La incetarea c.i.m., indiferent de temeiul de drept al incetarii, salariatul trebuie sa solicite in scris angajatorului eliberarea:
- deciziei de incetare a c.i.m.
- adeverinta de vechime
- adeverinta de somaj, chiar daca articolul cu care a incetat c.i.m. nu-i da posibi
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
Solicitarea acestor acte prin email se incadreaza la categoria de solicitare in scris sau este nevoie de cerere sau scrisoare prin posta? Din cate am inteles prin incetarea de comun a cord a contractului de munca nu se elibereaza somaj, dar totusi angajatorul este obligat sa imi ofere acea adeverinta de somaj?
Este mult mai bine daca o faceti in scris au o trimiteti prin posta recomandata cu confirmare de primire.
Da, este obligat s-o elibereze si pe aceea.
Norme metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002
Art. 18. - (1) in vederea certificarii stagiului minim de cotizare prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a) din lege si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, stabilita potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru fiecare luna din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care s-au datorat conform prevederilor legale, la bugetul asigurarilor pentru somaj, contributiile prevazute la art. 26 si 27 din lege, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 26, precum si, dupa caz, daca se regasesc in situatia prevazuta la art. 34 alin. (2) din lege.
.......
Art.113 din Legea nr.76/2002
Constituie contraventie urmatoarele fapte:
..... j)neeliberarea de catre angajator, persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu, a documentelor prevazute de legislatia in vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat in sistemul asigurarilor pentru somaj si stabilirea dreptului la indemnizatie de somaj.
.....
Textul de lege nu face nicio distinctie cu privire la articolele cu care inceteaza c.i.m. sau raportul de serviciu.
... Din cate am inteles prin incetarea de comun a cord a contractului de munca nu se elibereaza somaj, dar totusi angajatorul este obligat sa imi ofere acea adeverinta de somaj?
In speta, angajatorul are obligatia de a elibera o astfel de adeverinta , indiferent de temeiul de drept al incetarii c.i.m.