avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Fila Cec
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Fila Cec

Buna ziua,
Acum cateva luni firma noastra a intrat in faliment si aveam emise 4 file cec fara acoperire in banca, ne-am inteles cu furnizorul si au fost decontate la termen 2 file cec, in schimbul uneia a fost facuta o factura de vanzare a unui bun in compensare cu datoria dar si aici furnizorul refuza sa faca compensarea si a mai ramas o fila cec care este scadenta luna acesata si care mai mult ca sigur nu o vom mai putea achiata.
Vreau sa va intreb ce se poate intampla poate intra in cazul penal la inselaciune, cu toate ca noi avem contract cu furnizorul au fost decontate 2 cecuri pt unul sa vandut un bun in compensare catre ei a mai ramas 1 cec in valoare de 9770 ron, eu am semnat cecurile si chiar nu am vrut sa-i pacalesc pt ca am decontat aproape toate filele dar pe ultimul chiar nu maia am cum.
Va multumesc
Daca sunteti in faliment in sensul prev. de Legea nr.85 atunci solutia intrebarilor dvs. e data de textul art.138 -pe care il reproduc si care e cat se poate de explicit.
(1) În cazul în care în raportul întocmit în conformitate cu dispoziţiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane cărora le-ar fi imputabilă apariţia stării de insolvenţă a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecătorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, să fie suportată de membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului, prin una dintre următoarele fapte:
a)au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;
b)au făcut acte de comerţ în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c)au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăţi;
d)au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea
e)au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia;
f)au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi;
g)în luna precedentă încetării plăţilor, au plătit sau au dispus să se plătească cu preferinţă unui creditor, în dauna celorlalţi creditori.
(2)Aplicarea dispoziţiilor alin. (1) nu înlătură aplicarea legii penale pentru faptele care constituie infracţiuni.
(3)Comitetul creditorilor poate cere judecătorului-sindic să fie autorizat să introducă acţiunea prevăzută la alin. (1), dacă administratorul judiciar sau lichidatorul a omis să indice, în raportul său asupra cauzelor insolvenţei, persoanele culpabile de starea de insolvenţă a patrimoniului debitorului persoană juridică ori dacă acesta a omis să formuleze acţiunea prevăzută la alin. (1) şi răspunderea persoanelor la care se referă alin. (1) ameninţă să se prescrie.
(4)În caz de pluralitate, răspunderea persoanelor prevăzute la alin. (1) este solidară, cu condiţia ca apariţia stării de insolvenţă să fie contemporană sau anterioară perioadei de timp în care şi-au exercitat mandatul ori în care au deţinut poziţia care ar fi putut cauza insolvenţă. Persoanele în cauză se pot apăra de solidaritate dacă, în organele colegiale de conducere ale persoanei juridice, s-au opus la actele ori faptele care au cauzat insolvenţă sau au lipsit de la luarea deciziilor care au cauzat insolvenţă şi au făcut să se consemneze, ulterior luării deciziei, opoziţia lor la aceste decizii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Faliment societate comerciala-raspunderea asociatitor??? bsb1975 bsb1975 In ce conditii lichidatorul unei societatii comerciale intrata in procedura de faliment atrage si raspunderea asociatilor nu doar a administratorilor? (vezi toată discuția)
Ajutor gaby_just_gaby71 gaby_just_gaby71 BUNA SEARA, SUNT INTR-0 SITUATIE DIFICILA. AM UN SRL CARE IN URMA UNUI CONTROL AL GARZII FINANCIARE, I-A FOST SUSPENDATA ACTIVITATEA PE 3 ... (vezi toată discuția)
Raspundere administrator retras mugy mugy momentan sunt administrator la un srl. Societatea nu are credite luate de la banci dar se doreste contractarea unui leasing auto. Intrebarea este urmatoarea: ... (vezi toată discuția)