avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Calea de atac?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Calea de atac?

Ieri am primit Ordonanța de la parchet, mi s-a respins plângerea ca inadmisibila, in temeiul art. 339 C.P.P.
Ordonanța a fost emisă chiar de către prim-procurorul Parchetului Judecătoriei X.

Care este calea de atac? Unde trebuie sa depun plangerea impotriva acestei ordonante, si in ce termen legal, deoarece in comunicare, pe ordonanta, nu este prevazut nici o informatie cu privire la un termen de atacare.

Plângerea împotriva actelor procurorului

Art. 339. - (1) Plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta se rezolvă de prim - procurorul parchetului sau, după caz, de procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel ori de procurorul şef de secţie al parchetului.
(2) În cazul când măsurile şi actele sunt ale prim - procurorului, ale procurorului general al parchetului de pe lângă curtea de apel, ale procurorului şef de secţie al parchetului ori au fost luate sau efectuate pe baza dispoziţiilor date de către aceştia, plângerea se rezolvă de procurorul ierarhic superior.
(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător atunci când ierarhia funcţiilor într-o structură a parchetului e stabilită prin lege specială.
[{*}] (4) În cazul soluţiilor de clasare ori de renunţare la urmărire, plângerea se face în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei actului prin care s-a dispus soluţia.
(5) Ordonanţele prin care se soluţionează plângerile împotriva soluţiilor, actelor sau măsurilor nu mai pot fi atacate cu plângere la procurorul ierarhic superior şi se comunică persoanei care a făcut plângerea şi celorlalte persoane interesate.
(6) Dispoziţiile art. 336 - 338 se aplică în mod corespunzător, dacă legea nu dispune altfel.
stimate coleg utilizator @lucaks, acest articol l-am citit si eu, insa nu am inteles mare lucru. Ce nu inteleg eu, este unde trebuie sa depun această plângere, deoarece am mai formulat o plangere la prim-procuror impotriva rezolutiei a art. 336, iar acum am primit răspunsul chiar de la prim-procuror al parchetului Judecatoriei X.

La ce unitate de parchet trebuie sa depun plangerea impotriva ordonantei a prim-procurorului parchetului judecatoriei X?

Tot intr-un termen de 20 de zile?
Ultima modificare: Marți, 7 Iulie 2015
_Alin_, utilizator
Ce obiect avea plangerea?
Plangerea a fost impotriva organului de cercetare penala pentru musamalizare-favorizare a faptuitorilor-neglijența-abuz in serviciu, etc, deoarece organul de cercetare penala tot timpul cauta scuze cand il caut sa imi comunice stadiul cercetarilor.
Au trecut 7 luni de zile de cand am depus plangere la parchet, iar organul de cercetare penala care se ocupa de caz, tot timpul cauta scuze invocand ca nu poate sa imi arate care e stadiul cercetarilor, deoarece ba pleaca in concediu, ba este ocupat, ba este chemat intr-o misiune, tot felul de scuze, iar eu vazand cum stau lucrurile, am depus plangere la parchet, la procuror, unde am descris in amanunte cum organul de cercetare penala trage de timp, acuzandu-l de abuz in serviciu, neglijenta in servicu.

Procurorul mi-a raspuns ca nu s-a constatat abuzuri sau neglijari ale organului de cercetare penala, emitand o rezolutie in baza art. 336, pe care am atacat-o la prim-procurorul parchetului judecatoriei X, iar prim-procurorul mi-a respins plangerea de abuz , neglijenta in serviciu a organului de cercetare penala, si s-a dispus in temeiul art. 339 CPP respingerea plangerii ca find inadmisibila.

In acest caz, eu unde mai pot ataca această ordonanta? Stiu ca trebuie sa o atac in temeiul art. 340 CPP, dar unde se depune plangerea? Are un termen de 20 de zile?
Daca apreciati puteti depune o plangere penala impotriva politistului, dvs ati depus plângere împotriva măsurilor şi actelor de urmărire penală efectuate de organul de cercetare penala care se solutioneaza de procuror, iar ordonanta procurorului nu mai poata fi atacata(vedeti art. 339 alin.5 c.p.p.), din acest motiv vi s-a respins ca inadmisibila.

ART. 339
Plângerea împotriva actelor procurorului
(1) Plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta se rezolvă de prim-procurorul parchetului sau, după caz, de procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel ori de procurorul şef de secţie al parchetului.
(2) În cazul când măsurile şi actele sunt ale prim-procurorului, ale procurorului general al parchetului de pe lângă curtea de apel, ale procurorului şef de secţie al parchetului ori au fost luate sau efectuate pe baza dispoziţiilor date de către aceştia, plângerea se rezolvă de procurorul ierarhic superior.
(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător atunci când ierarhia funcţiilor într-o structură a parchetului e stabilită prin lege specială.
#M2
(4) În cazul soluţiilor de clasare ori de renunţare la urmărire, plângerea se face în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei actului prin care s-a dispus soluţia.
#B
(5) Ordonanţele prin care se soluţionează plângerile împotriva soluţiilor, actelor sau măsurilor nu mai pot fi atacate cu plângere la procurorul ierarhic superior şi se comunică persoanei care a făcut plângerea şi celorlalte persoane interesate.
(6) Dispoziţiile art. 336 - 338 se aplică în mod corespunzător, dacă legea nu dispune altfel.

Alte discuții în legătură

Plangere contra unui procuror davidescucostel davidescucostel Buna seara . Daca solutia data de catre un procuror nu este favorabila , unde ne putem adresa pentru cercetari mai ample ? si mai reale .... ? (vezi toată discuția)
Decizia procurorului Pompilui Avram Pompilui Avram Poate fi atacata in Instanta o decizie a procurorului ? (vezi toată discuția)
Ordonanta procuror incalcare cod penal gdima gdima Buna ziua, Am nevoie sa stiu ce demersuri pot sa fac in cazul in care procurorul a emis ordonanta cu incalcarea prevederilor unui articol din codul ... (vezi toată discuția)