avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Felul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Felul muncii

Este o schimbare a felului muncii daca un angajat este mutat efectiv in alt birou (in organigrama este alt compartiment al aceluiasi serviciu) cu alte atributiuni care au apartinut inainte altei functii/meserii/ocupatii in sectorul bugetar ? Este vorba de o preluare definitiva de atributii de la un alt angajat incadrat cu alta functie.
Cel mai recent răspuns: gigel65 , utilizator 08:13, 20 Iulie 2015
Este la libera interpretare a angajatorului.
Schimbarea aceasta trebuie sa se faca prin act aditional la CIM sau prin decizie ?
Contractul individual de munca al salariatului poate fi modificat numai cu acordul partilor, asa cum prevede art.41 alin.1 din Codul muncii.
Modificarea c.i.m. poate interveni atunci cand este vorba de durata acestuia, locul si felul muncii, conditiile de munca, salariul, timpul de munca si timpul de odihna.

In unele situatii c.i.m. poate fi modificat unilateral de catre angajator, si anume:
- delegare
- detasare
- în cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

Art. 41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Mai exista o modalitate de modificare a c.i.m. unilateral de catre angajator , si anume : delegarea de atributii. Delegarea de atributii are loc la acelasi loc de munca, iar salariatul inlocuieste pe o perioada determinate un alt salariat, preluandu-i functia.Cu alte cuvinte, delegarea de atributii poate inseamna schimbarea temporara a functiei cu o alta functie, la acelasi loc de munca sau poate insemna cumulul de functii in cadrul aceluiasi angajator.
Dorim sa ii inmanam angajatului o fisa de post cu atributii noi si o decizie de mutare definitiva, pe perioada nedeterminata, fara a modifica contractul individual.
In acest caz, va trebuie acordul salariatului , ceea ce inseamna incheierea unui act aditional la c.i.m.

Alte discuții în legătură

Schimbare sau delegare de atributii ? angajatlastat angajatlastat Nu sunt de acord cu mutarea mea in alt compartiment si i-am anuntat de acest lucru. Angajatorul imi modifica continutul muncii pe șest, dandu-mi ocazional ... (vezi toată discuția)
Refuzul unei decizii de numire carolina_22 carolina_22 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema.prin reorganizarea unei institutii publice in regulamentul de organizare si functionare ... (vezi toată discuția)
Modificare sarcini de serviciu in fisa postului vmirela28 vmirela28 Buna ziua Sunt angajat functionar [b]contractual[/b] intr-o primarie si [u]fara acordul meu[/u] mi-a fost schimbata in totalitate fisa postului .Mentionez ... (vezi toată discuția)