avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu suplimentar pentru personalul nedidactic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu suplimentar pentru personalul nedidactic

Buna ziua ! va rog sa-mi spuneti daca personalul auxiliar si nedidactic pot primi conform legii zile suplimentare la concediul de odihna si in ce conditii ? va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:58, 13 Septembrie 2015
1. Din Codul Muncii
Art. 147.
(1) Salariatii care lucreaza
in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.
(2) Numarul de zile lucratoare aferent concediului de odihna suplimentar pentru categoriile de salariati prevazute la alin. (1) se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil si va fi de cel putin 3 zile lucratoare.

2. HG nr. 250/1992
Art. 18.
(1) În afara concediului de odihnă, prevăzut la art. 1, salariaţii din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare, care prestează munci grele, periculoase sau vătămătoare, ori lucrează în locuri de muncă în care există astfel de condiţii, stabilite potrivit Legii nr. 31/1991, au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă suplimentar, cu o durată cuprinsă între 3-10 zile lucrătoare.
(2) Salariaţii nevăzători şi cei încadraţi în grade de invaliditate beneficiază de drepturile de concediu de odihnă suplimentar prevăzute la art. 2 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 6/1992 privind concediul de odihnă şi alte concedii ale salariaţilor.
(3) Concediile de odihnă acordate potrivit art. 1 din această hotărâre se cumulează cu cele stabilite la alin. (1) sau, după caz, la alin. (2) din prezentul articol.

Art. 19.
Stabilirea categoriilor de personal, a activităţilor şi a locurilor de muncă pentru care se acordă concediu de odihnă suplimentar, precum şi existenţa condiţiilor de muncă vătămătoare, grele sau periculoase se fac potrivit prevederilor art. 2 şi art. 3 alin. 1 din Legea nr. 31/1991.
va multumesc frumos pentru raspuns ! ce fac in cazul in care angajatorul refuza sa acorde aceste zile suplimentare ? cum ar trebui procedat legal sa beneficiez totusi de ele ?
O solutie ar fi promovarea unei actiuni in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile de concediu suplimentare elizbeth elizbeth Pentru lucrul la temperaturi extreme ( canicula, ger) in agricultura (in sere si solarii) se pot acorda zile suplimentare la concediul de odihna? Ce lege sau ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna suplimentar pentru conditii speciale de munca 1criss 1criss Beneficiez de conditii speciale de munca conform H.G.nr1025/2003. Intrebare:In aceste conditii speciale de munca trebuie sa beneficiez si de concediu de ... (vezi toată discuția)
acordarea concediului suplimentar dragosm1969 dragosm1969 Care este baza legala pentru acordarea de zile suplimentare la concediul de odihna? ,, Angajatii care presteaza munci grele, periculoase sau ... (vezi toată discuția)