Am sa va povestesc cat mai pe scurt ce problema am si va rog sa-mi spuneti care sunt motivele pentru care pot contesta procesul verbal si sansele pe care le am pentru ca acesta sa fie anulat in instanta.
Ma aflam in apropirea unei intersectii semaforizate, incadrata pe banda de linga trotuar, cu semafor verde intermitent pentru viraj la dreapta.Am virat la dreapta(aceea fiind directia in care voiam sa merg), insa am constatat cu stupoare ca peste noapte s-au inceput lucrari la carosabil in zona si exista banda de demarcare fara insa a fi insotita de un semn de ocolire sau de deviere a traficului de vre-un fel.
Asadar ma vad obligata sa intorc si sa incerc directia innainte si ruta ocolitoare, ceea ce presupune iar un viraj la dreapta si alt verde intermitent.
Spre surprinderea mea sunt trasa pe dreapta de agenti dintr-o masina de politie , m-i se cer actele si m-i se explica faptul ca am trecut pe culoarea rosie a semaforului(fapt ce ar fi fost adevarat daca mergeam de la inceput pe directia innainte).
Nu am avut nici un drept de a scoate vre-un cuvant , iar domnul politist a chemat un coleg care se afla prin preajma, caruia ii inmineaza actele mele si-i spune "ia-i carnetul ca a trecut pe rosu" dupa care se urca in masina si pleaca.
Nici noului agent in fata caruia ma aflam nu am avut cum sa-i explic mare lucru "nu-mi explicati mie ca nu eu am constat fapta". Tot procesul verbal e o aberatie despre cum crede el ca s-a petrecut, iar la fapta savarsita este prevazuta de articolul......el trece art 52 al 1,(un articol care interzice oganizarea de concursuri , etc pe drumuri publice), si sanctionata de ...art 100 a l(4) lit d, alineat care nu exista, acolo sunt doar 3 alineate iar la al 3 lit d exista nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului, care insa se sanctioneaza inafara de retinerea permisului pt 30 zile si cu puncte de amenda gradul doi de sanctiune adica 4 sau 5 puncte amenda si nu 9 cum mi-a dat domnul politai cu generozitate.
Va multumesc anticipat.
Un proces verbal de contraventie poate fi atacat pe motive care tin fie de legalitatea lui fie pe motive care tin de temeinicia lui.
Temeinicia este cea care tine de modul in care s-a petrecut fapta in mod concret de intentiile dvs. samd
Legalitatea tine de continutul sau, de respectarea dispozitiilor legale de catre organul constatator in legatura cu mentiunile din procesul verbal.
Legalitatea nu poate fi apreciata insa decat studiind actul
Despre temeinicie .. v-ati prezentat deja un punct de vedere.
Ce motive mai doriti.....simplu, ati fost sanctionata pentru o fapta , pe care dumneavoastra nu ati savarsit-o, iar sanctiunea aplicata nu se regaseste in codul rutier.
Si pe aceste motive solicitati anularea procesului verbal , in baza art 17 din OG 2/2001:
Art. 17. - Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu.
Si invocati si incalcarea art 16 din OG 2/2001:
Art. 16. - (1) Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.
Insistaţi de asemenea pe faptul că nu agentul care a întocmit pv-ul este cel care a constatat contrevenţia. Vedeţi dacă a trecut pe cineva la martori şi în instanţă insistaţi cu întrebarea adresată martorilor cine a întocmit pv şi cine a constatat contravenţia. Aduceţi în apărare cazul Anghel vs România câştigat la CEDO. Dacă nu au poze cu ce aţi făcut aţi câştigat.