avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1161 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu fara indemnizatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu fara indemnizatie

Stimati specialisti,

Sunt profesor titular cu o vechime de 7 ani in invatamant. In acest ultim an scolar (pana la 31 aug) sunt in concediu fara plata. Intre timp, am ramas insarcinata. Exista vreo posibilitate sa-mi rezerv in continuare postul de la 1 septembrie prin concedii (medical, risc maternal, prenatal, postnatal, etc) fara indemnizatie? Sunt constienta de faptul ca in ultimul an nu am avut contributii sociale si deci nu solicit indemnizatie ci doar dreptul la concedii.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:01, 14 Iulie 2015
Ordinul nr.1474/2011
situatie :
O persoană poate solicita doar concediul pentru creşterea copilului, fără a solicita şi indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă?


solutie : În baza prevederilor art. 9 alin. (1) din OUG nr. 111/2010, persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din OUG nr. 111/2010 are dreptul la concediu şi indemnizaţie lunară în funcţie de varianta pentru care optează pentru fiecare dintre primele 3 naşteri sau, după caz, pentru primii 3 copii. Concediul pentru creşterea copilului în funcţie de opţiunea aleasă se solicită de la angajator. După aprobarea concediului de către angajator, persoana poate solicita la primăria de la locul de domiciliu indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă perioadei de concediu pentru care a optat. În cazul în care persoana nu solicită indemnizaţia pentru creşterea copilului, pe perioada concediului nu se pot plăti contribuţiile individuale de asigurări sociale de sănătate, iar această perioadă nu mai poate fi asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.
1. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concedii medicale de orice fel (inclusiv de concediu de maternitate) trebuie ca in ultimele 12 luni sa aveti cel putin o luna de stagiu de cotizare sau 22 de zile lucratoare).
- Pentru concediul de risc maternal nu este nevoie de stagiu de cotizare.
- In cazul unor astfel de concedii se suspenda concediul fara plata si se acorda indemnizatia pentru concediul medical dupa care se poate relua concediul fara plata.
- Daca nu se poate plati indemnizatia atunci, in baza certificatlui medical, se considera absenta motivata (adica tot un fel de concediu fara plata).

2. - Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta lui trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (studenta sau eleva la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.)
- Plata contributiilor sociale nu este o conditie pentru a beneficia de CCC.

3. - In timpul conceiului fara plata ati lucrat undeva, in tara sau in strainatate?
- Care este data prezumata a nasterii copilului?
liviagrig a scris:

Stimati specialisti,

... Exista vreo posibilitate sa-mi rezerv in continuare postul de la 1 septembrie prin concedii (medical, risc maternal, prenatal, postnatal, etc) fara indemnizatie?...



Art.60 c.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:

a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
.....
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
.......
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Potrivit Legii nr.1/2011:
Art. 255
(1) Cadrele didactice titulare, cu contract pe perioada nedeterminata, alese in Parlament, numite in Guvern sau care indeplinesc functii de specialitate specifice in aparatul Parlamentului, al Administratiei Prezidentiale, al Guvernului si in Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, precum si cele alese de Parlament in organismele centrale ale statului au drept de rezervare a postului didactic sau a catedrei pe perioada in care indeplinesc aceste functii.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica si cadrelor didactice titulare, cu contract pe perioada nedeterminata, care indeplinesc functia de prefect, subprefect, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean, primar, viceprimar, precum si cadrelor didactice trecute in functii de conducere, de indrumare si de control in sistemul de invatamant, de cultura, de tineret si sport. De aceleasi drepturi beneficiaza si personalul de conducere si de specialitate de la casa corpului didactic, precum si cadrele didactice numite ca personal de conducere sau in functii de specialitate specifice la comisiile si agentiile din subordinea Administratiei Prezidentiale, a Parlamentului, a Guvernului sau a Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
(3) Liderii sindicatelor reprezentative din invatamant au dreptul de rezervare a postului, conform prevederilor legale in vigoare si contractului colectiv de munca la nivel de ramura.
(4) De prevederile alin. (1) beneficiaza si personalul didactic titular cu contract pe perioada nedeterminata trimis in strainatate cu misiuni de stat, cel care lucreaza in organisme internationale, precum si insotitorii acestora, daca sunt cadre didactice.
(5) Personalului didactic titular cu contract pe perioada nedeterminata solicitat in strainatate pentru predare, cercetare, activitate artistica sau sportiva, pe baza de contract, ca urmare a unor acorduri, conventii guvernamentale, interuniversitare sau interinstitutionale, i se rezerva postul didactic.
(6) Personalul didactic are dreptul la intreruperea activitatii didactice, cu rezervarea postului, pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap, conform prevederilor legale in vigoare. De acest drept poate beneficia numai unul dintre parinti sau sustinatorii legali.
(7) Perioada de rezervare a postului didactic, in conditiile alin. (1)-(6), se considera vechime in invatamant.
(8) Personalul didactic titular cu contract pe perioada nedeterminata poate beneficia de concediu fara plata pe timp de un an scolar, o data la 10 ani, cu aprobarea unitatii de invatamant sau, dupa caz, a inspectoratului scolar, cu rezervarea postului pe perioada respectiva.
Va multumesc inca o data pentru raspunsuri si implicare.

Intr-adevar, eu am postul rezervat pana la 31 august 2015 in baza art. 255, alin 8 din Legea 1/2011. Din pacate, nu ma incadrez in niciunul dintre celelalte alineate (1-5) cu exceptia alin. 6.
Iata cateva detalii pe care le-am omis si care pot conta:
- In aceasta perioada de concediu fara plata locuiesc in strainatate unde mi se monitorizeaza sarcina si unde voi si naste la sfarsitul lunii decembrie 2015-inceputul lunii ianuarie 2016
- Nu am realizat niciun venit in tara.
Ce-mi doresc eu este sa vin la locul de munca o luna de zile pentru stagiu de cotizare si apoi sa-mi rezerv postul prin concedii medicale (conform starii mele) si sa plec inapoi in strainatate (unde datorita unor probleme de sanatate sunt mai bine ingrijita), iar apoi sa raman 2 ani in CCC. Nu am pretentia la indemnizatie ci doar sa-mi rezerv postul, atat. Nu stiu daca pot sa separ acordarea concediilor de indemnizatii care sunt ultima mea grija.

Daca fac dovada muncii in strainatate (in UE), se considera stagiu de cotizare si in Romania?
Pentru a beneficia de CCC as putea plati din urma pe anul in care am fost in CFP la Casa de Asigurari de Sanatate?

Va multumesc!
liviagrig a scris:

....Nu am pretentia la indemnizatie ci doar sa-mi rezerv postul, atat. Nu stiu daca pot sa separ acordarea concediilor de indemnizatii care sunt ultima mea grija.

Daca fac dovada muncii in strainatate (in UE), se considera stagiu de cotizare si in Romania?
Pentru a beneficia de CCC as putea plati din urma pe anul in care am fost in CFP la Casa de Asigurari de Sanatate?

Va multumesc!


Rezervarea postului se face numai in conditiile mentionate anterior de mine.


Din Ordinul 1474/2011
1 situatie : O persoană care a realizat timp de douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre ale Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) sau Elveţia poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?

solutie : Pentru a stabili statul membru competent care trebuie să acorde drepturile acestor persoane la prestaţii familiale, prevederile legislaţiei naţionale privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, respectiv art. 2 alin. (6) din OUG nr. 111/2010, trebuie interpretate împreună cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, „persoana care desfăşoară o activitate salariată sau independentă într-un stat membru se supune legislaţiei din statul membru respectiv“. Aşadar, persoanele care desfăşoară/au desfăşurat activităţi profesionale în alte state membre UE sau în state care aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 au dreptul la prestaţiile familiale acordate de acele state membre, nefiind supuse legislaţiei române, ci legislaţiei statului în care desfăşoară/au desfăşurat activităţile profesionale. Aşadar, aceste persoane nu pot beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului în România.

2. situatie : O persoană care a realizat o perioadă din cele douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, iar în ultima perioadă dinaintea naşterii copilului a desfăşurat activităţi profesionale în România poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?

solutie : Dacă persoana a realizat activităţi profesionale în România pe perioada dinaintea datei naşterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislaţiei române în vigoare. Aceasta poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, aplicând prevederile art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 şi ale art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Conform acestor prevederi perioadele de activitate desfăşurate în alt stat membru se totalizează şi se adaugă celor realizate în România, în măsura în care acest lucru este necesar, în vederea deschiderii dreptului la indemnizaţia pentru creşterea copilului. Totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre este posibilă dacă persoanele care au realizat activităţi profesionale în alte state membre se supun legislaţiei din România la data naşterii copilului.

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate & indemnizatie cc in romania angajat in italia & romania edi_radu edi_radu O persoana cu contract de munca in Italia, societate comerciala din Italia, pe o perioada de 12 luni si dupa acea cu contract de munca in Romania, societate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil andreeaolariu andreeaolariu Care sunt conditiile care trebuie intrunite pentru a primi indemnizatia de crestere a copilului in Romania? In momentul de fata lucrez in Finlanda, dar vreau ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie - ingrijire si crestere copil OV1077 OV1077 Buna ziua 1. Poate beneficia de ,,indemnizatia de min 600lei pt. ingrijirea si cresterea copilului de pana la 2 ani, un administrator de P.F.A. sau I.I. Sotia ... (vezi toată discuția)