avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... DECIZIA PROCURORULUI
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

DECIZIA PROCURORULUI

Poate fi atacata in Instanta o decizie a procurorului ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Decembrie 2022
Pompilui Avram, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da. Se poate.
Vedeti prevederile art.339 cod procedura penala:

Art. 339

Plângerea împotriva actelor procurorului

(1) Plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta se rezolvă de prim-procurorul parchetului sau, după caz, de procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel ori de procurorul şef de secţie al parchetului.

(2) În cazul când măsurile şi actele sunt ale prim-procurorului, ale procurorului general al parchetului de pe lângă curtea de apel, ale procurorului şef de secţie al parchetului ori au fost luate sau efectuate pe baza dispoziţiilor date de către aceştia, plângerea se rezolvă de procurorul ierarhic superior.

(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător atunci când ierarhia funcţiilor într-o structură a parchetului e stabilită prin lege specială.

(4) În cazul soluţiilor de clasare ori de renunţare la urmărire, plângerea se face în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei actului prin care s-a dispus soluţia.

(5) Ordonanţele prin care se soluţionează plângerile împotriva soluţiilor, actelor sau măsurilor nu mai pot fi atacate cu plângere la procurorul ierarhic superior şi se comunică persoanei care a făcut plângerea şi celorlalte persoane interesate.

(6) Dispoziţiile art. 336-338 se aplică în mod corespunzător, dacă legea nu dispune altfel.

Noul Cod de Procedură Penală actualizat prin:
Lege nr. 255/2013 - pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale din 19 iulie 2013, Monitorul Oficial 515/2013;

Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Decembrie 2022
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Procurorul dispune asupra actelor sau măsurilor procesuale şi soluţionează cauza prin ordonanţă.
Doar împotriva soluţiei de clasare, dispusă prin ordonanţă sau rechizitoriu, care a fost respinsă conform art. 339 c.p.p. se poate face plângere, în termen de 20 de zile de la comunicare, la judecătorul de cameră preliminară de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pompilui Avram a scris:
Poate fi atacata in Instanta o decizie a procurorului ?

Adica, cu alte cuvinte (cu exceptia clasarii) nu poate fi atacata in instanta o decizie a procurorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta clasare Agripina1 Agripina1 am o plangere penala la care am primit raspuns de clasare ce pot face acum plangerela prim procuror sau direct in instanta (vezi toată discuția)
Termen pentru atacarea actelor procurorului wap54 wap54 Dupa noul cod penal la cat timp de la primirea unei ordonante de NUP la o sesizare poti depune contestatie la prim-procuror? Dupa prim - procuror unde mai poti ... (vezi toată discuția)
Articol cod procedura penala Just-drept Just-drept De la 1 februarie stiu ca s-a modificat NCPP,si doresc sa stiu daca mai e valabile aceleasi articole din vechiul cod de procedura penala. In fapt inainte era ... (vezi toată discuția)