avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lichidarea de la fostul loc de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lichidarea de la fostul loc de munca

Buna seara,

In data de 27 Septembri am fost notificat de catre angajator prin intermediul unui Executor Judecatoresc de incetarea contractului de munca din partea angajatorului, conform cu legea nr.31 privid perioada de proba.
Am inteles de la ITM ca pot avea mai multe perioade de proba(pentru mai multe functii) pe parcursul unui contract cu un angajator si acesta poate inceta in orice clipa contractul atat timp cat sunt inca in perioada de proba, fara a-mi oferi pozitia din urma.
Ultima mea zi de munca a fost in data de 27 Septembrie, iar in acea zi nu mi s-a spus nimic de lichidare.
In aceasta situatie ("incetare contractuala din partea angajatorului") eu trebuie sa fac lichidarea? Sau este obligatia lui? Trebuie sa ma duc personal la birou pentru a completa hartiile?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:17, 30 Septembrie 2016
vood0o a scris:

...
In aceasta situatie ("incetare contractuala din partea angajatorului") eu trebuie sa fac lichidarea? Sau este obligatia lui? Trebuie sa ma duc personal la birou pentru a completa hartiile?

Va multumesc


In general, fisa de lichidare o faceti dvs si , totodata, solicitati in scris angajatorului sa va elibereze :
- adeverinta de vechime pentru perioada lucrata
- adeverinta de somaj, intrucat "încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003" va da posibilitatea sa beneficiati de somaj.

In situatia in care refuza sa va elibereze aceste documente sesizati :
- ITM, pentru adeverinta de vechime

- AJOFM, pentru adeverinta de somaj.

1. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

In sensul art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

Art.260C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;
....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
(3) Contraventiilor prevazute la alin. (1) li se aplica dispozitiile legislatiei in vigoare.


2. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:

j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.

Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;


Art. 116
....
(2) Organele de control măsuri active ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de muncă şi ale structurilor sale teritoriale vor constata şi vor sancţiona contravenţiile prevăzute la art. 113 lit. a), d), e), h), i), j) şi k), precum şi contravenţia prevăzută la lit. f), în ceea ce priveşte nerespectarea art. 50 alin. (3).


Normele de aplicare a Legii 76/2002
Art.18
(1) În vederea certificării stagiului minim de cotizare prevăzut la art. 34 alin. (1) lit. a) din lege şi a stabilirii dreptului la indemnizaţie de şomaj, angajatorii au obligaţia de a elibera persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu o adeverinţă din care să rezulte baza lunară de calcul al contribuţiei individuale la bugetul asigurărilor pentru şomaj, stabilită potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, pentru fiecare lună din ultimele 12 luni, înainte de data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, pentru care s-au datorat conform prevederilor legale, la bugetul asigurărilor pentru şomaj, contribuţiile prevăzute la art. 26 şi 27 din lege, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 26, precum şi, după caz, dacă se regăsesc în situaţia prevăzută la art. 34 alin. (2) din lege.
.....

(7) Neeliberarea de către angajator sau plătitorul de venit prevăzut la alin. (2) a adeverinţei prevăzute la alin. (1) constituie contravenţie, potrivit art. 113 lit. j) din lege şi se sancţionează cu amenda prevăzută la art. 114 alin. (1) lit. a) din lege de către organele de control măsuri active ale structurilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă care au competenţa constatării şi sancţionării celorlalte contravenţii prevăzute de lege.
Va multumesc.

Pentru somaj, pot sa aman depunerea documentelor pana in luna noiembrie sau decembrie? Mi-as dori sa imi gasesc un alt loc de munca destul de repede.

Voi contacta maine persoana care se ocupa de contracte si salarizare pentru a afla de lichidare.
Pentru a beneficia de indemnizatia de somaj de la data incetarii c.i.m.,va trebui sa depuneti actele in termen de 10 zile de la aceasta data.

In cazul depunerii actelor peste termenul de 10 zile , dar nu mai mult de 12 luni, indemnizatia de somaj se va acorda de la data inregistrarii cererii.

Art.38 din Legea 76/2002
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
a) încetării raporturilor de muncă;
.....
(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 10 de zile de la această dată.

(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.

(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte in cazul demisiei cristina1975 cristina1975 In cazul demisiei, ce documente trebuie sa cer de la angajator? (vezi toată discuția)
Anexa 11 adeverinta Geo.mst Geo.mst Bună seara, ultimul angajator mi-au închis contractul cu art. 34 deoarece eu sunt însărcinată în 6 luni m-am decis sa încerc sa beneficiez ai eu de un ... (vezi toată discuția)
Refuz intocmire adeverinta somaj de catre angajator prest prest Buna ziua. Daca un angajator refuza sa elibereze o adeverinta pt.somaj unui fost angajat,ce este de facut? Dosarul de somaj trebuie depus si nu are lunile ... (vezi toată discuția)