avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Faliment personal
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Faliment personal

Buna ziua! Am o cunostinta care mi-a cerut sfatul si nu stiu ce sa ii raspund, de aceea sper ca cineva dintre dvs poate sa ma lamureasca in acest caz. Persoana in cauza a contractat un credit de 10.000 de lei de la o banca xxxxx. A platit ratele la zi timp un an de zile, dupa care a intrat in imposibilitatea de plata. Dupa 3 luni daca nu am inteles gresit , banca l-a notificat ca a reziliat contractul si ca ar trebui sa restituie 9.100 lei. Deci dupa 12 luni de rate platite , mai avea 9.100.lei. Enervat ca nu i s-a dat posibilitatea sa plateasca , fie si cu penalitati, nu a mai platit deloc timp de un an. Dupa care a inceput sa primeasca notificari de la kruk precum ca au cumparat dreptul de a recupera debitul si in consecinta ar trebui sa achite 36.000 pentru creditul de 9.100 lei. Aceasta persoana nu are nici un bun pe numele ei, decat o masina , care nu ajunge decat la 3000 de euro poate ,. Intrebarea este ? Care este suma obligatorie pe care ar trebui sa o plateasca ? Cei 9.100 ramasi la banca? Poate kruk-ul sa mareasca suma atat de mult? Sau daca diferenta de la 9.100 la 36.000 reprezinta penalitati calculate de banca, este obligat sa plateasca toata suma aceasta, atata timp cat banca i-a spus ca a reziliat contractul la 90 de zile de neplata? Poate banca sa mai puna penalitati la un contract deja reziliat? Ori exista posibilitatea ca aceasta sa nu fi reziliat contractul si sa fi pus penalitati timp de un an de zile, desi il anuntase ca au reziliat contractul? Poate declara falimentul personal, avand in vedere ca legea intra in vigoare abia in 26 decembrie, (deci trebuind sa mai astepte 5 luni ) si mai ales in situatia in care a fost cedat dreptul de recuperare a debitului, acestei firme de recuperari? Care ar fi pasii de urmat pentru rezolvarea acestei situatii? Orice informatie e bine-venita ,,,,va multumesc aniticipat !
Diferența de sumă nu o poate constitui decât dobânda și penalitățile curse de la momentul comunicării creanței de către bancă, până la momentul notificării făcute de firma recuperatoare.
Oameni buni, trecerea la executare nu presupune și încetarea calculului dobânzilor și penalităților. Ați luat bani împumut, datorați prețul, adică dobânda contractuală plus penalități, dacă uitați să plătiți, sau nu mai puteți plăti. Datorați aceste costuri până la momentul plății integrale , chiar și dacă plătiți parțial.
emanuelaasandei a scris:

Buna ziua! Am o cunostinta care mi-a cerut sfatul si nu stiu ce sa ii raspund, de aceea sper ======================mmore text here======================
urmat pentru rezolvarea acestei situatii? Orice informatie e bine-venita ,,,,va multumesc aniticipat !


Ma amuza intotdeauna cand auzeam reclama celor de la kruk; ce nume predestinat si-au ales, in limba engleza crook se pronunta "krʊk" si inseamna escroc.
Am mai postat un material pe aceasta tema dar mi-a fost sters de catre moderator pe motiv de off topic; probabil ca era.
Nu exista nicio reglemntare legala prin care banca poate cesiona un contract de imprumut unei alte entitati. De aceea banca vinde aceste creante pe mai nimic. Deci recuperatorii nu au nicio baza legala sa execute silit pe cineva, ca daca ar avea ar face-o imediat. Si atunci te toaca marunt: telefoane, parat la vecini, informat angatorul la locul de munca, pana cedezi nervos si te intelegi cu ei, ca in reclama, ei fiind "foarte intelegatori".
Ce as face eu? Le-as notifica in scris ca, daca nu ma lasa in pace, le fac plangere la politie pentru hartuire. Si daca continua, chiar asta fac.
Desigur, nu discutam aici aspectul moral al faptului de a lua un imprumut si a nu-l mai plati. Nu de alta, dar vad ca se practica si la nivel de tara... :) Dar responsabilitatea apartine si celui care da imprumutul, nu imprummuti pe oricine si in orice conditii.
hotumattua a scris:

Nu exista nicio reglemntare legala prin care banca poate cesiona un contract de imprumut unei alte entitati. De aceea banca vinde aceste creante pe mai nimic. Deci recuperatorii nu au nicio baza legala sa execute silit pe cineva, ca daca ar avea ar face-o imediat. Si atunci te toaca marunt: telefoane, parat la vecini, informat angatorul la locul de munca, pana cedezi nervos si te intelegi cu ei

Nu e chiar așa.
Citiți prevederile art. 1566 - 1586 Cod civil, referitoare la cesiunea de creanță și veți constata că:
- Banca poate cesiona oricui creanța (gratuit sau cu titlu oneros).
- Cesionarul poate trece la executarea silită a creanței (din momentul în care l-a notificat pe debitor), exact în condițiile în care și banca ar fi putut trece la executare, având exact aceleași drepturi și garanții ca și aceasta.

Faptul că cesionarul încearcă să obțină plata de la debitor pe cale amiabilă înainte de a începe executarea ține de politica cesionarului și nu înseamnă nicidecum că nu ar putea începe executarea silită.
hotumattua a scris:


Ma amuza intotdeauna cand auzeam reclama celor de la kruk; (...)
Nu exista nicio reglemntare legala prin care banca poate cesiona un contract de imprumut unei alte entitati. De aceea banca vinde aceste creante pe mai nimic. Deci recuperatorii nu au nicio baza legala sa execute silit pe cineva, (...)


:giggle: Pe mine mă amuză ideea pe care o susțineți.

Un contract de credit poate fi cesionat unei alte bănci, iar o creanță rezultată dintr-un contract de credit poate fi cesionată oricărei persoane juridice, sau chiar fizice.
Știu că există avocați care au dezvoltat ideea pe care o susțineți, unul dintre ei apare aproape zilnic la televizor si spune chestii pe lângă lege de multe ori,a mai scris și aici, pe forum, câteodată sau articole pe acest site pline de teorii personale neconforme cu prevederile legale. Ideea este falsă și fără acoperire legală.
Ultima modificare: Joi, 9 Iulie 2015
IMicro Bucuresti, Consilier juridic
Declararea falimentului personal nu te scuteste de plata datoriilor , singurul lucru pozitiv e ca nu te mai executa silit dar iti reesaloneaza creditul restant.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita credit din 2004 preluat de firma de recuperare cerber16v cerber16v Buna Ziua. Am avut un imprumut din 2004, am platit o mare parte din el , si la un moment dat nu am mai platit. Banca mi-a crescut dobanda timp de trei ani. ... (vezi toată discuția)
Cesiune creanta adriana73 adriana73 in luna iulie am primit o notificate cesiune creanta de la kruk prin care mi se comunica ca sa cesiunat o creanta in 2015 de la ing catre ei.am fost la banca ... (vezi toată discuția)
Cesionare creanta banca Danielamioara1 Danielamioara1 Buna ziua. Banca mi-a cesionat creditul in luna decembrie 2015 catre un srl. Ce pot face in aceasta situatie,tinand cont ca eu nu avem intreruperi de la ... (vezi toată discuția)