avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Incompatibilitatea consilierului local
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Incompatibilitatea consilierului local

Va rog sa-mi spuneti daca a fost incheiat un contract de furnizare produse cu o firma la care actionar este un consilier local dar acest contract a fost finalizat, mandatul mai inceteaza de drept?
Dar daca nu a existat un contract, decat o comanda se aplica dispozitiile art. 90 din legea 161/2003?
Cel mai recent răspuns: Gabriel Stelea , Avocat 09:37, 9 Iulie 2009
Depinde cand a intervenit starea de incompatibilitate. Conform Legii nr.161/2003:
Art. 91. - (1) Starea de incompatibilitate intervine numai după validarea mandatului, iar în cazul prevăzut la art. 88 alin. (2), după validarea celui de-al doilea mandat, respectiv după numirea sau angajarea alesului local, ulterior validării mandatului, într-o funcţie incompatibilă cu cea de ales local.
(2) În cazul prevăzut la art. 89, incompatibilitatea cu calitatea de ales local intervine la data la care alesul local, soţul sau ruda de gradul I a acestuia devin acţionari.

Daca s-au incalcat dispozitiile art.90, se aplica art.92, urmand a fi sesizat secretarul unitatii administrativ teritoriale care propune prefectului constatarea incetarii mandatului de consilier local sau judetean.

Daca nu a existat contract dar a existat o comanda urmata de executare, se aplica dispozitiile Codului comercial:
ART. 46
Obligaţiunile comerciale şi liberatiunile se probează:
Cu acte autentice;
Cu acte sub semnătura privată;
Cu facturi acceptate;
Prin corespondenta;
Prin telegrame;
Cu registrele părţilor;
Cu martori, de câte ori autoritatea judecătorească ar crede ca trebuie sa admită proba testimoniala şi aceasta chiar în cazurile prevăzute de art. 1191 din codul civil;
În fine, prin orice alte mijloace de proba admise de legea civilă.
A existat un contract initial dupa validarea mandatului de consilier in vloare de 4.000 lei, dupa care a mai existat o comanda in valoare de 9.000 lei.Exista o sesizare din partea unei persoane si a fost corpul de control al prefectului pentru a verifica sesizarea. Mentionez ca sunt actionar la firma dar nu am stiu de existenta contractului sau a comenzii decat la facturare, fiind facute de catre angajatii mei. Se poate sa inceteze mandatul de drept? As putea contesta in vreun fel decizia de incetare a mandatului?
Ar fi trebuit ca dupa validarea mandatului dvs. sa informati conducerea executiva a societatii comerciale cu privire la existenta interdictiei prevazute in art. 90 din Legea nr. 161/2003 si sa va retrageti dintre asociati/actionari daca interesele comerciale erau lezate grav. Sumele mentionate nu sunt semnificative, nu exista un prag valoric legal. Ordinul de incetare emis de prefect poate fi contestat la instanta de contencios administrativ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incompatibilibate consilier local drbiaf drbiaf buna seara! va rog sa ma lamuriti daca in situatia data, si anume, un consilier llocal care este administratorul unui srl, si acest srl are contract de ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate consilier local chipiuta chipiuta Consiliul local scoate la licitatie,pentru 20 de ani, un spatiu si castiga firma la care X este asociat si administrator.La alegerile urmatoare X este ales ... (vezi toată discuția)
Conflict de interese - consilier local lazap lazap Daca un consilier local are o societate comerciala la care este unic administrator,reprezinta conflict de interese daca vrea sa concesioneze un teren de la ... (vezi toată discuția)