parchet acum 6 luni si vad ca nici dupa atatea luni nu am primit nici un raspuns . Am fost iar la Parchet sa vad in ce ... (vezi toată discuția)
Procurorii trag de timp? Just-drept Just-drept Dupa cum stim, procurorii nu au termen pentru solutionare un dosar, insa constitutia Romaniei si CEDO spune ca persoanele vatamate au dreptul la un proces ... (vezi toată discuția)