avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nu mai primesc pensia de intretinere a copilului,tatal ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nu mai primesc pensia de intretinere a copilului,tatal a plecat in strainatate.

In urma divortului acum 5 ani, s-a stabilit program de vizita la tata (un weekend la doua saptamani)si plata pensiei alimentare minorului (procent din salariul tatalui). Am respectat programul de vizita al copilului la tata, ba mai mult lasand-ul si o saptamana in plus in vacante, insa copilul statea in majoritatea timpului cu bunicii paterni , tatal stand cu noua lui familie, argumenta ca munceste in zilele respective (desi nu era asa). Copilul venea acasa trist ca petrece mereu prea putin timp cu tatal lui. De multe ori m-a amenintat ca nu mai plateste pensia alimentara(sau da minim pe economie pt ca nu mai lucreaza in acelasi loc) , daca nu il las pe copil sa se duca la bunici in programul cuvenit lui. Incepand cu luna Martie a plecat la munca in strainatate, a platit pensia alimentara inclusiv luna mai(intre timp copilul a fost la bunici in programul de vizita stabilit insa au aparut multe schimbari de comportament la copil si am hotarat sa nu il mai las la ei, pastrand legatura pe telefonul copilului). Din luna martie pana acum tatal lua legatura cu copilul doar cand acesta era la bunici(prin calculator), nu l-a sunat niciodata pe telefon.Incepand cu luna Iunie nu a mai virat pensia alimentara.
Ce ma sfatuiti sa fac sa primesc pensia alimentara in continuare?
Am obligatia de a da copilul bunicilor in programul tatalui (intrucat acesta este in strainatate pentru urmatorii doi ani)?
Multumesc anticipat !
Nu aveți obligația să lăsați copilul la bunici în timpul stabilit de instanță ca program al tatălui. Ar trebui să stabiliți de comun acord cu bunicii și cu copilul un program clar de vizită a bunicilor. Bunicii și copilul au dreptul la menținerea legăturilor personale dar programul de vizitare trebuie stabilit de instanță dacă părțile nu se înțeleg.
Având în vedere că tatăl nu își poate exercita dreptul de vizitare conform programului actual, existând o schimbare a împrejurărilor, solicitați modificarea programului de vizitare a copilului de către tată.
În ce privește pensia de întreținere, vorbiți cu un executor judecătoresc.
Cereti in instanta majorarea pensiei.
Daca stiti unde lucreaza nu e complicat procesul.

Cu vizita doar parintele are dreptul in cazul dvs.
Subzista raspunderea penala, sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie.

Abandonul de familie este fapta persoanei care, avand obligatia legala de intretinere, savarseste fata de persoana indreptatita la intretinere urmatoarele fapte: a parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunand-o la suferinte fizice sau morale;b neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazute de lege; c neplata cu rea-credinta, timp de 3 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.

Chiar si o plata partiala a pensiei echivaleaza cu neplata acesteia, termenul de 3 luni fiind calculat de la data ultimei plati.



Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei indrituite la intretinere sau a parintelui caruia i s-a incredintat minorul. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.


Daca partile nu s-au impacat, dar in cursul judecatii, inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul in care stabileste vinovatia, dispune impotriva inculpatului amanarea aplicarii pedepsei,deoarece interesul celui indreptatit la intretinere este mai bine servit daca inculpatul este lasat in libertate avand posibilitatea de a-si indeplini obligatiile de intretinere.



Art. 378
Abandonul de familie
(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.


(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.
(5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.






Succes.
Va multumesc mult!
Am aflat locul de munca din strainatate. Eu trebuie sa aflu salariul lui de acolo si sa am acte doveditoare sau se va trimite la locul de munca citatie in cursul procesului.
Daca as dori sa plec cu copilul intr-o mica vacanta in strainatate, trebuie sa am acord de la fostul sot pentru a face pasaport sau pentru a iesi din tara? (copilul este in custodia mea).
Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2015
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata pensie alimentara elma0625 elma0625 In urma divortului , tatalui i s-a stabilit o pensie alimentara de 175 lei pe care a platit-o pana acum trei ani . Pentru ca necesitatile copilului au crescut ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara neplatita!!! cosminache123 cosminache123 Buna seara, Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez pt a recupera pensia alimentara a copilului, care nu a fost platita de 1 an si 9 luni. Astept ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ada2015 ada2015 fostul sot nu a platit niciodata pensie alimentara, suntem divortati de trei ani, politia nu ma poate ajuta deoarece el e plecat din tara. ce pot sa fac? (vezi toată discuția)