Buna ziua.
Intr-o piata agroalimentara în urma unui control efectuat de catre reprezentantii ministerului sanatatii se constata ca muncitorii necalificati (maturatorii) nu au cursul de igiena.
Deci acestia nu manipuleza vreun aliment, doar fac curatenie pe platoul pietei.
Este obligatorie efectuarea cursului si de catre acestia?
multumesc
In Procesul verbal de control incheiat in urma controlului efectuat de catre inspectorii de la Directia de sanatate publica judeteana s-au facut mentiuni legate de neconformitati, depistate in teren, respectiv s-au dispus masuri pentru remedierea situatiei, mentionandu-se cu siguranta articolul de lege care nu a fost respectat.
Sunt aplicabile prevederile din Ordinul MSP nr. 119/04.02.2014 pentru aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei.
Realist vorbind, maturatorii din pietele agroaplimentare pot fi purtatori de microbi si trebuie sa cunoasca masuri minime de igiena, protectie si sanatate pentru propria persoana, dar si pentru cei din jur cu care pot intra in contact, respectiv cu tarabele, galantarele, etc.
Angajatorul are obligatia sa trimita lucratorii la cursuri de igiena (pe cheltuiala sa), sa-i doteze pe lucratori cu echipament individual de protectie, pe care sa-l denocivizeze periodic (tot pe cheltuiala sa), sa prevada pentru lucratori conditii de igiena (pentru dus cu apa calda, vestiare separate pentru haine de lucru/ haine de strada, etc.) si materiale igienico-sanitare (sapun, prosop, perie de unghii si de perie de baie, etc., tot pe cheltuiala sa).
Angajarea lucratorilor este permisa numai dupa efectuarea examinarii medicale si intocmirea, semanrea si parafarea fisei de aptitudine de catre medicul specialist de medicina muncii. Peridic, maturatorii trebuie trimisi la examen medical periodic la medicul specialsit de medicina muncii cu care angajatorul are incheiat contract de prestari servicii medicale.
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza in anexa 1
Fișa 135. Personalul din sectorul de salubritate și ecarisaj
Examen medical la angajare:
— examen clinic general (atenție: examenul tegumentelor)
— examen coproparazitologic
Examen medical periodic:
— examen clinic general — anual (atenție: examenul tegumentelor)
— examen coproparazitologic — la indicația medicului de medicina muncii
Contraindicații:
— afecțiuni dermatologice transmisibile, acute sau cronice
— boli infectocontagioase în evoluție
— leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive.
Maturatorii din pietele agroalimentare sunt lucratori din sectorul de salubritate.
N-am mai auzit ca lucratorii care fac curatenie intr-o piata sa fie obligati sa urmeze un curs de igiena. Verificati incadrarea masurii in legislatie si daca considerati ca masura stabilita nu se incadreaza puteti contesta procesul verbal de control in termen de 30 de zile. Personal cred ca inspectorul care a dat masura este lector la formatorul care organizeaza cursurile si isi strange cursanti. V-a sugerat si firma unde va puteti inscrie pt cursuri?
Art. 1 din ANEXA 1, METODOLOGIE aprobate prin ORDIN Nr. 1225/5031 din 24 decembrie 2003
(1) Orice activitate de productie si de comercializare a produselor alimentare, de alimentatie publica si colectiva, serviciile si productia de apa potabila, precum si serviciile de intretinere corporala se exercita numai cu personal calificat, conform prevederilor legale.
(2) Personalul calificat din activitatile mentionate la alin. (1) are obligatia legala a instruirii periodice in vederea insusirii notiunilor fundamentale de igiena, activitate organizata si finalizata cu examinare si certificate, in conformitate cu prezenta metodologie.
(3) In procesul de instruire privind insusirea notiunilor fundamentale de igiena este cuprins personalul din urmatoarele categorii de unitati:
a) servicii de productie, depozitare, transport si comercializare a alimentelor, inclusiv alimentatie publica si a colectivitatilor;
b) servicii de curatenie in unitati de asistenta medicala, colectivitati de copii si tineri, unitati de cazare (hoteluri, moteluri, cabane etc.);
c) productia si distributia apei potabile, productia apei imbuteliate;
d) servicii de ingrijire corporala (cosmetica, frizerie, coafura, manichiura, pedichiura, masaj etc.);
e) servicii tip dezinfectie, dezinsectie, deratizare.
Nu cred ca efectuarea curateniei in piata poate fi asociata cu servicii tip dezinfectie.
Conform DEX A Dezinfecta=distrugere a germenilor patogeni din afara organismului, pentru a împiedica orice contaminare, sau operație de distrugere a microbilor sau a paraziților animali și vegetali
Analize medicale
ayada
Sunt administratorul unei firme de vanzare cu amanuntul si am o vanzatoare careia trebuie sa-i fac analizele. CARE ESTE VALABILITATEA LOR ? Cu multumiri ... (vezi toată discuția)