avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 263 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare nume de familie dobandit de la sot
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare nume de familie dobandit de la sot

In urma casatoriei cu cetatean de alta nationalitate am luat numele de familie al sotului. Casatoria a fost efectuata in strainatate si de asemenea inregistrata in Romania. Numele este foarte dificil de pronuntat, mereu trebuie sa il pronunt litera cu litera, la acest fapt se adauga si faptul ca am intentat divort. Divortul din pacate in tara de origine a sotului va dura aproape de un an desi nu avem nimic de impartit.
Intrebarea mea este, in tara, pot reveni la numele meu de famile precedent casatorie, chiar daca divortul nu s-a declarat inca ?
Nu am gasit detalii exacte pana acum ...simt ca situatia mea este cam intortocheata :(
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 19:29, 16 Iulie 2015
Avand in vedere ca sunteti inca casatorita numele nu il puteti schimba decat dupa pronuntarea divortului.

Schimbarea numelui de familie si a prenumelui pe cale administrativa se face conform Ordonantei Guvernului Romaniei nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice, aprobata prin Legea nr. 323/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

[ link extern ]

Pai de ce sa va schimbati numele? Dupa divort nu reveniti in urma divortului la numele de fata, avut inainte de casatorie? Sunteti obligata sa ramaneti dupa divort pe numele sotului? Acolo in tara de origine a sotului unde dvs.urmeaza sa divortati declarati ca doriti sa reveniti la numele de fata avut inainte de casatorie, acela de X, iar sotul dvs. ramane pe numele de Y. Apoi la intoarcerea in Romania pe baza certificatului de casatorie romanesc si a senstintei de divort definitiva, solicitati la starea civila unde s-a inregistrat transcrierea recunoasterea sentintei definitive din tara respectiva. Eventual puteti da o declaratie la notar daca in sentinta nu scrie numele dvs. dupa divort. In ce tara divortati?
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2015
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea numelui Andreea565 Andreea565 Buna ziua as avea si eu o întrebare,si anume:As dori sa revin la numele de fata ,am divorțat in 2015 in Austria ,si acum sunt in România si as vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)
Schimbarea prenumelui IGTa IGTa Buna ziua! in certificatul de nastere am doua prenume: primul este Ionica...as vrea sa il schimb in Ioana sau sa renunt definitiv la el. Care varianta este mai ... (vezi toată discuția)
Schimbare de nume PaxinoNiculae PaxinoNiculae Buna ziua ..Sunt divortat si port numele de familie al fostei sotii ,acum doresc sa ma recasatoresc si sa purtam ambi soti numele meu avut anterior adica cel ... (vezi toată discuția)