avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... In caz de control ANAF - retinere amenda de la salariat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

In caz de control ANAF - retinere amenda de la salariat

am avut de vreo 2 sapt control Anaf si eu fiind la casa de marcat aveam in bani nemarcati cam 112 lei. controlul a intrat in birou si ia intors tot birou lu sefu, dupa cam 3 ore knd au terminat tot sefu a primit o amenda de 6500 ron si pe care a achitat in urmatoarea zii adik doar jumate. el sustine k in acte totul a fost in regula si k din vina mea sa primit amenda asa mare si ma obliga sai platesc amenda. el nu vrea sa imi arate amenda sa vad motivele amenzii si a inceput sa imi traga din salar si a mentionat k eu hotaresc dak imi taie lunar din salar sau imi taie toate bonurile lunare. specific cA E UN Minimarket. a zis k el nu ma pune sa aduc banii deacasa si la fel mia zis ca suntem ca o famile si ar fii bn sa nu ii spun nimanui situatia pt k se vor rade pe seama noastra. pot sa demisionez.? are dreptul sa imi opresca din salar? mentionez k eu iam spus k nu sunt deaacord si ca nu am deunde sai dau pt ca am chirie de platit, intretinere si facultate de terminat.si la oricare i se putea intampla. si nu sunt doar eu singura la casa de marcat timp de 8 ore in continuu. doar k sustine k numai eu sunt vinovata si sunt obligata sai platesc amenda pt k nu ii va putea recupera. va rog sa ma ajutati. cum sa procedez.? pot demisiona? decat sa imi opresca din salar as demisiona sincer. ce sa fac?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:16, 13 Iulie 2015
Retinerea daunelor cauzate angajatorului nu poate fi efectuata pe baza oricarui titlu executoriu, ci numai in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sau in baza unui acord incheiat cu salariatul, deci nu vad motivele legale pentru care ar putea sa va retina banii. Foarte important ar fi sa vedeti si motivele amenzii ca sa stiti daca din vina dvs a primit acea amenda... Doar pe cele spuse de dvs puteti demisiona fara probleme, bineinteles cu respectarea termenului de preaviz..
1. Art.253 C.mun.
...
(3) Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele.


Art.254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.

(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Prin urmare, principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului de catre un salariat sunt acordul partilor ori actiunea in justitie. In acestcaz, angajatorul fie accepta incheierea unui acord cu dvs , fie va actioneazain instanta pentru a-si recupera acea suma. Daca va actioneaza in judecata , atunci va trebui sa dovedeascaca din cauza dvs a primit acea amenda.

2.
... cum sa procedez.? pot demisiona? decat sa imi opresca din salar as demisiona sincer. ce sa fac? ...


Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

Demisia este reglementata de art. 81 din Codul muncii. Ea poate fi cu sau fara preaviz.

Daca v-ati dat demisia si angajatorul a pus rezolutia cu preaviz , atunci va trebui sa efectuati preavizul. In caz contrar, nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

De asemenea, salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (art.81 alin.8 C.mun.)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua ripperu ripperu sper sa ma puteti ajuta cu niste raspunsuri.in data de 2 aprilie mi-am depus cererea de preaviz cu 45 de zile lucratoare si as vrea a nu stau asa mult pt k ... (vezi toată discuția)
Sustragere din salar pentru lipsa la inventar adina_89 adina_89 Buna ziua. Suntem intr-o situatie confuza si nu stim daca se procedeaza corect sau nu. Am dori sa stim daca angajatorul are dreptul sa ne traga bani din ... (vezi toată discuția)
Recuperare paguba angajator Diana_B Diana_B Buna ziua, In ce masura o amenda luata de catre un angajator poate fi recuperata de la angajatul din pricina caruia s-a luat acea amenda? Se pot intocmi ... (vezi toată discuția)