avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... A sau I in nume?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

A sau I in nume?

A sau I in numele de familie?

Buna ziua, numele meu este PIRVULESCU iar al tatalui meu este PARVULESCU. Tatal nascut in 1939 iar eu in 1968. Asta a fost ortografierea fiecarei vremi. Problema mea este ca in certificatul de nastere al meu la numele tatalui de asemenea l-au trecut cu I gresit fata de cum are numele in buletin. Problema poata sa-mi apara in momentul mostenirii. Ce se poate face?
Mi s-a recomandat sa trec si eu la nume cu A dar atunci trebuie sa-mi schimb toate actele, ceea ce nu-mi convine. Astept un sfat. Cu stima.
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 06:21, 12 Iulie 2015
Cum este trecut tatal in certificatul lui de nasterea, cu "a" sau cu "i"?
Pentru a evita o posibila problema la deschiderea succesiunii tatal (sau chiar dvoastra) trebuie sa solicite la un notariat intocmirea unei "declaratii de notorietate" prin care se confirma ca "Parvulescu X" este una si aceeasi persoana cu "Pirvulescu X".
Declaraţia de notorietate este actul notarial prin care o persoană declară, pe proprie răspundere că persoana în cauză este una şi aceeaşi cu cea a cărei nume a fost greşit sau incomplet trecut în unele acte sau documente personale (certificat de naştere, căsătorie, titlu de proprietate etc.).
Este necesara prezenta a 2 martori, persoane care va cunosc suficient de bine, de exemplu prieteni de familie.
De asemenea actele de identitate ale partilor si martorilor precum si acte din care sa rezulte neconcordanta (certificatul de nastere, cartile de identitate, etc,)

Model de declaratie de notorietate ptr a va lamuri ce reprezinta gasiti aici
[ link extern ]
oricum dupa declaratia de notorietate ori dvs ori tatal va trebui sa va schimbati toate actele conform noului nume, pentru a fi in deplina legalitate (depinde de cum e trecut tatal dvs in certificatul de nastere, daca e cu "a" sau cu "i").
cu stima, cassy
peugen68 a scris:

Problema poata sa-mi apara in momentul mostenirii.

Ati intrebat la notar si v-a spus ca poate fi o problema diferenta intre I si A?
Depinde de notar, e o parere. Se pune intrebarea cum apare numele mamei in certificat, cu I sau cu A.
Stiu cazuri de succesiuni dezbatute in aceste conditii, diferenta de o litera. Acum, ce sa zic, poate s-au inasprit conditiile. De aia intreb : Cu notarul ati discutat ?

Sunt cazuri cand descendentul nici macar nu are numele tatalui. Nu? In aceasta situatie, ce ar conta daca sa zicem tatal ar avea litara I in loc de A sau viceversa ?

Alte discuții în legătură

A sau i in numele de familie? peugen68 peugen68 Buna ziua, numele meu este PIRVULESCU iar al tatalui meu este PARVULESCU. Tatal nascut in 1939 iar eu in 1968. Asta a fost ortografierea fiecarei vremi. ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere cu numele de familie gresit kriss64 kriss64 Bunica mea, Andrei (Iova -prenumele tatalui) Tana,s-a casatorit cu Constantin (Eftimie- prenumele tatalui) Gheorghe. In urma casatoriei au rezultat doi copii, ... (vezi toată discuția)
Acte sataklara sataklara Am observat, adică am fost sesizată ca este o eroare in certificatul meu de naștere, unde prenumele tatălui meu este trecut Martin in loc de Marton ( ... (vezi toată discuția)