avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurat in CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurat in CCC

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarea problema:

in timpul concediului de ingrijire a copilului (2 ani), somer indemnizat la momentul solicitarii CCC, o persoana este asigurata in sistemul de sanatate direct?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: pristopanu07 , utilizator 11:49, 13 Iulie 2015
1. art.21 din OUG 111/2010
(1) Pe perioada în care se beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5), precum şi pe perioada concediului fără plată prevăzut la art. 6, plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru aceste persoane se asigură de la bugetul de stat.

(2) Pentru persoanele care beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5), contribuţia de asigurări sociale de sănătate se calculează prin aplicarea cotei prevăzute de lege asupra nivelului indemnizaţiei acordate.

(3) Perioada în care o persoană beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) sau se află în concediul fără plată prevăzut la art. 6 constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

(4) În situaţia prevăzută la alin. (2), la stabilirea cuantumului indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate se ia în calcul valoarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

2. art.213 din Legea nr.95/2006
(2) Sunt asigurate
persoanele aflate în una dintre următoarele situaţii, pe durata acesteia, cu plata contribuţiei din alte surse, în condiţiile prezentei legi:
....
c) se află în concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani şi în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani sau se află în concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului cu handicap cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani;
....
Ultima modificare: Duminică, 12 Iulie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Si pe perioada de somaj indemnizat si pe periopada de CCC este asigurata la sanatate, plata contributiilor fiind facuta de Agentia de Somaj si respectiv de AJPIS.
Ultima modificare: Duminică, 12 Iulie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc frumos pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurarea de sanatate in concediul de crestere copil 2-3 ani sunhouse sunhouse Buna ziua! Sunt in concediul de crestere a copilului de la 2-3 ani, (concediu prelungit pe baza unui certificat medical de handicap) si tocmai am fost anuntata ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil-stagiu cotizare la cass? Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua La constituirea bazei stagiului de cotizare pt un concediu medical se ia in considerare perioada in care angajata s-a aflat in concediu crestere ... (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate dupa nastere lilu2014 lilu2014 Dupa nastere, mama mai este asigurata? Daca da, cat timp? Dupa nasterea copilului eu voi sta acasa, deci nu ma pot angaja. Imi pot plati singura asigurarea ... (vezi toată discuția)