1. Art.253 C.mun.
...
(3) Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele.
Art.254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Prin urmare, principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului de catre un salariat sunt
acordul partilor ori actiunea in justitie. In acestcaz, angajatorul fie accepta incheierea unui acord cu dvs , fie va actioneazain instanta pentru a-si recupera acea suma. Daca va actioneaza in judecata , atunci va trebui sa dovedeascaca din cauza dvs a primit acea amenda.
2.
... cum sa procedez.? pot demisiona? decat sa imi opresca din salar as demisiona sincer. ce sa fac? ...
Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
Demisia este reglementata de art. 81 din Codul muncii. Ea poate fi cu sau fara preaviz.
Daca v-ati dat demisia si angajatorul a pus rezolutia cu preaviz , atunci va trebui sa efectuati preavizul. In caz contrar, nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
De asemenea, salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (art.81 alin.8 C.mun.)