Buna seara. Sunt minor, un prieten de-al meu a furat un telefon si eu am picat complice fara sa stiu ca el a furat acel telefon, in fine, trecand peste sunt curios ce pot face puscarie pentru asa ceva? E prima abatere.
Minorii care nu au implinit varsta de 14 ani nu raspund penal.
In schimb, cei care are varsta intre 14 si 16 ani raspund penal numai daca se dovedeste ca au savarsit fapta cu discernamant, in timp ce minorii care au implinit varsta de 16 ani raspund penal potrivit legii.
Conform NCP, fata de minorul care, la data savarsirii infractiunii, avea varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani, se ia o masura educativa neprivativa de libertate.
Pe de alta parte, daca minorul a mai savarsit o infractiune, pentru care i s-a aplicat o masura educativa ce a fost executata ori a carei executare a inceput inainte de comiterea infractiunii pentru care este judecat, atunci in cazul lui instanta poate stabili o masura educativa privativa de libertate.
Totodata, se poate da o masura educativa privativa de libertate si atunci cand pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea savarsita de minor este inchisoarea de 7 ani sau mai mare ori detentiunea pe viata.
Concret, acum se face o distinctie clara intre masurile educative neprivative de libertate si cele privative de libertate, distinctie care inainte nu exista.
Asadar, potrivit noilor dispozitii, masurile educative neprivative de libertate sunt:
a) stagiul de formare civica;
b) supravegherea;
c) consemnarea la sfarsit de saptamana;
d) asistarea zilnica.
Totodata, sunt numite si masurile educative privative de libertate:
a) internarea intr-un centru educativ;
b) internarea intr-un centru de detentie.