avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine este mostenitorul casei?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine este mostenitorul casei?

Buna ziua.
Tatal meu detine o garsoniera pe numele lui cumparata dupa divortul de mama. Dupa mai multi ani tata s-a recasatorit .Doresc sa stiu cine are drept de mostenire la aceasta garsoniera. Noi copii lui sau actuala nevasta cu care nu are copii,aceasta avand 2 copii dintr-o casatorie anterioara. In cazul in care noi copii lui suntem mostenitorii garsonierei o putem evacua pe aceasta ''doamna''( sotia lui )?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: craciunescu_1981 , utilizator 11:21, 8 Iulie 2009
Daca la data decesului tatalui dumneavoastra aceasta "doamna" va mai avea calitate de sotie, atunci ea va face parte dintre mostenitorii legali ai tatalui, cu o cota de 1/4 din masa succesorala. In schimb, copiii ei nu vor veni la succesiunea tatalui dumneavoastra decat daca vor fi adoptati de catre acesta.

Mai mult, sotia supravietuitoare va dobandi si un drept de abitatie asupra casei in care a l;ocuit, daca nu are alta locuinta, drept de care poate beneficia timp de un an de zile.

De evacuat nu o veti putea evacua decat in urma unui partaj prin care sa vi se atribuie garsoniera in schimbul unei sulte.
Daca garsoniera a fost cumparata dupa desfacerea primei casatorii a tatalui dvs. dar inainte de casatoria legala cu cea de a doua sotie este un bun propriu al acestuia iar sotiei ii revine o cota de 1/4 dar dupa deces. Restul de 3/4 urmeaza sa il impartit cei doi copii.
Daca garsoniera a fost cumparata in timpul casatoriei cu cea de a doua sotie cota acesteia va fi de 5/8 copiii urmand sa imparta restul de 3/8.
Chestiunea cu evacuarea e mai complicata.
Conteaza printre altele si marimea cotei sotiei.
Cred insa ca solutia nu o puteti avea decat in cazul deybaterii succesiunii de pe urma tatalui dvs.
Nu inteleg de ce are drepturi ''doamna'' daca garsoniera a fost cumparata inaintea casatoriei. Va rog daca sunteti dragut sa-mi mai raspundeti la o intrebare. Cum pot afla eventuali mostenitori de drept ai garsonierei ca proprietarul a murit? Am inteles ca daca nu revendici mostenirea se prescrie sau ceva de genul acesta. Va multumesc.
Copiii primesc 3/4 din mostenire iar sotia supravietuitoare primeste 1/4.
Sotul supravietuitor are un drept de abitatie daca nu are o locuinta proprie sau daca defunctul nu a dispus altfel.
Acest drept este temporar,limitat,in principiu, pana la data impartelii mostenirii.Inceteaza prin recasatorirea sotului supravietuitor,dar nu poate fi mai scurt de un an de la deschiderea mostenirii.
No, mai bine dati-ne datele concrete ale situatiei. Cand, cine, ce...

Altfel, vom fi nevoiti sa tinem un curs de civil - succesiuni, ceea ce ar umple pagini intregi fara a solutiona in mod concret speta.

Alte discuții în legătură

Mostenire dupa tata caren caren in cazul in care mama a decedat si nu s.a facut nici un fel de succesiune, iar tatal se recasatoreste, dupa decesul tatalui sotia acestuia beneficiaza de vreo ... (vezi toată discuția)
Dreptul la inchiriere daca succesiunea nu este dezbatuta? carmen61 carmen61 din suprafata 467 mp pe care sunt construite 6 camere,din care 2 au fost cedate cu act de comodat de proprietar (tatal meu)care este decedat,fratelui meu care ... (vezi toată discuția)
Bun obtinut din mostenire- are sau nu dreptul la acest bun sotul/sotia? lumyclau lumyclau Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea situatie. Bunica mea din partea tatalui a avut cumparat un loc de veci. Cand a murit tata a devenit ... (vezi toată discuția)