avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reclamatie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reclamatie

Buna ziua!
Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele 2 intrebari:
O angajata a venit la serviciu, a avut o discutie cu sotul administratorei care nu are nici o functie in firma, s-a purtat urat cu el, vorbe urate si multe altele, dupa care el i-a spus sa iasa afara. Ea a plecat la ITM si spune ca i-a facut reclamatie.
1. Ce se poate intampla in acest caz? Ce poate pati firma?
2. Acest lucru s-a intamplat acum cateva 4 zile si de atunci nu s-a mai prezentat la serviciu. Ar trebui sa-i trimitem decizia si notificarea sa o convocam?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:14, 17 Iulie 2015
1. Pe cine a reclamat la ITM , pe angajator sau pe sotul administratorei?

2. Puteti demara procedura cercetarii disciplinare prelabile in vedere aplicarii unei sanctiuni disciplinare.

3. Pasii necesari efectuarii cercetarii disciplinare sunt:
- intocmirea referatului de sesizare;
- constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii;
- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
- ascultarea salariatului;
- intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;
- emiterea si comunicarea deciziei de sanctionare.

3. Un dosar de cercetare va cuprinde:
- referatul de sesizare privind savarsirea abeterii disciplinare
- decizia de numire a comisiei de cercetare disciplinara , care va cuprinde aspectele privind atributiile acesteia, durata cercetarii etc.
- procesul-verbal al comisiei care va contine si propunerea de sanctionare.

4. Vedeti si prevederile din codul Muncii:
Art. 251.
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Art. 252.
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Nu stim sigur, a spus doar ca a facut reclamatie si de la ITM au asigurat-o ca vor fi alaturi de ea.
Si daca se prezinta la convocare, angajatorul este obligat sa o primeasca la serviciu daca ea nu aduce o dovada prin care sa-si justifice lipsa de la serviciu?
1. ITM-ul nu are cum sa dea astfel de asigurari , ci doar probabil i s-a raspuns ca vor cerceta sustinerile ei.

2. Angajatorul are dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.

3. In situatia in care persoana revine la locul de munca, anagajtorul trebuie s-o primeasca la locul de munca.
Sau probabil nu a fost la ITM, oricum de luni cand s-a intamplat aest lucru, nu s-a mai prezentat la munca.

Alte discuții în legătură

Sanctionare angajat lungeanuadina lungeanuadina Care sunt pasii pentru aplicarea unei sanctiuni disciplinare? Vreau sa fac o reducere a salariului de baza pe o durata de 3 luni cu 10%. (vezi toată discuția)
Decizie de sanctionare saftmiki saftmiki deciziile de sanctionare se inregistreaza la ITM?am un angajat care a a savarsit o abatere si i-am dat un avertisment scris in care am specificat ca i se va ... (vezi toată discuția)