Recent un angajator a solicitat predarea pe timpul concediului medical de angajat a masinii si a laptopului din dotare. La prezentarea celor doi delegati de la firma acestia nu au putut prezenta nicio imputernicire de la administratorul firmei nici macar un ordin de deplasare, drept urmare angajatul a refuzat predarea masinii si laptopului, anuntand administratorul ca conform prevederilor legale nu poate preda aceste bunuri fara imputernicire.Drept urmare administratorul a facut o imputernicire pentru alti delegati , imputernicire prin care delegatii erau imputerniciti sa faca plangere la Politie pentru nepredarea bunurilor firmei. In aceasta imputernicire delegatul a facut public si faptul ca angajatul se afla in concdiu medical primit de la medicul psihiatru.
Consider ca administratorul s-a facut vinovat incalcarea prevederilor Codului Penal:
Art.227.
(1) Divulgarea, fără drept, a unor date sau informaţii privind viaţa privată a unei persoane, de natură să aducă un prejudiciu unei persoane, de către acela care a luat cunoştinţă despre acestea în virtutea profesiei ori funcţiei şi care are obligaţia păstrării confidenţialităţii cu privire la aceste date, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
si a cap. 4-Legea drepturilor pacientului Nr. 46 din 21 ianuarie 2003
privind dreptul la confidenţialitatea informaţiilor şi viaţa privată a pacientului.
As dori sa siu daca angajatul poate ataca in justitie administratorul>
Multumesc.
Art.227 Noul Cod Penal, nu are a face cu notiunea de "public', nu conteaza cate persoane au luat la cunostinta de datele respective.Altceva este important,si anume, divulgarea fara drept, sa fi adus un prejudiciu presoanei respective. Atentie!Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei respective.Conform art.296(1)NCPP"Plangerea prealabila trebuie sa fie introdusa in termen de 3 luni din ziua in care presoana vatamata a aflat despre savarsirea faptei."
Nu ma refer la un public dintr-o sala de spectacole.M-am referit la faptul ca a divulgat date confidentiale delegatilor care la randul lor pot transmite aceasta informatie mai departe colegilor din firma si aducand prejudicii morale angajatului in interiorul firmei si in cazul in care s-a facut plangere la Politie oare nu i-a adus prejudicii?? .
Nu. Aici este vorba despre cauze justificative, exercitarea unui drept, principii de drept penal, nu este incidenta vinovatia, etc, nu suntem in prezenta unei infractiuni in speta expusa de dvs., uitati de treaba asta.
Ba să-și aducă aminte.
În documentele pentru reprezentarea la poliție a respectivilor colegi nu era specificat în mod expres că nu au dreptul să divulge informațiile personale ale angajatului, iar motivul întemeiat sau nu pentru primirea/preluarea a laptopului și a mașinii nu era obligatoriu să fie descris, este dreptul administratotorului de a le da sau lua, conform contractului de muncă sau regulamentului intern.
Predarea/primirea echipamentelor se face cu acte, căci sunt sub răspunderea angajatului conform cu valoarea și informațiile conținute.