avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas + indemnizatia de somaj
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas + indemnizatia de somaj

Buna ziua am si eu o nelamurire daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns.....cumnata mea are 18 ani si a terminat liceul acum a luat si bacul ea beneficiaza de pensie de urmas dupa decesul tatalui ei de acum 2 ani intrebarea era...poate sa isi bage dosarul de somaj pentru absolventi de liceu sa ia si somaj si pensie sau se va suspenda dreptul la pensie?si o alta nelamurire....daca va continua studiile la o posliceala particulara din septembrie mai are rost sa isi bage dosarul de somaj? Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 19:51, 7 Iulie 2015
Legea 263/2010

ART. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;

ART. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:

d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

ART. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;

Din prevederile de mai sus rezulta ca poate cumula pensia de urmas cu somajul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de urmas Sergiu1996 Sergiu1996 Buna ziua am si eu o intrebare...am terminat o scoala profesiona (mentionez ca beneficiez de pensie de urmas si am varsta de 19 ani) si vreau sa ma inscriu la ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie copil urmas cu alte venituri danutza777 danutza777 Buna ziua, as dori sa stiu pana la ce suma se poate cumula venitul unui copil beneficiar de pensie de urmas cu pensia. multumesc (vezi toată discuția)
Pensie de urmas Bogdanmare Bogdanmare Buna seara! Prietena mea este orfana de ambii parinti si fiind studenta beneficiaza de o pensie de urmas. Intrebarea mea este daca mai poate primii pensia in ... (vezi toată discuția)