avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contractul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contractul de munca

as dori sa stiu cand s-a marit ultima data salariul minim pe economie,si daca acest lucru trebuia modificat in contractul de munca.intreb acest lucru,deoarece,eu am 850 lei si acum in contractractul de munca
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:51, 12 Iulie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
1. 1091/2014 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată
Art. 1.
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2015, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 975 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore în medie pe lună în anul 2015, reprezentând 5,781 lei/oră.

(2) Începând cu data de 1 iulie 2015, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 1.050 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore în medie pe lună în anul 2015, reprezentând 6,225 lei/oră.

Art. 2.
Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de bază, potrivit încadrării, nu poate fi inferior nivelului salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art. 1.

Art. 3.
(1) Stabilirea, pentru personalul încadrat prin încheierea unui contract individual de muncă, de salarii de bază sub nivelul celui prevăzut la art. 1 şi 2 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei.
...


Asadar, incepand cu 01.07.2015, salariul minim brut pe economie este de 1050 lei.

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
a) nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara, cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
...
multumesc pentru informatiile dvs,referitor la acelasi subiect,acel act aditional,nu stiu daca exista,iar daca exista acel act aditional nu a fost semnat de mine,si nu m-i s-a adus la cunostinta de catre angajator.ce ma indrumati sa fac in acest sens?
Nu este obligatoriu intocmirea unui act aditional in acest caz. Este posibil ca , angajatorul sa fi emis decizie de modificare a salariului.

Art.17 C.mun. : (5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Potrivit art.8 alin.3 lit.a din HG 500/2011, solicitati in scris angajatorului sa va elibereze o copie de pe acesta decizie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore lucrate BarbuViorica BarbuViorica Sotul lucreaza la o firma de paza si depaseste numarul de 168 ore/luna,lucreaza pana la 230ore/luna ,nu este platit cu salariul minim pe economie,este platit ... (vezi toată discuția)
Cresterea salarului 2015 stom stom Lucrez la o scoala sofer microbus pe microbus 16+1 cu cat.D si cind m-am angajat salariul minim a fost 670 ron de atunci a crescut in nenumarate rinduri dar eu ... (vezi toată discuția)
Marire salariu minim pe economie ContSters31759 ContSters31759 Puteti sa-mi spuneti, va rog, daca s-a emis vreun act legal de marire a salariului minim pe economie? (vezi toată discuția)